Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skuter 50 cm3

Login12345

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam 17 lat i po prostu bardzo chciałbym skuter, szkoła się teraz zaczyna więc bardzo by się przydał. Weszła ustawa która już nie pozwala jeździć na dowód, dlatego mam kilka pytań do was:
1. Jakie koszty poniosę robiąc prawo jazdy AM ( kursy itd)
2.Jakie konsekwencje poniosę jeżeli złapią mnie do kontroli ? ( nie mam karty rowerowej, ani motorowej, oraz żadnego dokumentu uprawniającego do jazdy takim pojazdem )
3. Czy jeżeli będę miał prawo jazdy kategorii B to będę mógł od razu legalnie jeździć skuterem ? Bo doszły mnie słuchy że muszę mieć 3 lata stażu

Liczę na szybką odpowiedź z góry dzięki :)

RMCF

Opublikowano

1. Przedtem było darmowe, a teraz chyba 100zł.

2. Spiszą, a następnie dostaniesz karę na robienie prawo jazdy na kilka lat.

3. Z dowodem osobistym, bez prawa jazdy możesz już na spokojnie jeździć 50-tką.

Opublikowano

@artzz na pewno ? tyle się naczytałem że zmienili przepisy i jeżeli jestem rocznikiem powyżej 94 to już nie mogę jeździć na dowód.

Mój ojciec nadal jedździ na dowód skuterem więc raczej nic się nie zmieniło.

Opublikowano

Za brak uprawnień mandat 500zl, gdybyś nie miał 17lat, sprawa by trafiła do sądu na nieletnich.

Robienie AM to koszty ok, 700-1000zl a masz 17lat, więc lepiej zrobić A1 na 125cc, to wydatek ok. 1500zł

Lecz nie kupuj skutera, tylko coś na biegi. Ani nić nowego typu romet z tesco za 2999zł, lepiej już poszukać Yamahy Aerox, Aprili sr, w roczniku 2000-2007 w 2t, lub Aprili rs 50.

Mają  swoja moc, potrafią się rozpędzić do 80-85km/h licznikowych, czyli realnych +/- 70km/h. A taki chińczyk realne 50km/h. Pozatym jeśli markowiec w dobrym stanie to posłuży ci 5x więcej.

A na chiński, na przeglądy co ileś km, bo jest to wymagane a koszty coś kolo 100-200zł. I dość awaryjny. A Aerox, sr po remoncie przejezdzi do 5000km, lub nawet więcej.

steam; n90s

Chętnie zagram w CS:GO MM'a / MIX / CW

Ranga - Dwa kałachy, taka sama na obydwu kontach.

sygnamhn.jpg

Opublikowano

Wstrzymaj się jeszcze ten rok, odpuść sobie skuter bo to jest wieśniacki pojazd. Zacznij robić kat. B 3 miechy przed 18, zdaj i odbierz jak będziesz miał 18 skończone. Robienie teraz prawka na taką małą pojemność jest mało opłacalne. 

Opublikowano

Dzieki jednak postanowilem czekać na prawko B dzięki można zamknąć .

Tylko jeszcze chciałem powiedzieć, że na prawku B można jeździć do 125ccc ale mając je min. 3 lata.

1377080447-U702970.png

Cristiano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...