Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Naigodz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Od jakiegoś czasu posiadam takiego PC :

-  Procek - Intel® Core i3-2100 CPU @ 3.10GHz 3.10 GHz

- Ram - 2.00 GB

-  32-bitowy system operacyjny - Win 7

- Karta graficzna - NVIDIA GeForce GT 520

( Jeżeli czegoś zapomniałem to napiszcie :D )

Mianowicie chodzi o to, że chciałbym móc na moim komputerze pykać w "nowsze" gry.

Metin2, LOL, Minecraft, NFS, itp chodzą bez problemu, lecz gdy odpaliłem np. The Forest, to gra strasznie muliła. To samo w przypadku FarCry 3, i COD MW2.

Da się grać, lecz chciałbym żeby "te lepsze gry" chodziła zwinnie, i nie koniecznie na najniższych ustawieniach :P

Zwracam się do was z pytaniem, czy jest możliwość podkręcenia jakoś procesora, albo wymienienia jakiś częsci tak, abym mógł grać w bardziej wymagające gry.

Czekam na wasze propozycje, i pozdrawiam :)

Opublikowano

Procesora nie podkręcisz. Podaj płytę, zasilacz i nawet obudowę. Z góry można powiedzieć że karta do wymiany bo do niczego się nie nadaje. I ile chciałbyś wydać na to.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Obudowa - TakeMe LENS

Zasilacz - take me 400 ( poniżej było napisane " AC - 230V 4A 50Hz " )

Płyta główna - MSI    model : H61M-P21 (MS-7680)

Nie mam pojęcia ile kosztują poszczególne elementy PC, więc nie powiem ile chciałbym wydać na podrasowanie go. Mogę tylko powiedziać, że chciałbym trzymać się niższej półki cenowej :)

Opublikowano

Tą GT 520 często widywałem w gotowcach z allegro. Poza kartą trochę mało ramu, dokupiłbym kość 2 gb. Zależy jaki masz budżet, ale myślę że dasz 300-400 zł i będzie 100x lepiej ;) A karta graficzna np: http://allegro.pl/ati-radeon-hd6950-2gb-ddr5-mocna-do-gier-gw-i4550461849.html lub http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd-6850-1-gb-i4544375966.html. Tą od gigabyte mam, jest podkręcona fabrycznie a gry na niej śmigają bardzo dobrze, w dodatku mam podobny procesor do twojego i jest w porządku.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Tą GT 520 często widywałem w gotowcach z allegro. Poza kartą trochę mało ramu, dokupiłbym kość 2 gb.

Nie znam się na tym, ale mogę powiedzieć że komputer to nie był chyba gotowiec. Był on składany przez informatyka. 

Okej. Czyli po 1 trzeba dokupić RAM. Ile najlepiej ? 2 GB starczy ?

Opublikowano

Po 1 karta, po drugie ram, ale znalezienie ramu to nie problem ;) Najlepiej kup sobie kość z tej samej firmy co masz w kompie i o tej samej częstotliwości.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

1. Kup nową grafikę.

2. RAM to koszt 140zł za 4GB więc kup jedną kość i 6GB jak na razie starczy. Musi być o tej samej częstotliwości i najlepiej aby był tej samej firmy.

3. Zmień Windowsa na 64 bit

Jaki masz budżet na RAM i grafikę ?

Opublikowano

Nie mam określonego budżetu, ale wolałbym żeby karta i RAM były z niższej półki cenowej.

Co do windowsa, to informatyk gdy odbierałem komputer, twierdził że 32 bit jest wydajniejszy...

Opublikowano

Nic nie wydajniejszy. Po prostu nie było potrzeby mieć 64 bitowego systemu bo masz mało RAMu

Teraz jak masz dokupić to musisz zmienić na 64 bit ze względu na to, że 32 ogranicza RAM i czyta jedynie 4GB (3.4 jakoś)

Tak samo taka obudowa z jakimś noname zasilaczem w zestawie.

Grafika to np. GTX 260 / GTX 650Ti / GTX 650Ti / HD7790 / HD7770

To zależy od budżetu tu coś okolice 300zł za używane

Opublikowano

Rozumiem. Czyli muszę na nowo zainstalować windowsa, zmienić system na 64 bit, i dopiero później dopiąć RAM, tak ?

Pytam bo się na tym nie znam.

Opublikowano

Powiedzmy że chcę wydać 400 zł. Z tego co widziałem na  allegro, itp, to 2 GB RAM'u to koszt około 150 zł,  a karta graficzna około 200. 

Co o tym sądzicie ?

Opublikowano

Karta graficzna 200 zł to tylko używana. Sprawdź sobie radeona 6850, jak będę na kompie to poszukam czegoś lepszego. Ale jak do 200 to chyba 6850 używka będzie najlepszym wyborem.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

4 gigabajty to wydatek ok. 150zł, co do firmy polecam Ci wybrać taką samą jaką masz aktualnie. A jeśli chcesz system x64 to musisz *kupić* windowsa 64bit i zainstalować od nowa. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...