Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zbiór pytań dot. komputera C:

Larin1221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ludzie!

Mam parę dosyć ważnych dla mnie pytań :v

Parametry:

Gigabyte F2A88XM-DS2

AMD A8-6600K [email protected]

RADEON HD 8570D (wiem, integra boli :C)

8GB RAM PATRIOT MEMORY

400W FORTRON (modelu nie znam, jeżeli będzie potrzebne to wtedy dopiszę :) )

1.5TB SEAGATE BARRACUDA

• Czy jeżeli zrobię undercloking procka z 3.9 do 2.5ghz to zmniejszy się pobór mocy? Jeżeli tak to o ile wattów?
  • Czy jeżeli dokupię zew. kartę graficzną a integra nie będzie używana zmniejszy się pobór mocy? Jeżeli tak to o ile wattów?
  • Mam boxowe chłodzenie procka, nie wystarcza :C Jakie polecacie na jego miejsce wraz z pastą termo? W miarę tanie c:
  • Co sądzicie o GTX650-E wersja 2GB DDR5, oczywiście od Asusa? Posiada ktoś?
  • Jest duża różnica w wydajności pomiędzy ww. kartą graficzną od wersji 1GB?

Jeszcze dodam, że posiadam monitor 22' i jak jest z płynnością w grach u posiadających tą kartę?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

serwer_ourmc.gif

Opublikowano

1. Tak, ale to bez sensu. Oszczędność finansowa żadna. Nawet jakby spadło o te 5-10W, policz sobie jaka to oszczędność. Nie warto.
2. Chcesz dodać kolejny podzespół, w dodatku najbardziej prądożerny element komputera i liczyć na spadek poboru mocy? Hehehehe.
3. Zależy co rozumiesz przez tanio, liczby kolego, liczby!
4. Istnieją wydajniejsze karty.
5. Zależy od rozdzielczości monitora. Ale nie jest to jakoś potwornie mocna karta, małą rożnicę tutaj odczujesz, o ile w ogóle jakąś odczujesz.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Co do drugiej odpowiedzi to nie najbardziej prądożerny element komputera :) Karta posiada tdp na poziome 75W bo tyle daje PCIe C:

Wydajniejsze karty wiem, że są :) Niestety mam ograniczony budżet :> I w dodatku ta karta wygląda smakowicie. Ludzie piszą że cicha - o to najbardziej mi się rozchodzi. Co do gier - ja nie potrzebuje grać na najwyższych ustawieniach w każdą grę i to w FullHD :) Starczą najniższe, byle by było ponad te 60 fpsów i grało się płynnie.

serwer_ourmc.gif

Opublikowano

Do karty podłączasz jeszcze osobne zasilanie. Są karty graficzne, które mają ponad 300W. Sprawdź sobie jakie ma Radeon HD7990.
Podaj ten budżet, może coś lepszego się znajdzie. Można w używanych poszukać.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

@Larin1221 TDP=/=Pobór prądu. To dwa inne pojęcia lecz oba podawane w watach.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

@rafix151

Do karty podłączasz jeszcze osobne zasilanie.

Właśnie nie. Czytałeś dokładny model? GTX650-E jest to wersja tzw. Unplugged.

Link do karty na stronie producenta: (wersja 1GB)

http://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX650E1GD5/

Co do używek nie ma mowy ~ Jednak co nowe, to jest nowe.  A co do budżetu to granice 400zł.

@Amperoo_PL

Cytat z kochanej Wikipedii.

W rozumieniu AMD 'TDP' to teoretyczna (w rzeczywistości nieosiągalna) moc jaką procesor komputera mógłby pobierać (i oddawać w postaci ciepła).

TDP jest też podobne do ACP (średnia moc procesora).

Tabelka również z Wiki.

ACP=TDP

40 Watt=60 Watt          

55 Watt=68 Watt          

75 Watt=95 Watt

105 Watt=119 Watt

serwer_ourmc.gif

Opublikowano

@rafix151

Właśnie nie. Czytałeś dokładny model? GTX650-E jest to wersja tzw. Unplugged.

Link do karty na stronie producenta: (wersja 1GB)

http://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX650E1GD5/

Co do używek nie ma mowy ~ Jednak co nowe, to jest nowe.  A co do budżetu to granice 400zł.

@Amperoo_PL

Cytat z kochanej Wikipedii.

W rozumieniu AMD 'TDP' to teoretyczna (w rzeczywistości nieosiągalna) moc jaką procesor komputera mógłby pobierać (i oddawać w postaci ciepła).

TDP jest też podobne do ACP (średnia moc procesora).

Tabelka również z Wiki.

ACP=TDP

40 Watt=60 Watt          

55 Watt=68 Watt          

75 Watt=95 Watt

105 Watt=119 W

W przypadku AMD nie liczylbym na energooszczędność. Ich przeliczniki ilości pobieranego prądu do wydajności najlepsze nie są. Dla ludzi takich jak ty polecam intele, jakies i3 4150 albo i5 4460, takie bez k, mają ok 65 W TPD (i5) i 45 bodajrze (i3), przy czym obciążenie ich w 100% czyms innym niz specjalne do tego programy jest niemal niemożliwe (i5 wiadomo - wydajniejsze).

Co do chłodzenia tego proca, masz 2 wyjścia. Albo kupić mocne chłodzenie z wentylatorem punktowym, albo z wentylatorem rozpraszającym powietrze. Ten 2 rydzaj sprawdzi sie lepiej jak masz wiele wiatrakó w obuowie, jesli nie zostaje ten 1.

Co do grafiki, polecam GTX 750. Nie ma co inwestowac w stare technologie, a karty Maxwell mają znacznie lepszy stosunek wydajnosci do pobieranej mocy.

Opublikowano

Witajcie ponownie!

Mam jeszcze jedno małe pytanko.

Przeszukałem dosyć dużo stron, i nigdzie nie było napisane o poborze prądu płyty głównej. Model płyty podany w pierwszym poście. I czy GTX650E zmieści się w mocy zasilacza? Tzn. ile zostanie wolnego miejsca żeby zasilacz oczywiście nie był w 100% obciążony :) Model zasilacza podany również w pierwszym poście. Na stronie producenta (Asus) jest napisane, że karta wymaga minimum zasilacza 400W, lecz wolałbym się upewnić :)

serwer_ourmc.gif

Opublikowano

Powinien dać rade. Producenci przewidzieli, że ludzie mają również zasilaczopodobne urządzenia, więc 400W jest napisane bardzo zgrubnie. Faktyczna pobierana moc przez tą karte to MOŻE 100W w pelnym obciążeniu. Dla porównania mój r9 290 ma "wymagany" zasilacz min. 700W, a u mnie mocno podkręcona chodzi na 550W i mam jeszcze zapas mocy :D

Opublikowano

Karta nie MOŻE pobierać więcej niż 100W ponieważ jest to wersja tzw."Unplugged" i maksymalne zasilanie to 75W bo tyle oferuje PCIe. Czytałem recenzję i ludzie piszą, że bierze 65W w "stresie" podczas renderowania lub grania w nieco wymagające gry takie jak FarCry 3,BF3/4 itp. Niestety, ja nie wymagam grania na maksymalnych ustawieniach w każdą grę, byle by było płynnie, i tyle :)

~Co masz na myśli mówiąc "zasilaczopodobne urządzenia" ?

serwer_ourmc.gif

Opublikowano

Boże daj tam prawdziwego GTX 650 a nie jakiegoś kastrata. Nie ma co się pieprzyć. Starczy zasilacza.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...