Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co powinienem umieć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam  :D

Chcę zacząć moją przygodę z tworzeniem gier www, ale wolałbym zapytać od czego zacząć naukę aby mieć wszystko poukładane?
Gdybyście podali wszystkie języki programowania i inne rzeczy których musiałbym się nauczyć i podalibyście linki do poradników byłbym za to bardzo wdzięczny!

Chcę stworzyć jakąś w miarę nie skomplikowaną grę platformową 2D w której gracz mógłby się zarejestrować, wybrać swoją klasę i walczyć z potworkami lub z innymi graczami.

Nie chcę tworzyć drugiego Margonem, a zrobić tylko możliwie najprostszą gierkę i w miarę postępów w nauce tworzenia gier rozwijać ją  :)

Opublikowano

Musisz nauczyć się programować. najlepszy do nauki programowania jest język c++ a najgorszy to php. Gry via www robisz używając php+js+html, więc to, co chcesz osiągnąć wymusza pójście tą wg mnie najgorszą drogą.

Nie ma drogi na skróty - żeby mieć efekty to trzeba umieć programować, a żeby nauczyć się programować to trzeba myśleć. Porywanie się od razu, przy zerowej wiedzy, na jakiś duży projekt jest głupotą. Bo oprócz tego, że masz wyobrażenie efektu końcowego to za cholerę nie będziesz miał pojęcia, jak do tego efektu doprowadzić. Będziesz stał w miejscu, truł d*** ludziom na forum, ktoś (prawdopodobnie ja) zjebie cie wtedy równo, zniechęcisz się, popłaczesz, zrezygnujesz z programowania i zaczniesz rymować hip hopy.

Weź się za to tak, jak się powinno brać: kup sobie książkę do c++, zacznij się uczyć programowania i myślenia jak programista. A o gierce zapomnij na najbliższy rok.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

C++ jest idealnym językiem 'wyjściowym'. Znając c++ (i nie będąc idiotą, który nie umie wygooglać sobie dokumentacji) bez problemu przesiądziesz się na jave/c#/php/js/whatever. Jeśli zaczniesz od php to późniejsza nauka innego języka sprawi ci większe problemy, niż gdybyś tego php nie umiał w ogóle. Właśnie przez złe nawyki, o których Vesim wspomniał. Wiele cech charakterystycznych php, chociażby słabe typowanie, jest dodatkową przeszkodą przy przejściu na inne języki.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Książka z heliona jest dość dobra, sam korzystałem jednak masz także w sieci setki kursów i poradników całkowicie za darmo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...