Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne][DL][Skript] Poczuj klimat RPG w skript

Nowe skrypty  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki ma być kolejny skrypt?

• Modyfikatory - Bronie oraz zbroje które dropią z potworów dają nam przedmioty z dodatkowymi atrybutami
      14
    • Klasy - kilka nowych klas jak przystało na klimat RPG
      10
    • Skille - Umiejętności jak w grach RPG, od zatrucia przeciwnika bo wielką burzę błyskawic niedaleko
      8
    • Questy - dodanie ciągu fabularnego :D
      14
    • Bossy - dodanie nowych potworów które są mocniejsze niż te standardowe, używają umiejętności bojowych
      11
    • inne - pomysły w odpowiedzi na temat
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

<

<

<

<

<

<

<

<

<

<

<

<

<

<

<

<

Witam. Od dłuższego czasu bawię się pluginem do Bukkita jakim jest Skript. Tworzę sobie proste i bardziej skomplikowane skrypty. Niedawno zacząłem pracować nad czymś większym. Chcę stworzyć zestaw skryptów który pomoże graczom poczuć klimat RPG w minecrafcie. Wszystkie skrypty które napiszę będę umieszczał tutaj a temat będzie aktualny. 

Skrypty które chcę przedstawić to :

System rzemieślnictwa - zdobywane doświadczenie w danej dziedzinie craftingu pozwala na wytwarzanie lepszych rzeczy - Praca w toku (64%)

System rzemieślnictwa dodaje do gry kilka nowych specjalizacji - kamieniarstwo, kowalstwo, obróbka drewna itp. Maksymalny poziom każdej specjalizacji to 20. Mając maksymalny poziom danej umiejętności możemy tworzyć wszystko z danego surowca. Mając pierwszy zaś, możemy tworzyć tylko proste konstrukcje i narzędzia. Aby zdobyć wyższy poziom danego skilla, musimy wytworzyć trochę materiałów niższego poziomu np. mamy pierwszy lvl obróbki drewna, więc możemy tworzyć patyki i deski których tworzenie daje nam doświadczenie do następnego poziomu.

Kowalstwo jest aktualnie nieużywane, nie mam pomysłu jakie przedmioty dodać do tej umiejętności. Jeśli macie pomysły, czekam na info w odpowiedziach :)

Co mogę tworzyć mając dany poziom umiejętności?

OBRÓBKA DREWNA:

LVL 1: Deski, stół warszatowy
LVL 2: Pochodnia, Patyk, płot, furtka
LVL 5: drzwi (drewniane), drabina, dźwignia
LVL 10: łódź, znak
LVL 15: półpłytka (drewniana), biblioteczka, łóżko, tripwire hook
LVL 20: trapdoor, tłok, szafa grająca, blok nut

KAMIENIARSTWO:

LVL 1: Piec, ściana z cobbla
LVL 2: schodki i półpłytki z cobbla
LVL 5: półpłytki z kamienia
LVL 10: cegiełki i przycisk z kamienia
LVL 20: tłok

WYTWARZANIE NARZĘDZI:

LVL 1: drewniane narzędzia
LVL 2: kamienne narzędzia
LVL 5: żelazne narzędzia
LVL 10: złote narzędzia
LVL 15: diamentowe narzędzia

INZYNIERIA:

LVL 1: czerwona pochodnia
LVL 2: redstone repeater, dispenser
LVL 5: lampa
LVL 10: kompas
LVL 20: tłok

!*! W TRACKCIE PRAC !*!  !*! W TRACKCIE PRAC !*!  !*! W TRACKCIE PRAC !*!
POLOWANIE:

LVL 1: Możliwość używania drewnianych i kamiennych broni 
LVL 2: Możliwość używania reszty broni
LVL 5: Szansa na podpalenie, cios krytyczny, zatrucie
LVL 10: szansa na wiekszy drop z moba
LVL 15: Szansa na odzyskanie strzał
LVL 20: Szansa na zabicie jednym ciosem

!*! W TRACKCIE PRAC !*!  !*! W TRACKCIE PRAC !*!  !*! W TRACKCIE PRAC !*!

Lista zmian:

V0.2- Usuniecie kowalstwa, poprawienie kodu

V0.1 - Stworzenie skryptu

Komendy:

/skills - pokazuje aktualne poziomy umiejętności

Download : 

http://pastebin.com/38NVmzh4

Modyfikatory - Bronie oraz zbroje które dropią z potworów dają nam dodatkowe atrybuty (np. szybkość ruchu, regeneracja szansa na wiekszy drop itp) - Praca w toku (0%)

Klasy - kilka nowych klas jak przystało na klimat RPG - Praca w toku (66%)

Dostępne są 4 klasy, każda z nich inna. ten skrypt będzie współpracował ze skryptem na umiejętności, po to aby klasy były użyteczne, a nie były tylko zbędnymi linijkami do załadowania :)

Aktualnie klasy po prostu "są" co znaczy, że można wybrać klasę, na czacie widać jaką mamy klasę, ale nie wnoszą one nic szczególnego do rozgrywki. będę aktualizował, jak na razie wrzucam tylko "szkielet" ;) . 

Komendy:

/klasy  - ogólne informacje o klasach

/klasa <nazwaklasy> - szczegółowe informacje o danej klasie

/wybieram <nazwaklasy> - wybór klasy 

Download:

http://pastebin.com/WpQfAcES

Lista zmian:

V0.1 - skrypt dodany na forum

Skille - Umiejętności jak w grach RPG, od zatrucia przeciwnika bo wielką burzę błyskawic niedaleko - Praca w toku (0%)

Questy - dodanie ciągu fabularnego :D - Praca w toku (0%)

Bossy - dodanie nowych potworów które są mocniejsze niż te standardowe, używają umiejętności bojowych - Praca w toku (0%)

Więcej skryptów będzie dodawane z czasem i budzącymi się w głowie pomysłami. ;) - Praca w toku 

Piszcie w odpowiedziach i głosujcie w ankiecie jaki skrypt chcecie jako następny, będę nad nim pracował, a jednocześnie poprawiał skrypty które już są. Jeśli macie jakieś sugestie, piszcie!

Opublikowano

Mana

różdzka w patyku [5 typów]

Szalona burza [3 pioruny] [zabiera 4,5 serca]

Trująca prawda [3hp zabiera] + na 10 sek trucizna 4

dalej nie mam pomysłów :D

CPU i5 6600k 4,1GHZ | RAM HyperX SAVAGE 16GB RAMGPU ASUS GTX 1070 ROG STRIX 8GOC |

SSD1 Samsung EVO 850 120GB| SSD2 ADATA SP600 120GB |HDD Toshiba 1TB

Reklama serwera minigames w starym stylu Kliknij tutaj

Opublikowano

refresh.

Dodany skrypt na klasy, rzemieślnictwo zaktualizowane do wersji V0.2 ;)

NADAL CZEKAM NA SUGESTIE!!

Pozdrawiam, red3vil

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@MiNiM, czasem gry mam chwilę wolną to piszę nadal, ale nawet ich tu nie wrzucam, za małe zainteresowanie. Jak by ktoś coś chciał (jakikolwiek skrypt) dla siebie to zapraszam na PW.

Opublikowano

@kondziu98 Ciekawi mnie kiedy dzieci nauczą się pojęcia Plugin z języka angielskiego :) Myślicie że oznacza to coś wyjątkowego ??! Nie jest to po prostu "WTYCZKA" serwerowa którą także jest skrypt jak i inne dodatki ..Np. Flash Player to także wtyczka czyli inaczej plugin więc proszę nie piszcie że liczycie że ktoś "Zrobi to w pluginie" ponieważ sam skrypt już nim jest .... I na przyszłość polecam się trochę do edukować zamiast tracić czas na pisanie komentarzy tego typu i opisywanie czegoś o czym nie ma się .żadnego pojęcia...

Opublikowano

@kondziu98 Ciekawi mnie kiedy dzieci nauczą się pojęcia Plugin z języka angielskiego :) Myślicie że oznacza to coś wyjątkowego ??! Nie jest to po prostu "WTYCZKA" serwerowa którą także jest skrypt jak i inne dodatki ..Np. Flash Player to także wtyczka czyli inaczej plugin więc proszę nie piszcie że liczycie że ktoś "Zrobi to w pluginie" ponieważ sam skrypt już nim jest .... I na przyszłość polecam się trochę do edukować zamiast tracić czas na pisanie komentarzy tego typu i opisywanie czegoś o czym nie ma się .żadnego pojęcia...

Tak tylko że plugin jest stabilny i jeśli się umie pisać to będzie nieodczuwalny dla serwera. Nie to co skrypt, muszę jakieś inne pluginy pobrać po to żeby ten jeden działał, w dodatku w skrypcie nie można wszystkiego zrobić to co w pluginie. Kiedyś wgrałem skrypt wgrałem go i co? 2 osoby weszły i serwer wyjebało i nic nie mogłem zrobić. Nie dawno temu tak samo, wgrałem skrypt i jak paczę w konsolkę to mega dużo czegoś wgrywało na serwer, czyli pobiera raz jak plugin tylko tysiące razy pobiera kod i na serwer wgrywa żeby kod dział i w ten sposób laguje serwer bo pobiera mega dużo ramu.

Koniec kropka. Jeśli nadal ci coś nie pasuje to odsyłam do tego postu:

http://www.mpcforum.pl/topic/1117246-pytanie-co-sadzicie-o-skryptach/page-3#entry9661594

531001454960877632167.png

Opublikowano

@kondziu98 Nie zamierzam prowadzić z tobą konwersacji o ile można by to takową nazwać gdyż podawane przez ciebie argumenty nie są niczym poparte przy czym oczywiści gdy ty używasz pętli loop blocks in radius 100: to nic dziwnego że wyrzuca ci twój serwer 1 Gb ramu i procesor 2 rdzeniowy 2.4 Gz /// Tak samo tyczy się innych wtyczek które są pełne backdoorów i pętli które są bardzie szkodliwe od tych ze skriptu... których często nawet w de kompilatorze nie widać 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@MiNiM, czasem gry mam chwilę wolną to piszę nadal, ale nawet ich tu nie wrzucam, za małe zainteresowanie. Jak by ktoś coś chciał (jakikolwiek skrypt) dla siebie to zapraszam na PW.

Ja bym chciał aktualki

• 1 rok później...
Opublikowano

Zrobi mi ktos skrypty taki

; lvl za moby - na start ma 1 lvl prefix na chacie [lvl 1] [Gracz] VicenteRPRO komenda /poziom i np pisze 0/100 zabijasz 1 zombie dostajes +3 wpiszesz /poziom i pisze 3/100 jak wbijesz 2 lvl pisze na chacie np VicenteRPRO wbil 2 lvl

: bossy na kazdym expowisku np komenda /bosscreate [Nazwa] [hp] [dmg] co ile ma sie respic [czas]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...