Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wukong Jungle - Małpa która rządzi w jungli - Patch 4.9

MamFarta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Siema!

Z tej strony MamFarta, dziś chciałbym wam zaprezentować poradnik do wukonga.

Dostępna jest też wersja video, która będzie umieszczona poniżej!

Wukong to mój main, obecnie jestem w platynie 4 i mam rozegrane nim 36 gier.

273501402249449425201.png

Zalety wukonga:

- Mobilność

- Świetne walki drużynowe

- Każda faza gry jest mocna

- Redukcja pancerza

- Klon którym możemy blokować skillshoty (więcej w video poradniku)

- Obszarowe obrażenia

- Mocne ganki nawet przed 6 poziomem

- Dobrze stoi z maną od sezonu 4

Minusy wukonga:

- CC tylko z ulta

- Brak normalnego systemu ucieczki (musi szukać wroga na E oraz dobrze użyć W)

- Ostatnio częściej banowany

Filmik:

Opis skilli jest zawarty w filmiku, tutaj zamieszcze ogólne porady.

Specjalizacje i Runy:

691971402248057425201.png

146561402248539425201.png

Dlaczego zbudowałem takie specjalizacje i runy? 

Wszystko wyjaśnione w klipie!

328271402246683425201.png

Porażenie wybieramy, gdyż idziemy do jungli, a błysku do pogoni lub ucieczki.

Oczywiście maksujemy E, następnie Q, a na końcu W. Zawsze kiedy możemy rozdajemy punkt w ulti.

Dlaczego zaczynamy z E? Z tego względu, że szybciej atakujemy dzięki szybkości autoatacków uzyskanych po użyciu tego skilla.

Powiem jeszcze, że nasze Q resetuje autoatack, dlatego gdy kogoś bijemy używamy AA(Autoatack)--->Q

Czyszczenie jungli

Czyścimy jungle jak każdy jungler, zaczynamy od buffa od strony naszego botlane, gdyż dzięki temu uzyskamy lepszy cover i pomoc.

Następnie wybieramy się na wilki lub wraithy oraz na drugi buff.

Nie zapomnijcie używać waszego W przy czyszczeniu campów, żeby nie przyjmować tak dużo obrażeń.

502381402246683425201.png

Dlaczego po 9 levelu dopiero kupujemy czerwony trinket?

Dlatego, że żółty przyda się przy coverowaniu naszych buffów, a czerwony trinket jest bardziej użyteczny po ulepszeniu.

Jakie buty kupić?

To zależy od enemy team.

Jeżeli mają full ad team lub nafeedowanego adc wybieramy Tabi Ninja, jeżeli mają dużo CC albo 3 ap (Top,Jungle,Mid) wybieramy Obuwie Merkurego.

W innych przypadkach wybieramy Buty Ruchliwości, ponieważ bardzo zwiększają naszą mobilność, a to w jungli jest bardzo ważne.

Build 1 bazuje na burście, polecam go tym którzy zapominają o używaniu aktywnych itemów a zwłaszcza Tiamatu.

Build 2 bazuje na resecie autoatacków, używamy podczas walki na przeciwnego adc lub apc AA-->Q-->Tiamat. W ten prostu sposób zadamy 3 autoatacki w czasie jednego.

Plemienną zbroję budujemy w przypadku strasznie mieszanych obrażeń w przeciwnej drużynie.

Banshee budujemy gdy mają jakiś poke, hard cc.

Anioła stróża kupujemy kiedy nas focusują, w walkach drużynowych odrodzimy się, a nasza drużyna ich wykończy.

W przypadku nafeedowanego ad w przeciwnym teamie kupujemy słoneczną pelerynę.

Więcej o buildzie w filmiku.

Według mnie Wukong to jeden z najmocniejszych junglerów w patchu 4.9 przez zmianę Kha'zixa. Sam nim dużo grałem, lecz nie jest już taki mocny.

Kto może równać się z Wukongiem? Moim zdaniem może to być Evelynn, Vi, Lee Sin, Elise.

Bardzo dziękuję za przeczytanie/obejrzenie tego poradnika.

Mam zamiar publikować takie poradniki mniej więcej co 2 tygodnie do junglerów, gdyż mainuje jungle.

Jeżeli poradnik ci się spodobał daj like pod postem i pod filmem ;)

Inne poradniki:

Pantheon Sezon 5: http://www.mpcforum.pl/topic/1375082-pantheon-jungle-poradnik-sezon-5/

Vi: http://www.mpcforum.pl/topic/1277896-jak-grac-vi-w-jungli-poradnik-by-mamfarta-2/#entry10913068

Opublikowano

Podstawy takie jak anulowanie animacji aa skillem, przydatne dla początkujących chociaż tak czy inaczej należy o tym wspomnieć. Poradnik przejrzysty i czytelny. Wszystko opisane z sensem + film. Like.

PS. Znalazłem literówkę:

Porażenie wybieramy, gdyż idziemy do jungli, a smite do pogoni lub ucieczki.

Opublikowano

Świetny poradnik ,ale zaraz zjawią się hejterzy.

Dobrze ,że nagrałeś z ogarniętym głosem poradnik na YouTube.

Możesz dodać ,że gdy jesteśmy bardzo blisko np. dużej wiedźmy można użyć przedmioty Hydra i skoczyć do niej E ,nawet nie mając wizji. ( wiedźma długodystansowa zacznie Cię atakować ).

Wukong był moim mainem ,gdy byłem w brązie.

Zauważ ,że można zaokrąglać runki ,a HP to chyba troszkę nie potrzebne ,czyż nie uważasz? 

47990292595971448862.png

Opublikowano

Świetny poradnik ,ale zaraz zjawią się hejterzy.

Dobrze ,że nagrałeś z ogarniętym głosem poradnik na YouTube.

Możesz dodać ,że gdy jesteśmy bardzo blisko np. dużej wiedźmy można użyć przedmioty Hydra i skoczyć do niej E ,nawet nie mając wizji. ( wiedźma długodystansowa zacznie Cię atakować ).

Wukong był moim mainem ,gdy byłem w brązie.

Zauważ ,że można zaokrąglać runki ,a HP to chyba troszkę nie potrzebne ,czyż nie uważasz? 

Tak, o tym z hydrą wiedziałem, ale zapomniałem o tym wspomnieć.

To zależy, dużo pro gamerów gra różnie, albo hp per level albo hp albo armor albo armor per level, to zależy od ciebie jak preferujesz grę. Ja nastawiam się na ganki w early przez to 6 armorów, a 3 hp per level przydadzą mi się trochę w late game. Jeżeli wolisz farmić w jungli (czego nie polecam na wukongu) to idziesz w per levele, a jak gankować to w flaty.

Tak, wiedziałem o zaokrąglaniu runek, można tego użyć np. wpakowując jednego marka na kryta u adc, przez co mamy 1% szans na kryta i możemy w early liczyć na farta przy walkach

Dzięki za pozytywny komentarz :D

P.S. trochę faili jest w poradniku , ale staram się aby były one coraz to lepsze.

Opublikowano

Ładny poradnik.. nie mam się do czego przyczepić ;)

Sam gram dużo małpą :P więcej na trójkach.. ale na 5v5 też.

Kiedy nienawiść każe się człowiekowi rozwijać, staje się ona jedną z wielu form miłości.

Po śmierci obawiam się tylko reinkarnacji.

Mogę zatracić się we własnych myślach..
Chcę być szefem, w głowie mam tylko chromowane dziewiątki.

Opublikowano

Te kolory takie troszkę za mocne. 

Poradnik bardzo dobry. 

Wukong jedna z lepszych postaci top,jungle

Opublikowano

Wukong na tą metę nie jest zbyt dobry. Jest o wiele teraz więcej postaci, które z łatwością go zniszczą 1 vs 1 - typu lee sin.
Masteries nie są złe, jednak proponuje dać 9/21/0. Wystarczy hydra i lizard, a ma on sam mocny dmg w sobie. Zauważ, że nie zawsze wystarczy sam omen + sunfire. Jednak, napracowałeś się i Gratulacje Ci się należą. 

2e30al1.jpg

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik, ale ... jak się czepiać; wydaje mi się że Wukong ma troszkę słabe early.

Build miodzio, zawszę taki składam. Masterki spoko.

Trzymaj like. Chce więcej.

Opublikowano

Po za TOP 3 moim zdaniem, Lee Elise i Evelyn jak najbardziej najlepsi na jungle, ale co kto lubi. Poradnik konkretny i co wiecej ma przekaz. ggwp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...