Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Program antywirusowy wykrywa nieznanego szkodnika (Fingerprint)

Razeer123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dzisiaj po uruchomieniu przeglądarki wyświetla mi się komunikat antywirusa (G Data Internet Security 2014), że aplikacja wykryła zagrożenie. Komunikat brzmi tak:

Nieznany szkodnik
(Fingerprint: [f8c4e5dc])
w przeglądarce.

Program został unieszkodliwiony.

Do momentu całkowitego usunięcia zagrożenia nie zalecamy wpisywania haseł w przeglądarce, a także dokonywania operacji wymagających wrażliwych danych, takich jak zakupy online czy bankowość internetowa.

W celu całkowitego wyeliminowania zagrożenia zaleca się przeprowadzenie skanowania płytą startową G Data. Jeśli skanowanie nie usunie wirusa: G Data stale pracuje nad ulepszeniem mechanizmów wykrywania i usuwania złośliwego oprogramowania. Prawdopodobnie niebawem ukaże się aktualizacja programu, która rozwiąże problem.

Jeśli potrzebujesz więcej informacji, zwróć się do Pomocy technicznej G Data.

Nie wiem co to jest i czy rzeczywiście jest to wirus. Proszę o pomoc.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Być może jakiś "szkodliwy dodatek" do firefoxa. Raczej nie ma się czym przejmować.

Jestem dumny z tego że g-data wykrywa addony w przeglądarkach, coraz bardziej podoba mi się ten anty wirus.

Opublikowano

Być może jakiś "szkodliwy dodatek" do firefoxa. Raczej nie ma się czym przejmować.

Jestem dumny z tego że g-data wykrywa addony w przeglądarkach, coraz bardziej podoba mi się ten anty wirus.

Używam Chrome ;) Czy to coś zmienia?

@Avalione

Raczej nic takiego nie mam, posiadam wymienione niżej dodatki:

• Adblock
  • Boomerang for GMail
  • Dokumenty Google
  • KodyRabatowe.pl
  • Ponyhoof
  • Rapideo
  • Save to Pocket
  • Social Fixer

Opublikowano

Ja do takich spraw używam AdwCleaner, program świetnie sobie radzi z niechcianymi dodatkami do przeglądarek.

Po ostatnich aktualizacjach radzę uważać z programem i tym co zaznaczamy do usuwania, program potrafi usunąć prawidłowo funkcjonujące dodatki, także za każdym razem zalecam sprawdzić co AdwCleaner ma zamiar usunąć i ewentualnie odznaczyć.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Ja do takich spraw używam AdwCleaner, program świetnie sobie radzi z niechcianymi dodatkami do przeglądarek.

Po ostatnich aktualizacjach radzę uważać z programem i tym co zaznaczamy do usuwania, program potrafi usunąć prawidłowo funkcjonujące dodatki, także za każdym razem zalecam sprawdzić co AdwCleaner ma zamiar usunąć i ewentualnie odznaczyć.

ADWCleaner nie usunie mu szkodliwych dodatków z chrome oraz kompa mu bardziej zamuli.

Razeer.Jedynie co możesz zostawić co AdBlock i Ponyhoof.Reszta moim zdaniem jest podejrzana

Opublikowano

Spróbuję tego sposobu :)

ADWCleaner nie usunie mu szkodliwych dodatków z chrome oraz kompa mu bardziej zamuli.

Razeer.Jedynie co możesz zostawić co AdBlock i Ponyhoof.Reszta moim zdaniem jest podejrzana

Ufam tym dodatkom :)

Opublikowano

Używam Chrome ;) Czy to coś zmienia?

@Avalione

Raczej nic takiego nie mam, posiadam wymienione niżej dodatki:

• Adblock
  • Boomerang for GMail
  • Dokumenty Google
  • KodyRabatowe.pl
  • Ponyhoof
  • Rapideo
  • Save to Pocket
  • Social Fixer

Nie wiem skąd wziął mi się ten firefox xD Mniejsza, skoro G-DATA wywaliła ten dodatek to nie ma czym się martwić :)

Opublikowano

Nie wiem skąd wziął mi się ten firefox xD Mniejsza, skoro G-DATA wywaliła ten dodatek to nie ma czym się martwić :)

To znaczy nie wywaliła, a zablokowała. Poczekam trochę i przeskanuję nośnikiem startowym i zobaczymy. Dziękuję za pomoc, ale proszę by nie zamykać tematu. Może ktoś jeszcze podzieli się swoją wiedzą.

@DnaloPub

Słyszałem coś o ComboFix. Czy to bezpieczne, by tego użyć?

Opublikowano

Po co masz używać combofixa? Jeszcze sobie system uszkodzisz. Odpowiadając na twoje pytanie, trochę bezpieczne i trochę niebezpieczne.

Opublikowano

Po co masz używać combofixa? Jeszcze sobie system uszkodzisz. Odpowiadając na twoje pytanie, trochę bezpieczne i trochę niebezpieczne.

Czytałem w Internecie, że usuwa wirusy :x Czyli nie dotykać, jak za bardzo się na tym nie znam?

Opublikowano

Usuwa, ale w przypadku jeśli zainfekowany będzie jakiś plik systemowy (np. svchost.exe) to bez wahania go wywali. Ostatnimi czasy jest mniej takich przypadków ale nadal są.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...