Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak grać Vi w Jungli? - Poradnik by MamFarta #2

MamFarta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Siema!

Z tej strony MamFarta, dziś chciałbym wam zaprezentować poradnik do Vi.

Dostępna jest też wersja video, która będzie umieszczona poniżej!

Vi to jeden z moich głównych mainów, obecnie jestem w platynie 2 i mam rozegrane nią 19 gier oraz największe winratio na rankedach (74%)

Pragnąłbym jeszcze dodać, że wersja tekstowa jest tylko dodatkiem, a główny poradnik to video.

236631409226863425201.png

Zalety Vi:

- Mobilność

- Świetne walki drużynowe

- Każda faza gry jest mocna

- Redukcja pancerza

- Procentowe obrażenia

- 2 mocne CC

- Mocne ganki nawet przed 6 poziomem

- Dobre counter ganki

- Tankowata oraz świetna pasywka

Minusy Vi:

- Jeżeli źle użyjemy Q gank jest zazwyczaj nieudany

-  Często banowana/pickowana

Filmik:

Opis skilli jest zawarty w filmiku, tutaj zamieszcze ogólne porady.

Specjalizacje i Runy:

427391409227575425201.png

193571409227493425201.png

Dlaczego zbudowałem takie specjalizacje i runy? 

Wszystko wyjaśnione w klipie!

869951409227926425201.png

Porażenie wybieramy, gdyż idziemy do jungli, a błysku do pogoni lub ucieczki.

Oczywiście maksujemy Q, następnie E, a na końcu W. Zawsze kiedy możemy rozdajemy punkt w ulti.

Dlaczego zaczynamy z W? Z tego względu, że szybciej atakujemy oraz redukcja pancerza i procentowe obrażenia pomagają w czyszczeniu jungli.

Powiem jeszcze, że nasze E resetuje autoatack, dlatego gdy kogoś bijemy używamy AA(Autoatack)--->E

Czyszczenie jungli

Czyścimy jungle jak każdy jungler, zaczynamy od buffa od strony naszego botlane, gdyż dzięki temu uzyskamy lepszy cover i pomoc.

Następnie wybieramy się na wilki lub wraithy oraz na drugi buff.

Nie zapomnijcie używać umiejętności podczas czyszczenia campów, aby aktywować naszą pasywkę.

107311409227831425201.png

Na początek wybieram maczetę oraz 4 mikstury zdrowia.

Po pierwszym powrocie kupuje spirit stone, poty oraz wardy. Dobrym wyborem jest także zakup podstawowych butów.

Dlaczego po 9 levelu dopiero kupujemy czerwony trinket?

Dlatego, że żółty przyda się przy coverowaniu naszych buffów, a czerwony trinket jest bardziej użyteczny po ulepszeniu.

Jakie buty kupić?

To zależy od enemy team.

Jeżeli mają full ad team lub nafeedowanego adc wybieramy Tabi Ninja, jeżeli mają dużo CC albo 3 ap (Top,Jungle,Mid) wybieramy Obuwie Merkurego.

W innych przypadkach wybieramy Buty Ruchliwości, ponieważ bardzo zwiększają naszą mobilność, a to w jungli jest bardzo ważne.

Naszymi core itemami są Moc Trójcy oraz Mroźne serce.

Następnie składamy Naszyjnik Żelaznych Solari, a potem w zależności od sytuacji Całun Banshee albo Omen Randuina.

Testowałem wiele buildów na Vi, i ten dla mnie jest najlepszy.

Checz wiedzieć więcej? Obejrzyj poradnik!

Bardzo dziękuję za przeczytanie/obejrzenie tego poradnika.

Mam zamiar publikować takie poradniki mniej więcej co 2 tygodnie do junglerów, gdyż mainuje jungle.

Jeżeli poradnik ci się spodobał daj like pod postem i pod filmem  ;)

Inne poradniki:

Wukong: http://www.mpcforum.pl/topic/1222695-wukong-jungle-malpa-ktora-rzadzi-w-jungli-patch-49/

Pantheon Sezon 5:  http://www.mpcforum.pl/topic/1375082-pantheon-jungle-poradnik-sezon-5/

Opublikowano

Siema!

Z tej strony MamFarta, dziś chciałbym wam zaprezentować poradnik do wukonga.

Dostępna jest też wersja video, która będzie umieszczona poniżej!

Wukong to mój main, obecnie jestem w platynie 2 i mam rozegrane nią 19 gier oraz największe winratio na rankedach (74%)

Chyba błąd :v

A dokładniej:

"poradnik do wukonga [...] Wukong to mój main [...] mam rozegrane nią 19"

Poradnik dobry:

+Dużo screenów

+Video dla nielubiących/nieumiejących( xD) czytać

+Dobre dobranie kolorów

@Edit

Omg mogłem troche szybciej pisać i nie bawić się w cytowanie :v

Up Szybszy :v

K4QaiyA.gif

Opublikowano

Dzięki za pomoc chłopaki, nie wiem czy ja używałem mózgu pisząc ten wstęp ;D

W sumie to główny poradnik to video, a ten tekst jest zrobiony po to żeby był, bo według mnie głupio wstawiać sam link do filmiku i tyle, gdyż to wygląda jakby ktoś na odwal się to robił ;)

Opublikowano

Słaby build 2/10. Nie wiem skąd ten pomysł że Frozen Heart to jest Core item i to do tego po trinity. Gdzie Malmortius i BC w opcjonalnych itemach? Trinketa zmienia się zazwyczaj po 1 powrocie do bazy, jest to bardziej efektywne. W poradniku nie ma nic o wardach etc. 

Poradnik 2/10 kappa 

Opublikowano

W poradniku nie ma nic o wardach? Widać że oglądałeś filmik. Akurat build jest bardzo dobry, wielu graczy/streamerów z wyższych dywizji tak gra, mi na nim się najprzyjemniej gra i najlepiej dlatego go polecam. Jeżeli byś oglądał poradnik to byś wiedział, dlaczego takie itemy a nie inne. Dywizja?

Opublikowano

Wiesz, wzorowanie się na Nervarienie to nie jest super pomysł. Do tego to jest z Patcha 4.3...  Sygnatury nie potrzebuję a skąd ten pomysł że na teemo nie umiem grać? To że jest wkurwiającą postacią nie znaczy że ktoś nie umie na niego grać  B) BTW. Sprawdziłem przy okazji czy może rzeczywiście super prosy składają coś takiego i może się mylę, ale jednak nie pomyliłem się. Pozderki

http://www.probuilds.net/champions/vi
Opublikowano

Jeżeli byś mył uszy a nie wietrzył, to byś słyszał na filmiku że testowałem praktycznie wszystkie możliwe buildy (oprócz AP :D) i na tym mi najlepiej się grało/najlepsze miałem wyniki. Jesteś zarówno tankowaty, masz dmg, jak i 40% cd.

Dzięki za dyskusję ;)

Opublikowano

Poradnik jest słabo napisany. Po przeczytaniu nadal nie wiem jak mam grać early/mid/late, nawet nie wytłumaczyłeś dlaczego maksujesz Q>E>W. Mam wrażenie, że autor nie rozumie tego champa i zabiera się do pisania poradników.

Opublikowano

Więcej info w poradniku video, jest przecież ta informacja napisana. Oczywiście W można maksować 2 jeżeli w przeciwnym teamie jest dużo tanków którzy stackują hp (cho, mundo, garen) , ale w większości przypadków maksujemy drugie E dla większego burstu ;)

Przypominam, że wersja tekstowa jest tylko dodatkiem, główny poradnik to Video

Opublikowano

Przejrzysty poradnik. Nie gram tak w jungle, ale może tutaj zapytam się... Czy robię błąd, jeżeli składam tak, jak podałeś pierwsze itemy, ale po złożeniu Trinity, składam Sunfire/Randuin'a i Spirit Visage/Banshe, następnie Black'a?

Opublikowano

Przejrzysty poradnik. Nie gram tak w jungle, ale może tutaj zapytam się... Czy robię błąd, jeżeli składam tak, jak podałeś pierwsze itemy, ale po złożeniu Trinity, składam Sunfire/Randuin'a i Spirit Visage/Banshe, następnie Black'a?

Wg trochę tak, gdyż Mroźne serce to naprawdę dobry item. Same te statystyki się spłacają a co dopiero aura.

Przetestuj sobie, zobaczysz że zupełnie inaczej się gra, i jeszcze te 20 % cd. Inny build bazuje na blacku, lecz ja na nim grałem dość długo i nie wierzyłem że trinity + mroźne serce tak dobrze działa. Sprawdziłem i się przekonałem :)

AA(Autoatack)--->Q

Powinno być AA-->E

Dzięki, już poprawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...