Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowa Tibia, a wbijanie skilli

- BANED -

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem początkującym w świecie tibii i pierwsze co to wziąłem się za ogarnianie poradników z których dowiedziałem się że skill u knighta to podstawa. Przeglądałem sporo tabelek i stwierdziłem że powinienem na 20lvl wbić skille ok. 65. Jednak nie jest to takie proste grając na FACCu, jeszcze gdy na expowisku lata kilku graczy.

Gdzieś jednak wyczytałem że za zdobycie lvl też zwiększa się atak, tyle że za lvl atak zwiększa się o 2%, a za skill lvl 3%. Czy to prawda? Jeśli tak to moim zdaniem nie ma sensu trenować na niskich poziomach do takich wysokich skilli jeśli wbicie poziomu doświadczenia zajmuje ok. 1h, a wbicie skilla ok. 2h z hakiem.

Co o tym myślicie? Czy wzorce typu 20lv - 65/65, 30lvl - 75/75 mają jeszcze sens?

Opublikowano

Tak, na 20 lvl knightem ze skillami 100/100 możesz expić na dragach na luzie, a 45 knight z 60/60 ma problemy tam.

Opublikowano

Tylko że zamiast marnować mnóstwo czasu na wbijanie skilli 100/100 można expić i przez ten czas wbije się spory poziom co zwiększy możliwości wyboru broni, podniesie hp / mp, zarobi się trochę golda i w trakcie expienia skille też się conieco podniosą.

Opublikowano

Nie chcesz to nie, jeżeli nie chcesz to i tak Cie nie zmuszę, tylko pamiętaj, mam większe doświadczenie w tej grze.

Opublikowano

Nie chciałem nikogo urazić, ale mam pomysł jak przyśpieszyć rozwój postaci, a przynajmniej nie robić z gry monotonnej nudy.

Opierając się na danych że +1 LVL zwiększa nasz atak o 2%, a +1 lvl skillu o 3% myślę że:

Po wbiciu nowego poziomu należy sprawdzić ile pkt doświadczenia brakuje nam do kolejnego. Następnie daną liczbę dzielimy przez ilość otrzymywanego doświadczenia za stworka na których expimy (np. 12.000 exp / 40 exp [takie doświadczenie daje np. rotworm]). Wynik dzielimy przez 60, a potem np. na 2 i wychodzi nam że jeśli co 30 sekund ubijemy 1 stworka to kolejny poziom osiągniemy za X godzin i X minut.

Następnie sprawdzamy w jakieś tabelce na necie ile mniej więcej czasu zajmuje wbicie kolejnego poziomu skilla. Jeśli 2 razy dłużej to proponuję po prostu expić. Jeśli natomiast wyexpienie kolejnego poziomu zajmuje prawie tyle co wbicie skilla to lepiej podskilować by pójść na lepsze potworki (bo wtedy skillowaniem szybciej zwiększymy nasz atak).

Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Nie chciałem nikogo urazić, ale mam pomysł jak przyśpieszyć rozwój postaci, a przynajmniej nie robić z gry monotonnej nudy.

Opierając się na danych że +1 LVL zwiększa nasz atak o 2%, a +1 lvl skillu o 3% myślę że:

Po wbiciu nowego poziomu należy sprawdzić ile pkt doświadczenia brakuje nam do kolejnego. Następnie daną liczbę dzielimy przez ilość otrzymywanego doświadczenia za stworka na których expimy (np. 12.000 exp / 40 exp [takie doświadczenie daje np. rotworm]). Wynik dzielimy np. na 2 i wychodzi nam że jeśli co 30 sekund ubijemy 1 stworka to kolejny poziom osiągniemy za X minut.

Następnie sprawdzamy w jakieś tabelce na necie ile mniej więcej czasu zajmuje wbicie kolejnego poziomu skilla. Jeśli 2 razy dłużej to proponuję po prostu expić. Jeśli natomiast wyexpienie kolejnego poziomu zajmuje prawie tyle co wbicie skilla to lepiej podskilować by pójść na lepsze potworki (bo wtedy skillowaniem szybciej zwiększymy nasz atak).

Co o tym sądzicie?

to nie ma sensu, żeby był skill trzeba bić moby, więc to się nie sprawdzi.

Podczas skillowania 12h zwykłego dostaje połowę skilla.

Podczas expienia 3 dni dostaje połowę skilla.

Sprawdzane na 100 knighcie ze skillem 85

Opublikowano

Dodam jeszcze ze Skile to nie tylko % DMG ale tez szansa na Trafienie plus zwiększa się zakres DMG, wiec jezeli chcesz omijać skile prosze bardzo, ale nie zajdziesz za daleko zwlaszcza jak chcesz grać bez PACCa 

A jeżeli chodzi o skilowanie to jest to niemiarodajne i obliczyć się tego nie da gdyż inne mobki daja nam wiecej/mniej % do skila jeżeli chcesz skilować to szukasz mobkow co trafiasz ale też i one ładnie cie piorą wtedy dosyć szybko skilujesz i nie jest to juz takie monotonne. 

76561198013232167.png

Opublikowano

Ok. Myślę że zasięgnąłem już po dostateczną ilość opinii.

Poza tym kierując sie moim pomysłem też na 20lvl trzeba mieć skille 60 :D

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...