Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wyłudzić więcej FPS'ów na dobrej maszynie?

DezPad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam ok 300-500 fps ale kolega ma niby gorszy komp a ma 2k fps pytanie brzmi 

co mogę zrobić aby jeszcze uwydajnić minecrafta jeszcze bardziej

Parametry (mój komp)

I7 3770 3.4-3.9 ghz

nVidia GeForce gtx 680

16 GB ram

nie pisać że tyle fps mi wystarczy zakładam ten temat bo mnie ta liczba fps nie satysakcjonuje.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngAexir nie takim tonem do mnie nie jestem twoim kolegą abyś mógł mówić na ty do mnie + spam

@Isrd z of mam 600-900 fps 

@iVenoom dzięki za rady z of na najniższych ustawieniach + porady z tych linków co wysłałeś na flacie mam 1,5k fps

dawajcie coś jeszcze na uwydajnienie kompa i zwiększenie fps w grze czekam  na propozycje nie skąpie lajków

@Edit ten temat powstał aby sprawdzić ile wycisne z takiego kompa kolega wysłał ssa ze skkfa w ,którym pokazał

ile ma fps ma max ustawieniach bez of ma ok 1,5k fps (tyle co ja na low z of ^_^ )

Opublikowano

Odpal Minecraft BoostSpeed'em, ten program nie wiele daje, ale zawsze coś. Syf jaki masz zainstalowany na komputerze też przyczynia się do FPS'ów. Wyczyść go CCleanerem. Ew. dokup RAM (32 GB) ;)

534721413388468938793.jpeg

Opublikowano

@SeterN wyczyściłem. W dysku c (głównym) mam tylko pliki Windowsa sterowniki do grafy i antyvirusa nawet zmieniłem lokalizacje mc na dysk ssd

dało to ok 50-100 fps a w sumie mam 800 stałych (nie spadają)  xD

Opublikowano

I po co... Tylko za prąd więcej płacisz. Jak masz monitor @70, to max masz 70 FPs. Ledwo są nawet telewizory, które wyświetlają 200 FPs. I zależy też od ustawień:

fps.png

Jak widzisz, mój monitor (a w zasadzie ekran laptopa) wyświetla obraz w 60 FPs. To, czy mam 100 FPs, czy 1000 FPs to nic nie zmieni w wyświetlaniu. Jedynie komp się mocniej zagrzewa i więcej za prąd placisz,

Dlatego polecam ustawić w Minecraftcie MAX FPS na 70 (o 10 więcej, bo czasami wskakuje na 69 FPs)

P.S. Nie pisać, że mam gównianą kartę graficzną, :P

Opublikowano

blah @barwnik4 a umiesz czytać pisze że to tylko próba wydajności kompa chce sprawdzić ile uciągnie.

btw właśnie do mnie przyjeżdża nowy monitorek haha Iiyama prolite gb2488hsu

Opublikowano

blah @barwnik4 a umiesz czytać pisze że to tylko próba wydajności kompa chce sprawdzić ile uciągnie.

btw właśnie do mnie przyjeżdża nowy monitorek haha Iiyama prolite gb2488hsu

sprawdzanie fps na najnizszych to nie jest proba wydajnosci 

tylko idiotyzm 

Opublikowano

sprawdzanie fps na najnizszych to nie jest proba wydajnosci 

tylko idiotyzm 

Jego komputer jego sprawa, a niektóre wasze odpowiedzi to tylko czysty spam.

@topic

Jeśli tak bardzo chcesz mieć więcej fps dokup 16gb ramu, przeczyść ccleanerem kompa.

Ew. podkręć procesor i grafikę.

;-) ;-)

Opublikowano

Jego komputer jego sprawa, a niektóre wasze odpowiedzi to tylko czysty spam.

@topic

Jeśli tak bardzo chcesz mieć więcej fps dokup 16gb ramu, przeczyść ccleanerem kompa.

Ew. podkręć procesor i grafikę.

<Face palm>

Dokup 16 GB ram? Ja je*be

16 GB ramu to i tak nadto żadna istniejąca dzisiaj gra nie wymaga więcej niż 5/6 Gb ramu...dokupowanie ramu to tylko strata kasy. Żeby podkręcić procek trzeba chłodzenia, lepszego zasilacz i płyty a zakładam że autor takich rzeczy nie posiada (Wnioskuje to po tym że twój komputer to typowy gotowiec z allegro) :D

Pewnie

Zasilacz "silent" aka bomba atomowa

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Wy chyba nie wiecie, co to RAM. RAM - pamięć o swobodnym dostępie. Wielkość RAMu ma mały wpływ na ilość FPs w grach. A jedynie jest to kwestia wymagania. Np. do kopiowania plików potrzeba ok. 8128 bajtów RAMu. Kopiowanie polega na: odczytanie 8128 bajtów z pliku, zapis do innego, odczytanie kolejnych 8128, itp. Po co mieć np. 32 GB RAMu i zadeklarować tylko np. 2 GB? Minecraft wymaga ok. 512 MB (aczkolwiek jest zalecane znacznie więcej). A jeszcze lepsze jest kupić 32 GB, grać w Minecrafta na przydzielonym 1 GB, a w CONTROL+SHIFT+ESCAPE (czy tam C+ALT+DELETE) -> Wydajność -> Pamięć: używane 7%.

@dinek300 dobrze gada: procesor ma bardzo duży wpływ na FPsy. W ciągu jednej klatki, Minecraft uruchamia ok. 500 metod w Javie. Dlatego lepiej procek podkręcić i grafę, a RAM zostawić w spokoju.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Również zainstaluj Optifine http://www.mpcforum.pl/s/f56bdb0 zawsze pomaga te +10 FP'S 2 opcja jest taka że potem  :  Uruchom Minecrafta i wejdź w Opcje

5. Zmniejsz swoją dalekość renderowania do jak najmniejszej 
6. Wejdź w ustawienia wideo (Video Settings)
7. Ustaw Grafikę na Szybką (Fast) 
8. Ustaw Cząsteczki (Particles) na minimalne (minimal)
9. Wyłącz Chmury (Clouds: Off)
10. Wyłącz Advanced OpenGL i Viev Boobing 
11. Wejdź w Animations (Animacje) i wyłącz wszystkie (Jeśli by się stało z obrazem pokonbinuj z włączaniem pojedynczych animacji)
12. Ustaw performance (Wydajność) na Max. FPS
13. Nie używaj shaderów!

Opublikowano

Każdy FPS powyżej 60 nic ci nie daje - komp ci się tylko bardziej grzeje, ale jak chcesz męczyć swój komputer niepotrzebnymi FPSami to:

-Zainstaluj Optifine

-Ustaw rozdzielczość monitora na najmniejszą możliwą w ustawieniach NVidia

-Możesz mieć 1 000 000 FPS jak sterowniki na to pozwolą - tylko klatki obrazu będą 1x1 pikseli (w domowych warunkach tego nie ustawisz, w NASA tak :D)

Wszystko zależy od sterowników i mocy karty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...