Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Energetyki lekarstwem na znużenie?

TheVirQu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak myślicie? Czesto sie nudze po prostu bo nie ma co robić w chacie,to energole mi pomagają sie podnieść i jakby tak troche motywowały do działania. Co sądzicie na ten temat?

Opublikowano

Nie rozumiem Twojego pytania... w pewnym stopniu sam sobie odpowiedziałeś "energetyki mnie podnoszą, motywują" to oczywiste bo w skład tych jak Ty to mówisz "energoli" wchodzi kofeina, która pobudza organizm.

Opublikowano

Nie rozumiem Twojego pytania... w pewnym stopniu sam sobie odpowiedziałeś "energetyki mnie podnoszą, motywują" to oczywiste bo w skład tych jak Ty to mówisz "energoli" wchodzi kofeina, która pobudza organizm.

Wiesz chodzi mi bardziej o stan psychiczny,bo to że pobudza organizm to wiadomo.

Opublikowano

Jako lekarstwo? Być może, niemniej zbyt częste picie energetyków uzależnia co wiąże się z regularnym niszczeniem organizmu 

To chyba każdy wie,myśle o piciu kawy z rana naturalnej aczkolwiek będe musial sie do niej przyzwyczaić,nie te smaki no ale zawsze jest zdrowsza niż taki energol.

Opublikowano

Odradzam komukolwiek picia energetyków- no chyba, że chcesz mieć problemy z sercem bądź zawał na zawołanie. Energetyki mają w sobie tyle chemii, że można się nabawić ciekawych chorób serca poprzez nadmierne picie. Z kawą również nie polecam przesadzać, sama byłam uzależniona od mocnej czarnej, bo zabiegana etc, etc. Kawa wypłukuje magnez co w sumie powoduje, że jesteś jeszcze bardziej senny czy zmęczony i się uzależniasz od kofeiny, wszystko w nadmiarze szkodzi. Energetyzujące napoje można wypić w nagłych wypadkach kiedy np musisz prowadzić samochód przez 30h bez przerwy ;_;, kawe również powinno się pić od czasu do czasu. Chcesz się postawić na nogi? Wypij zieloną herbatę która pobudza bardziej organizm do działania i nie szkodzi na zdrowiu :).

Gb2zMZi.png

Opublikowano

filiżanka kawy i puszka energetyka to porównywalna ilość kofeiny.

Spróbuj przerzucić się na kawę, na pewno lepiej ci wyjdzie to ze zdrowiem :)

x

Opublikowano

Odradzam komukolwiek picia energetyków- no chyba, że chcesz mieć problemy z sercem bądź zawał na zawołanie. Energetyki mają w sobie tyle chemii, że można się nabawić ciekawych chorób serca poprzez nadmierne picie. Z kawą również nie polecam przesadzać, sama byłam uzależniona od mocnej czarnej, bo zabiegana etc, etc. Kawa wypłukuje magnez co w sumie powoduje, że jesteś jeszcze bardziej senny czy zmęczony i się uzależniasz od kofeiny, wszystko w nadmiarze szkodzi. Energetyzujące napoje można wypić w nagłych wypadkach kiedy np musisz prowadzić samochód przez 30h bez przerwy ;_;, kawe również powinno się pić od czasu do czasu. Chcesz się postawić na nogi? Wypij zieloną herbatę która pobudza bardziej organizm do działania i nie szkodzi na zdrowiu :).

Aż lajka dałem po przeczytaniu pierwszej części posta. Widać, że laska.

Opublikowano

Jeśli piszesz energetyki dzień w dzień to się nie dziw, że jesteś znużony przez następne dni w których nie piłeś. To są objawy odstawienia tego świństwa. Nie pij żadnej kofeiny przez tydzień to zobaczysz, że w pierwsze 3-4 dni nie będzie chciał nic robić, ale potem będzie coraz lepiej.

Opublikowano

Zamiast tego badziewia lepiej zrób sobie shake owocowy, lepiej na tym wyjdziesz, bo owoce, to witaminy i poprawia wydolność Twojego organizmu ;)

Szejki szejkami ale też trzeba wiedzieć co do niego dodać :>. #Petri_dietetyk ;_;. Jeżeli chodzi o szejki poprawiające wydolność etc to najlepszy jest z pietruszką bądź bananem. Jeżeli chce się oczyścić z tego świństwa a dodatkowo pobudzić to zielona herbata jest najlepsza, ewentualnie garstka winogronu do tego.

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Jak myślicie? Czesto sie nudze po prostu bo nie ma co robić w chacie ,to energole mi pomagają sie podnieść i jakby tak troche motywowały do działania. Co sądzicie na ten temat?

Sam sobie odpowiedziałeś na temat. Jak nie masz co robić to nie masz siły itp. Mialem troszkę podobnie, zacząłem ćwiczyć na siłowni i czuje się o wiele lepiej :) +zdrowy tryb życia, mało komputera, tel itp. Znajdź sobie jakieś zajęcie typu bieganie, ćwiczenia.

Napijesz się tych energetyków, uzależnisz się, przy okazji wyniszczając organizm. A to jest chemia +kofeina, która po pewnym czasie wywoła nadpobudliwość. Jeśli lubisz ten smak, to są napoje o smaku energetyków bez tych właściwości :P

@Naestra

A pani to widzę ogarnięta w szejkach :D

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano

Osobiście jechałem prawie cale gimnazjum na rockstarach itp. Teraz juz szczerze znudzily mi sie energole... Chodzi mi o smak. Jest moze coś co pomaga przy koncentracji? Przydałoby mi się na lekcjach,ogólniak to już nie gimbaza tutaj chce mieć conajmniej śr4 więc trzeba wziąść sie za siebie.

Energole odpadają,kawa więc też wiec co zostaje? Wątpie żeby jakieś herbatki pomogły. W sumie to moge pić sobie biała herbate z biedry czemu nie 921901409403915954367.png

Myśle więc że kawa mrożona z biedry np byłaby ok.

UP # Właśnie o to chodzi że cwicze,może nie biegam ale conajmniej kilkadziesiąt pompek robie w dzień,podciągniecia te sprawy. Przez całe lato biegałem teraz już jakoś na to siły nie mam,koniec wakacji wiadomo. Wiem! Już niedługo będzie net więc bede mógł sobie grać w LoL'a 921901409403915954367.png

( ten orencz i te limity,jeszcze rok i koniec umowy z tym gownem i lte )

Opublikowano

Osobiście jechałem prawie cale gimnazjum na rockstarach itp. Teraz juz szczerze znudzily mi sie energole... Chodzi mi o smak. Jest moze coś co pomaga przy koncentracji? Przydałoby mi się na lekcjach,ogólniak to już nie gimbaza tutaj chce mieć conajmniej śr4 więc trzeba wziąść sie za siebie.

Energole odpadają,kawa więc też wiec co zostaje? Wątpie żeby jakieś herbatki pomogły. W sumie to moge pić sobie biała herbate z biedry czemu nie 921901409403915954367.png

Myśle więc że kawa mrożona z biedry np byłaby ok.

Sprawa pierwsza nie jakieś herbatki tylko ZIELONA, biała nie pobudza. Zielona herbata pobudza, oczyszcza organizm i w sumie działa troszkę na koncentracje. 

Kawa mrożona to nie kawa...w szczególności ta, która jest kupiona w saszetce bądź puszce/butelce. Ostatnio sprawdzałam co mają te kawy, załamałam się. Większość tego to aromat kawy, kofeina, triliatdgram cukru- jeżeli już masz coś takiego kupić to sprawdź etykietę im mniej składników to zdrowsze. Jeżeli tak bardzo chcesz zrobić kawę mrożoną- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wlewasz do tego trochę zimnego mleka, wrzątek( ja mieszam to w szejkerze), dodajesz parę kostek lodu i masz gotową, własnej roboty bez żadnych składników chemicznych mrożoną kawę. 

Jak na moje oko to jesteś za młody na picie energoli, radzę teraz popracować nad kondycją, dietą i oczyszczeniem organizmu, bo jak piłeś całe gimnazjum te świństwo to gratuluję zepsucia sobie stanu organizmu i zaburzenia mózgu jak i serca ;_;. 

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Sprawa pierwsza nie jakieś herbatki tylko ZIELONA, biała nie pobudza. Zielona herbata pobudza, oczyszcza organizm i w sumie działa troszkę na koncentracje. 

Kawa mrożona to nie kawa...w szczególności ta, która jest kupiona w saszetce bądź puszce/butelce. Ostatnio sprawdzałam co mają te kawy, załamałam się. Większość tego to aromat kawy, kofeina, triliatdgram cukru- jeżeli już masz coś takiego kupić to sprawdź etykietę im mniej składników to zdrowsze. Jeżeli tak bardzo chcesz zrobić kawę mrożoną- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wlewasz do tego trochę zimnego mleka, wrzątek( ja mieszam to w szejkerze), dodajesz parę kostek lodu i masz gotową, własnej roboty bez żadnych składników chemicznych mrożoną kawę. 

Jak na moje oko to jesteś za młody na picie energoli, radzę teraz popracować nad kondycją, dietą i oczyszczeniem organizmu, bo jak piłeś całe gimnazjum te świństwo to gratuluję zepsucia sobie stanu organizmu i zaburzenia mózgu jak i serca ;_;. 

Nie było jakoś strasznie. Nie odczuwam żadnych efektów ubocznych picia energetyków. Co do zielonej herbaty to niby okej,piłem nie raz w domu ale jakoś różnicy niby nie czułem po wypiciu jej. Jeszcze jest jeden składnik który mi pomoże wstać na nogi,muzyka a konkretnie taka z bassami dubstep etc. Tak międzynami za młody na energole? XDDDDDDDDDDDDDDD. Tudzież 12 letnie dzieci to piją co tu porównywać z 16latkiem?

Eh k... Polecam się zapoznać jak działają energetyki jak jeszcze nie próbowałaś bo wyglądasz troche na osobe która jedzie z teorii no offence.

Zapotrzebowania organizmu pomiędzy mężczyznami a kobietami są różne... Na przykład na ciebie podziałałoby jakieś 250ml energole gdzie ja potrzebowalbym jakieś 0.5l. Kawe sobie odpuszcze. Pozostanie mi wstawanie o 5 rano i bieganie dla odmulenia innej opcji nie widze.

Opublikowano

Nie było jakoś strasznie. Nie odczuwam żadnych efektów ubocznych picia energetyków. Co do zielonej herbaty to niby okej,piłem nie raz w domu ale jakoś różnicy niby nie czułem po wypiciu jej. Jeszcze jest jeden składnik który mi pomoże wstać na nogi,muzyka a konkretnie taka z bassami dubstep etc. Tak międzynami za młody na energole? XDDDDDDDDDDDDDDD. Tudzież 12 letnie dzieci to piją co tu porównywać z 16latkiem?

Eh k... Polecam się zapoznać jak działają energetyki jak jeszcze nie próbowałaś bo wyglądasz troche na osobe która jedzie z teorii xD

Wiem jak działają bo piłam nie raz właśnie jadąc gdzieś przez 30-40h :). Nie jadę z teorii a wiem jak się kończy picie tego chemicznego świństwa w szczególności dla młodego organizmu. Sprawdź sobie co pijesz i wpisz w google, bądź poczytaj w książce, nagle przestanie być zabawnie :).

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Wiem jak działają bo piłam nie raz właśnie jadąc gdzieś przez 30-40h :). Nie jadę z teorii a wiem jak się kończy picie tego chemicznego świństwa w szczególności dla młodego organizmu. Sprawdź sobie co pijesz i wpisz w google, bądź poczytaj w książce, nagle przestanie być zabawnie :).

Prosze : http://czytamyetykiety.pl/products/rockstar-energy-drink-xdurance/

Wyjaśnisz może co w tym składzie jest takiego strasznego? Bo nie moge pojąć.

Opublikowano

No ten wyjątkowo nie ma za dużo tych wszystkich E, ale każda ilość E szkodzi, dodatkowo reszta składniki chemiczne ;_; podziwiam ludzi, którzy to piją na co dzień xD. Wszystko w każdym razie wpływające na szybkość pracy serca- przyspieszające zawał ;_;. Nie raz już ktoś trafił przez energole do szpitala, także jak masz zamiar to dalej pić to chociaż ogranicz do minimum :). Tyle z mojej strony.

Płaczę czytając te wszystkie niezdrowe napoje ;_;. No ale nie każdy ma zbilansowaną dietę i zdrowo się odżywia. Jednakże to się kiedyś odbija na zdrowiu :).

Gb2zMZi.png

Opublikowano

No ten wyjątkowo nie ma za dużo tych wszystkich E, ale każda ilość E szkodzi, dodatkowo reszta składniki chemiczne ;_; podziwiam ludzi, którzy to piją na co dzień xD. Wszystko w każdym razie wpływające na szybkość pracy serca- przyspieszające zawał ;_;. Nie raz już ktoś trafił przez energole do szpitala, także jak masz zamiar to dalej pić to chociaż ogranicz do minimum :). Tyle z mojej strony.

No okej xD Ja ogólnie piłem te droższe wartościowe powyżej 5zł etc. Nigdy nie piłem szitu typu bepower etc.

Ogółem jak znajde coś ciekawego w smaku co mnie zainteresuje to przerzuce sie na to,energolów już czesto pić nie bede,już mnie nie kreci ten smak jak kiedyś.

Btw polecam Pepsi tylko nie pamietam jaką nazwe miało,jedno jest pewne smakuje jak piwo na samym końcu ^^

Opublikowano

filiżanka kawy i puszka energetyka to porównywalna ilość kofeiny.

Spróbuj przerzucić się na kawę, na pewno lepiej ci wyjdzie to ze zdrowiem :)

Z tą kofeiną to chyba średnio..

@top

Sam trochę siedziałem w tym podczas roku szkolnego codzienne z rana energetyk by postawiło mnie na nogi jeśli jeden dzień sobie go odpuściłem byłem totalnie nie do życia..

Najlepiej się za to nie bierz..

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na jakiś kubek kawy czy coś,ale na dłuższą metę kiepsko będzie. Adenozyna tworzona w naszym mózgu zostaje chamsko wypchnięta przez kofeinę. Przy dłuższym stosowaniu kofeiny po prostu wytworzymy więcej receptorów=potrzeba będzie więcej kofeiny,aby czuć się pobudzonym.

Teraz spróbuj sobie odpowiedzieć na pytanie co będzie się działo po tym gdy nasza kochana kofeina przestanie działać? Dokładnie tak,będziesz czuł się straaaasznie przymulony.

Opublikowano

Jeśli lubisz wszystkie pierwiastki ( w tym szkodzące ) z tablicy mendlejewa w swoim organiźmie to polecam. Zamiast tego już lepiej wypić herbatę z 3 łyżkami curku i zagryźć jabłkiem. 

graphic.png

Opublikowano

Kofeiny nie tykam od nowego roku wypiłem chyba 2 albo 3 energetyki, w zeszłym roku były co 2 dzień praktycznie.

Badania na serce miałem robione i wszystko jest w normie, poza tym uznaję kofeinę jako narkotyk.

Tym samym mówię enrgetyką nie!

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Ogółem lepiej sobie kupić tabletki z kofeiną, energetyki pozostawiają mega niemiłe uczucie w ustach zostawiają + zmuszają mnie do ciągłego mycia zebów co jest dość uciążliwe.

Nie wiem, kofeina na mnie w ogóle nie działa.

Wiesz że kofeina nie działa od razu btw?Może zbyt często spożywałeś i wyrobiłeś sobie tolerancję?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...