Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

szwos5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukam dobrej płyty głównej w cenie do 200 zł (najlepiej do 100)

Mam procesor AMD Athlon x4 i chcę sobie kupić jakąś dobrą Kartę graficzna,

oczywiście nie znalazłem nic co by mi wystarczało i miało pci express 2.0 (bo na razie mam płytę z tym złączem)

no i szukam płyty... najprawdopodobniej będzie to ge force gtx 750 ti która chce 400 watt... i pci 3.0

szukam też zasilacza (raczej taniego bo mi prawie nic nie zostaje ale nie takiego, żeby mi spalił płytę po roku użytkowania...)

aktualnie mam do tego procesora ge force gt 630 i zasilacz 350 watt i chodzi dobrze (komputer mi się sam z siebie nie wyłącza...)

Podsumowując:

potrzebuję Płyty głównej*  kompatybilnej z pci express 3.0 i Amd Athlon x4  i zasilacza z 600- 700 watt?

jeżeli ktoś się orientuje to proszę o odpowiedź (oczywiście +++ i najjj :DD)

*(zasilanie tej karty jest chyba oddzielne z zasilacza więc nie musi chyba przepuszczać aż 400 watt )

Opublikowano

karta widocznie jest na tyle słaba że na siłe wcisneli do niej pci-e 3.0 (z powodu rynku) ale zbędnie (w tym przypadku to tylko chwyt marketingowy)

w sensie pci-2.0 wyciąga do jakiejś prędkości a twoja karta jest na samej górze(osiągalniej prędkości pci-2.0) jakbyś miał lepszą kartę pogarszało by o te 6/10fps a tak to jest spoko

hahaha gtx-750ti 400wat? co ty na stronie do dobrania zasilacza to wyczytałeś ? r9 290/290x tyle bierze

ja mam pci-2.0 i gtx750ti oraz prądożernego amd 6300fx i mi wszystko chulało na 400watach całość ale wymieniłem(zasilacz)na 480 W bo znalazłem w piwnicy :P w dodatku ta 400 W to był 5 letni tracer 4life z czarnej listy który kosztuje 25zł

ach więc jeśli twój tata miał w latach 90 komputer ukradnij mu zasilacz z piwnicy

Opublikowano

karta widocznie jest na tyle słaba że na siłe wcisneli do niej pci-e 3.0 (z powodu rynku) ale zbędnie (w tym przypadku to tylko chwyt marketingowy)

w sensie pci-2.0 wyciąga do jakiejś prędkości a twoja karta jest na samej górze(osiągalniej prędkości pci-2.0) jakbyś miał lepszą kartę pogarszało by o te 6/10fps a tak to jest spoko

hahaha gtx-750ti 400wat? co ty na stronie do dobrania zasilacza to wyczytałeś ? r9 290/290x tyle bierze

ja mam pci-2.0 i gtx750ti oraz prądożernego amd 6300fx i mi wszystko chulało na 400watach całość ale wymieniłem(zasilacz)na 480 W bo znalazłem w piwnicy :P w dodatku ta 400 W to był 5 letni tracer 4life z czarnej listy który kosztuje 25zł

ach więc jeśli twój tata miał w latach 90 komputer ukradnij mu zasilacz z piwnicy

I czekaj az spalisz kompa.

A co do twojej "dygresjii' na temat spadku 6-10 fps, to sie nie wypowiadaj jak nie masz pojęcia...

Standard 3.0 owszem jest przyszłościowy tyle ze.... Obecnie nie istnieją karty graficzne które byłyby ograniczne przez 2.0, . Nawet r9 290X po OC traci MOZE 2-3 fps na PCI 2.0 w porównaniu do 3.0.

Ten gtx może weźmie pod maksymalnym obciążeniem 55W, to jest maxwell, bardzo mało prądożerna konstrukcja.

Opublikowano

w lolu więcej się traci  więc nawet i 8/9 fps się traci

a poza tym czy komuś na tym forum(dział komputery) jest jakiś gość któremu się spalił komputer? Według mnie większość waszych rad leci z automatu

ja osobiście nie znam jakiejkolwiek osoby której się spalił komputer warty więcej niż 100zł nawet mnie zaciekawiłeś i sprawdze ten zasilacz no i co ci się w takim epickim zasilaczu nie podoba? http://allegro.pl/raiden-zasilacz-colorsit-400u-480w-i4577008199.html

a pozatym trzymam nogi na kompie (takie przyzwyczajenie) więc chyba czuje że temperatura skacze

aha apropos 750ti to w tej samej cenie jest dużo lepsza karta 7870

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_86&products_id=50465

w tym sklepie akurat bardzo atrakcyjna cena

Opublikowano

Co mi sie nie podoba? Wszystko?

1. Nie ma złączek 6 i 8 pin pod karty graficzne, mało którą grafikę podłączysz.

2. Nie ma napisanej ilosci mocy przeznaczonej na poszczególne linie.

3. Brak oplotu do kabli

4. C*****y wygląd

5. Brak jakiegokolwiek certyfikatu (pewnie ma z 50% sprawnosci)

Przy takim zasilaczu komputer się uruchomi, to wszystko. Do tego jest taka niepisana zasada UZYWANYCH ZASILACZY SIĘ NIE KUPUJE! Dlaczego? Bo możesz trafić na ręczną zabawę lutownicą, i odlutowane zabezpieczenia jak to się robiło kiedyś, w takim przypadku lecą ci wszystkie podzespoły w kompie.

Nie rozumiem. Zasilacz to najtansza czesc kompa, nie wiem czemu nei chcecie wydac tych 200zl zeby miec pewnosc ze nie dostaniecie szajsu...

A apropo twojego super wydajniejszego 7870, powiem jedno, NIE?

Ta karta jest wydajniejsza oraz tansza, ale zre prąd jak potwór(175 W / 127 W), przez co o wiele opłacalniejszy jest gtx 750 ti. Do tego zuzycie prądu przy obciążeniu 100% oraz w spoczynku jest praktycznie takie same. Dla porównanie 750ti (55w przy 100% obciazenia, bez zchodzi do 10-15). 

@topic

Nie potrzebujesz zasilacza 600-700W, potrzebujesz MARKOWEGO zasilacza nawet małej mocy, mysle ze 450W starczy na dlugo i umozliwi w przyszlosci upgrade podzespołów.

Opublikowano

Do tego jest taka niepisana zasada UZYWANYCH ZASILACZY SIĘ NIE KUPUJE!

Chyba na Twoim podwórku ;) Jak zasilacz jest markowy i najlepiej z gwarancją to nie ma najmniejszych przeszkód ku temu, aby go kupić. To już nie czasy, że komuś się chce bawić domowymi sposobami w lutowanie itp.

Jakieś półtora roku temu kupiłem za ledwie 250 złotych rocznego Be Quiet! Dark Power Pro P9 550W na gwarancji. Do tej pory nie ma na rynku nowych zasilaczy za takie pieniądze, które byłyby choć zbliżone jakością i bajerami do tego co mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...