Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stary komputer - opłaca się ulepszyć?

SerwerowniaTS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam bardzo stary komputer, (mam dwa, jeden dobry, lecz pytam o drugi). Chce mieć dwa, aczkolwiek potrzebuje dwa komputery żeby był wydajny. Więc tak:

- wiatrak chodzi jak stary odkurzacz, czasami aż uszy bolą i po wyłączeniu jest wielka ulga

- przez pierwsze 30-40min prawie się nie zacina, potem już zaczyna zacinać przeglądarka, zaczynają się błędy i gdy mam dużo aplikacji odpalonych to się resetuje

- czasami szwankuje karta dzwiękowa - zacina się i jest denerwujący dzwięk po czym musze resetować komputer

- Gry przycinają na maksa, grając w cs i robiąc ruch myszką w dowolny sposób jest małe zacięcie i klatkuje w tym momencie

- mam mało pamięci i 90% dysku C zajęte oraz jakieś 40% dysku D

Chce go naprawić za około 400zł - co mogę za taką kwote w nim zmienić w dowolnym sklepie komputerowym? Jakie rzeczy mogę za taką cene kupić oraz naprawić (oddaje komputer w ręce sklepu komputerowego) i czy w ogóle opłaca mi się to naprawiać? Chodzi mi, żeby działał dobrze przez 1,5-2 lata minimum.

Opublikowano

Podaj specyfikację.

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię znajdą, zabiją i zjedzą :ninja:

Dobry post? Nie żałuj "lubię to" :)

Opublikowano

Z tego co napisałeś, prawdopodobnie komputer się przegrzewa, kup pastę termoprzewodzącą, sprężone powietrze i go wyczyść dokładnie, a także zmień pasty na procesorze i grafice. Możesz kupić większy nowy dysk, skoro ten jest stary to równie dobrze może być uszkodzony i powodować zawieszenia systemu.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Sprawdź czy możesz wsadzić Core2Quad albo Core2Duo Extreme (czy jakoś tak, na socket 775 = 120zł)

Nowe wiatraki x2 (około 40-60zł, 92mm lub 120mm)

Tak jak powiedzieli inni, kup nową pastę termo- i sprężone powietrze

Nowy RAM (chyba DDR2) 4 GB = około 100zł

Nowy dysk SSD (da kopa temu gratowi, 120GB to jakieś 240zł) lub nowa karta graficzna (też jakieś 240-300zł)

Wyszło by nieco ponad budżet (50~100zł) SSD da ci szybsze uruchamianie się wszystkiego i ogólnie da kopa temu gratowi, a nowa grafika da więcej FPS w grach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...