Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagle padła baza - co robić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skompilowałem sobie nowe game, z nowymi funkcjami ale niestety w trakcie testów game'u (po zalogowaniu się do gry) nagle mnie wyrzuciło, więc sobie pomyślałem "o! znowu gdzieś mam błąd w src ale o dziwo ze starym game baza dalej nie działa..."

Nie pojawia się inf. o podaniu nieprawidłowych danych logowania, ani błąd połączenia z serwerm, nic, po prostu wisi.

SYSERR DB:

SYSERR: Sep  2 20:02:38 :: pid_init: 
Start of pid: 2054

SYSERR: Sep  2 20:02:38 :: Start: TABLE_POSTFIX not configured use default 

Ten błąd to chyba związany z alchemią, nie ustawiłem nowych danych

SYSERR AUTH:

SYSERR: Sep  2 20:02:43 :: pid_init: 
Start of pid: 2062

SYSERR: Sep  2 20:02:43 :: socket_connect: HOST localhost:15000, could not connect.
SYSERR: Sep  2 20:02:43 :: ChildLoop: AsyncSQL: query failed: Table 'account.string' doesn't exist (query: SELECT name, text FROM string errno: 1146)
SYSERR: Sep  2 20:02:46 :: socket_connect: HOST localhost:15000, could not connect.
SYSERR: Sep  2 20:02:49 :: socket_connect: HOST localhost:15000, could not connect.
SYSERR: Sep  2 20:02:52 :: socket_connect: HOST localhost:15000, could not connect.
SYSERR: Sep  2 20:02:55 :: socket_connect: HOST localhost:15000, could not connect.
SYSERR: Sep  2 20:02:58 :: socket_connect: HOST localhost:15000, could not connect.
SYSERR: Sep  2 20:03:01 :: socket_connect: HOST localhost:15000, could not connect.
SYSERR: Sep  2 20:03:02 :: hupsig: SIGHUP, SIGINT, SIGTERM signal has been received. shutting down.
SYSERR: Sep  2 20:03:02 :: pid_deinit: 
End of pid

Czyżby baza padła? 

Restartowałem maszynę ale dalej nic... Zrestartuje może cały komputer, bo może jakiś program mi się wpierniczył i zajmuje port 15000?

Jakieś pomysły?

Opublikowano

Zmień port bazy(w auth,channelach i game99 oraz w db). Zmień to znaczy z np 15000 na 15001.

Jeśli odpalony serwer to, broń boże po komendzie /start nie wpisuj reboot albo shutdown tylko wpierw /stop. (jeśli db nie odpalone to w konsoli będziesz mieć podany pid jakiego nie może zamknąć. komenda /stop)

Jak odpalisz serwer komendą "/start" to czy jak wpiszesz, komende "ps" w konsoli, sprawdź czy działa Ci db? - tam jest podane co jest odpalone z jakiego katalogu, bądź też jeśli nie z katalogu to systemowe.

Jak zmieniłeś porty(nie musisz do tego serwera włączać(/start)) to weź zamknij maszyne. Uruchom ponownie komputer. I wtedy sprawdź.

Opublikowano

Zrestartuj maszynę na której masz zainstalowany serwer a jeśli nadal nie będzie działać to podaj logi z db (pliki mt2) wtedy będzie jasność. W tych logach co podałeś jest tylko informacja że game nie może połączyć się z db plików a nie mysql, my musimy się dowiedzieć dlaczego baza serwera nie może połączyć się z mysql.

Opublikowano

napraw tabelki w bazie :P

pewnie że baza ci sie bd sypać jeśli zmieniasz game np z 2k na 34k ...

co ty gadasz ze będzie się sypać ja mam bazę spod game 2089 i mi śmiga na 34k 40k i 50k wiec nie mam pojęcia o co ci biega

@ziomek63785

wejdź do ftp i zobacz czy nie masz w player tabel z końcówką TMD jak są usuń je resetnij serwer i powinno działać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...