Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak nie chodzić na religie wbrew woli rodziców.

Eraken

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jest problem. Teraz jestem 1 gim i niestety zaczyna się bierzmowanie. Z religii praktycznie od 4 kls. podst . chciałem  się wypisać bo nienawidzę ideologii na abonament, niestety jednak moi rodzice się na to nie zgadzają - jestem ze wsi i boją się że od razu wszyscy zaczną mówić że pewnie odprawiam w pokoju modły do lucyfera czy coś takiego w stylu moherowego gadania, więc o żadnym nieuczęszczaniu na religie czy też moim ateizmie nie chcą słyszeć, bo siostry miały bierzmowanie  ja też musze mieć, a tak poza tym to religia jest obowiązkowa i każdy z klasy idzie ( wiem że od 2012 nie jest obowiązkowa ), do tego jeszcze bez bierzmowania nie wezme ślubu (kolejna brednia ale zawsze próba tłumaczenia kończy się podniesieniem głosu, a jedyny argument to " bo tak ! " ) . Jako że w klasach 4-6 miałem jeszcze fajnego gościa jako katechetę  to chodziłem, jednak teraz doszedł jakiś gburowaty który najchętniej wystrzelałby połowę niewiernego świata w imie jezusa, poza tym nie mam zamiaru dymać dzień w dzień do kościoła żeby zaliczyć bierzmowanie (ledwo przymusowo w niedziele wytrzymuje to pie*dolenie za przeproszeniem). Najchętniej olałbym spotkania i stopnie ale jestem dobrym uczniem i nie mam zamiaru rozwalić sobie życia po gimnazjum przez jakieś gówniane wyznanie i nie zdanie bo 1 na koniec roku... Jest jakiś patent żeby nie musieć na to chodzić i nie mieć przez to gorszej średniej jeśli rodzice nie zgadzają się na wypis ? I czy jak nie przejdę bierzmowania bo nie chodziłem na spotkania to moge mieć przez to gorszą średnią albo powtarzać rok ? Z góry dzięki.

NA RELIGIE SIĘ CHODZI, SZATANIE J****Y.

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Opublikowano

Najlepiej porozmawiać szczerze, ale grzecznie z rodzicami, bo tekstami typu "Mamo, kurde wypisz mnie z tego, ja i tak nie wierzę" nie wiele zdziałasz.A co do kwestii bierzmowania i ślubu, to bierzmowanie tak samo jak i chrzest możesz przyjąć będąc już dorosłym.Np. z reguły chrzci się niemowlęta, ale wiadomo jak człowiek tam powiedzmy w wieku 20 lat się nawraca i go nikt do tej pory nie ochrzcił, to wiadomo musi przyjąć chrzest i chyba z tym nie ma większych problemów albo np. jak byś zdecydował się przejść na jakieś inne wyznanie, to słyszałem, że u protestantów bierzmowanie jest połączone ze chrztem.

Opublikowano

NA RELIGIE SIĘ CHODZI, SZATANIE J****Y.

Ide sobie wszczyknonć marihuanen w rzyly i zgwalcic dziewice na czezc szatana ;-;

Najlepiej porozmawiać szczerze, ale grzecznie z rodzicami, bo tekstami typu "Mamo, kurde wypisz mnie z tego, ja i tak nie wierzę" nie wiele zdziałasz.A co do kwestii bierzmowania i ślubu, to bierzmowanie tak samo jak i chrzest możesz przyjąć będąc już dorosłym.Np. z reguły chrzci się niemowlęta, ale wiadomo jak człowiek tam powiedzmy w wieku 20 lat się nawraca, to musi przyjąć chrzest i chyba z tym nie ma większych problemów.

No niestety, próbowałem ale bez skutecznie. Zazwyczaj podanie jakichkolwiek argumentów kończy się opie*dolem, oczywiście grzecznie ale to i tak bez różnicy. Ojciec do kościoła chodzi tylko jak jest ślub, chrzest itp. ale i tak wychodzi w połowie, mimo tego jego argumenty gdy mu to wypomnę to " jak byłem w twoim wieku to chodziłem pare razy w tygodniu i nie miałem tak mało roboty jak ty, tylko ze szkoły na pole i do kościoła ! " ew.  " bo tak ". 

21515.jpg

Opublikowano

Z tego co pamiętam, to mając 16 lat (szkoła ponadgimnazjalna) możesz już decydować o tym, czy będziesz chodził na religie, czy nie. Na tak luźnym przedmiocie można siedzieć do bólu, nie musisz słuchać katechety. 

Sam nie możesz się wypisać, a nikt poza Twoimi rodzicami również tego zrobić nie może.

Religia nie wlicza się do średniej, o ile nie jesteś zapisany na nią.

Powodzenia ^^

PS. To nawet na wsi jest osiedlowy monitoring?  xD  xD

Opublikowano

Na wsi jest szczególnie przepie*dolone, bo tutaj moher zna twoją rodzine 20 pokoleń wstecz...

No cóż, trzeba zaopatrzyć się w dobre słuchaweczki i może jakoś prześlizgnę... ;)

21515.jpg

Opublikowano

Z tego co pamiętam, to mając 16 lat (szkoła ponadgimnazjalna) możesz już decydować o tym, czy będziesz chodził na religie, czy nie. Na tak luźnym przedmiocie można siedzieć do bólu, nie musisz słuchać katechety. 

Sam nie możesz się wypisać, a nikt poza Twoimi rodzicami również tego zrobić nie może.

Religia nie wlicza się do średniej, o ile nie jesteś zapisany na nią.

Powodzenia ^^

PS. To nawet na wsi jest osiedlowy monitoring?  xD  xD

nie da się wypisać, zastąpią religie etyką, nie że nie mają nauczycieli, muszą

a jak w 1ti sam wybieralem bez rodzidcow, wiec roznie bywa...

­

Opublikowano

Ech tak ogólnie religia nie jest obowiązkowa wychowawca(przy najmniej u mnie) powinien dać kartkę z pytaniem czy jest zgoda na chodzenie na lekcje religi i na wdz. Ja też mam tak pojebanych rodziców kazą mi chodzić do kościoła(chociaż sami nie chodzą. Besens) na religie a ja mam to po prostu w d***e i wychodzę z lekcje religi a zamiast religi idę do domu. I chyba byłem tylko na 3 spotkaniach o tym bierzmowaniu. I ocena z religi się nie liczy na koniec roku dlatevo użnałem, że wolę wychodzić z religi niż się męczyć chociaż nie wierze w boga.

Opublikowano

Ech tak ogólnie religia nie jest obowiązkowa wychowawca(przy najmniej u mnie) powinien dać kartkę z pytaniem czy jest zgoda na chodzenie na lekcje religi i na wdz. Ja też mam tak pojebanych rodziców kazą mi chodzić do kościoła(chociaż sami nie chodzą. Besens) na religie a ja mam to po prostu w d***e i wychodzę z lekcje religi a zamiast religi idę do domu. I chyba byłem tylko na 3 spotkaniach o tym bierzmowaniu. I ocena z religi się nie liczy na koniec roku dlatevo użnałem, że wolę wychodzić z religi niż się męczyć chociaż nie wierze w boga.

Bullshit, sam wybierasz pomiędzy etyką a religią

a religia sie liczy, pozdrawiam

ale nie ma znaczenia czy przejdziesz

­

Opublikowano

Nie chcę tutaj nikogo obrażać czy coś, ale jest to typowy schemat
Rodzice - idioci i ateusz z gimnazjum.
Z autopsji wiem, że dyskusja nie ma sensu - możesz im gadać, ale oni i tak "a co dziadkowie powiedzo albo ksiundz na kolenda jak przyjdzie to co mu powiesz?????", albo "a jak sie bapci albo ksiendzu wytlumaczysz???".
Mozesz jedynie ich wku*wić i w końcu powiedzą "a rób co chcesz" i będą o to mieć żal.

Opublikowano

Bullshit, sam wybierasz pomiędzy etyką a religią

a religia sie liczy, pozdrawiam

ale nie ma znaczenia czy przejdziesz

Dziś dałem wychowawcy papier, że jestm zwolniony z religi i na tym papierze było czy chce chodzić na etyke zamiast religi i na nic nie muszę chodZić. A tak wogóle ktoś by mi mógł napisać na pw co się robi na etyce bo nigdy nie byłem xD.
Opublikowano

Dziś dałem wychowawcy papier, że jestm zwolniony z religi i na tym papierze było czy chce chodzić na etyke zamiast religi i na nic nie muszę chodzić. A tak wogóle ktoś by mi mógł napisać na pw co się robi na etyce bo nigdy nie byłem xD.

nie rozumiem, napisales ze masz do wyboru etyke i religie, a na nic nie musisz chodzic

na etyce nie robi sie nic, siedzisz, gadasz z nauczycielem o sprawach nieistotnych (ktore moge sie bardziej przydac niz religia)

zwykle etyka jest w godzinach pozniejszych niz religia

­

Opublikowano

nie rozumiem, napisales ze masz do wyboru etyke i religie, a na nic nie musisz chodzic

na etyce nie robi sie nic, siedzisz, gadasz z nauczycielem o sprawach nieistotnych (ktore moge sie bardziej przydac niz religia)

zwykle etyka jest w godzinach pozniejszych niz religia

Na tym papierze było "czy wyrazają państwo zgode aby syn/córka był zwolniony z lekcji religi...(i dalej było podać imię nazwisko klasa idt.) I czy wyrazają państwo zgode żeby syn/córka brał udział w lekcji etyki jeżeli tak to proszę napisać w poniszym polu TAK". Więc nie muszę teraz chodzić na religie ani na etyke.
Opublikowano

Kolego, teraz to księdzu dajesz 100pln więcej i nawet nie pyta o bierzmowanie, przynajmniej w Warszawce 2 miesiące temu tak było. Poza tym, śluby to już oldschool, w dodatku overrated. Straty przewyższają zyski. Tak swoją drogą- znajomy myślał, że będzie miał codziennie, ma- raz w tygodniu. B)

Nie żeńcie się, chłopcy.

nie jesteśmy kolegami to raz, a dwa sam nie mam bierzmowania 

Opublikowano

U mnie etyki nie sprowadzą bo nie ma wystarczającej ilości osób wypisanych, więc idę na świetlice. Mimo wszystko jak mam na koniec jedynkę z religii to nie będę miał tak zwanego "świadectwa z paskiem" co przynajmniej dla mnie jest dość ważne. Jakieś inne pomysły na ten problem?

Zadne swiadectwo z paskiem czy jakies bez paska suckesu w zyciu ci nie przyniesie.

Opublikowano

odpowiedzialem na to

i

wiec nie pieprz ze nie umiem czytac ze zrozumieniem

Tylko, że ty odpowiedziałeś chyba nie na mój post... Bo ja mówię o kasie, gdy nie masz bierzmo a chcesz ślub, a ty o kasie którą trzeba dać gdy się bierze samo bierzmowanie. Za darmo Ci nikt nic nie da, to jest chyba oczywiste, teraz nawet w morde nie dostaniesz. Także takimi "nowościami" nie musisz nas zaskakiwać <_<.

Mówiłem o tym, że jak przebolejesz to, to masz spokój i oszczędzasz hajs. A ja nie chcesz, to bulisz dodatkowo i jeszcze się czasem użerasz z księżulem...

Opublikowano

Tylko, że ty odpowiedziałeś chyba nie na mój post... Bo ja mówię o kasie, gdy nie masz bierzmo a chcesz ślub, a ty o kasie którą trzeba dać gdy się bierze samo bierzmowanie. Za darmo Ci nikt nic nie da, to jest chyba oczywiste, teraz nawet w morde nie dostaniesz. Także takimi "nowościami" nie musisz nas zaskakiwać <_<.

Mówiłem o tym, że jak przebolejesz to, to masz spokój i oszczędzasz hajs. A ja nie chcesz, to bulisz dodatkowo i jeszcze się czasem użerasz z księżulem...

rzeczywiście nie twój post, nie poniżaj się i czytaj co napisales 

Mówiłem o tym, że jak przebolejesz to, to masz spokój i oszczędzasz hajs

jaka oszczednosc? moj kolega chodzil na te niedziely i tak musial dac 100 zl

Bo ja mówię o kasie, gdy nie masz bierzmo a chcesz ślub

nikt ci nie da slubu bez bierzmowania, nie ma takiej opcji, musisz kupic ten sakrament jesli nie zrobiles go wczesniej

­

Opublikowano

rzeczywiście nie twój post, nie poniżaj się i czytaj co napisales 

jaka oszczednosc? moj kolega chodzil na te niedziely i tak musial dac 100 zl

nikt ci nie da slubu bez bierzmowania, nie ma takiej opcji, musisz kupic ten sakrament jesli nie zrobiles go wczesniej

Dżizas, kur*a, ja pier*ole... Zaraz je*ne... "Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do twojego poziomu, a potem pokona argumentami".

Radzę poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem, przed testem 6'sto klasisty. Jak już ogarniesz, to przeczytaj mój pierwszy post jeszcze raz, powoli i dokładnie. Może wtedy ogarniesz, że upierasz się o tym, o czym ja napisałem. Dziękuje, dobranoc. Pozdrawiam !

Opublikowano

Też byłem anty. Jednak się zmusiłem, teraz jestem już po bierzmowaniu i mam spokój. Jak się wypiszesz, nie masz szans na dostanie bierzmowania. Jednak jest ono potrzebne (tutaj rodzice mają rację) do bycia rodzicem chrzestnym, świadkiem czy też do zawarcia małżeństwa. Owszem, jak dobrze "wspomożesz kościół" to przejdzie bez kwitku ale nie zawsze i nie wszędzie. Poza tym, po co przepłacać i tak już drogie "usługi" kościelne ?

Z rodzicami wystarczy porozmawiać, a jak takie argumenty nie dają żadnego skutku, zostaje rozmowa z kimś z pedagogów szkolnych, ew. 1-2 ucieczki, wtedy są dwie opcje. Albo weźmiesz rodziców "na łaskę" albo pogorszysz sytuację ;)

Jakby nie patrzeć, dupa zawsze z tyłu ! Powodzenia !

więc będę odpowiadał po kolei na twój bullshit jaki napisałeś, pisalem o tym wczesniej, ale twoja umiejetnosc czytania ze zrozumieniem jest na zaskakująco niskim poziomie, jak twoja kultura osobista

Jak się wypiszesz, nie masz szans na dostanie bierzmowania.

śmiechłem, dajesz biskupowi w łape i masz

Owszem, jak dobrze "wspomożesz kościół" to przejdzie bez kwitku ale nie zawsze i nie wszędzie.

masz bierzmowanie, masz nauki przedmałżeńskie lub dałeś w łape i nie ma problemu

Poza tym, po co przepłacać i tak już drogie "usługi" kościelne ?

czy zrobisz bierzmowanie w wieku 13-16 lat czy 30 i tak będziesz płacił, nie ma że dostaniesz bierzmowania za darmo, niczego, i nic nie dadzą podpisy które zbierasz 

nie wiem co masz do mojej opini, ja opisalem ci ladnie, w innych slowach, w ktorych mozesz sie niezgadzac, jest na temat i jest nawiazaniem do twojej wypowiedzi

radze się wziąć za słownik języka polskiego, bo trochę synonimów słów k*rwa, pi*rdole, j*bne

a test szóstoklasisty poszedł mi nadzwyczaj dobrze :) ale nie o tym mowa

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...