Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer dla graczy prośba o recenzje podzespołów

Niekumaku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie jest reguła. Ogólnie chodzi o ilość talerzy w dysku, im mniej, tym mniejsza szansa, że któryś się zepsuje (tak głosi teoria). Ja osobiście bym się tym nie kierował, bo nie zauważyłem nigdy większej awaryjności dysków, które mają większą ilość talerzy, ale skoro tak Ci zależy, to Seagate do swoich pakuje talerze po 1TB. Czyli w Barracudzie 1TB masz 1 talerz, 2TB masz 2 talerze i analogicznie możesz sobie ilość talerzy policzyć po pojemności.
Krążą po internecie pogłoski, że opuszczenie głowicy bliżej talerzy i ogólne upakowanie większej ilości talerzy i głowic w takiej samej obudowie skutkuje mniejszą żywotnością, ale dopóki na własnej skórze się nie przekonam, to nie uwierzę.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

SSD też nie jest wieczne. 

PC:
  CPU: 

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230

Opublikowano

Najlepszy jest bacap na pendraiv ale gracze to zazwyczaj mają tylko save z gry albo kopie jakiś plików z gry na pulpicie bo grzebali w plikach gry

Opublikowano

Mi się dysk przedwczoraj popsuł od tego że wyłączyłem komputer (przyciśnięciem 5 sekundowym) szperania w wiatraczku (bo trzeszczał) ale się ciesze w sumie bo kupiłem za 200zł miałem go 3 miesiące i go teraz sprzedam(bo mi dadzą nowy) i będe na 0 nie potrzebuje aż 1tb wystarczy mi 120gb + ewentualne 0,5 tb (staaare dyski mam jeden 0.5 drugi 0,2 trzeci 0,16) ale sobie je wepne dopiero jak mi się miejsce na ssd skończy 

więc kupuj 1tb( promocja akurat masz 179zł za 1tb http://proline.pl po prawej stronie klikasz headshot) ;)

Opublikowano

Najlepszy jest bacap na pendraiv ale gracze to zazwyczaj mają tylko save z gry albo kopie jakiś plików z gry na pulpicie bo grzebali w plikach gry

No nie zawsze, ja mam kilkadziesiąt GB zdjęć, robionych od około 10 lat. Trzymam je na osobnym dysku 200GB, na którym są tylko te zdjęcia. To dość popularny model, w razie awarii po prostu podmienię elektronikę z takim samym modelem, kupionym na allegro jako używany.

Pendrive też lubi się sypnąć bez przyczyny. Najlepszym sposobem jest chyba RAID1. Tylko wtedy mając np. 2 dyski po 500GB, ciągle masz 500GB. Ten drugi to tylko odbicie pierwszego. Takie zabezpieczenie.

PC:
  CPU: 

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230

Opublikowano

rafix, tak możemy rozmawiać do jutra :)

Jednocześnie można powiedzieć że 2 talerze są bezpieczne bo jak na jednym się głowica zepsuje i zacznie rysować talerz to druga przeżyje....

Co do tematu: Na razie się niczym nie martw, nawet dyski 8 TB nie są bardziej awaryjne od tych 1 TB (no chyba że o czymś nie wiem..) niebezpieczne wartości to 20 TB, 30 TB i więcej bo "technologia się będzie kończyć" (może być problem: przy tak małych komórkach pamięci głowica może przez przypadek nadpisać/zapisać dwie komórki zamiast jednej, ogólnie mogą być problemy, coś jak 4 nm w procesorach, problemy z krzemem, no ale kupujesz jedynie 2 TB a nie 40 TB....)

xxxxxxx

Opublikowano

rafix, tak możemy rozmawiać do jutra :)

Jednocześnie można powiedzieć że 2 talerze są bezpieczne bo jak na jednym się głowica zepsuje i zacznie rysować talerz to druga przeżyje....

Co do tematu: Na razie się niczym nie martw, nawet dyski 8 TB nie są bardziej awaryjne od tych 1 TB (no chyba że o czymś nie wiem..) niebezpieczne wartości to 20 TB, 30 TB i więcej bo "technologia się będzie kończyć" (może być problem: przy tak małych komórkach pamięci głowica może przez przypadek nadpisać/zapisać dwie komórki zamiast jednej, ogólnie mogą być problemy, coś jak 4 nm w procesorach, problemy z krzemem, no ale kupujesz jedynie 2 TB a nie 40 TB....)

xxxxxxx

Obecne technologie to ok 20 nm. 4nm zobaczymy jak wprowadzą grafen, więc patrz co piszesz.

@topic

Dobrze chłodzony dysk raczej nie jest zbyt awaryjny. Żadko kiedy zdarza mi się ktoś, kto chce dysk wymienic. Ilosc talerzy raczej nie ma zadnego wplywu na na arawyjnosc, w takim razie po co dawaliby gwarancje 5-6 letnie na najlepsze dystki (np. na wd black). Chyba ze ktos naprawde się tym martwi, to neich kupi dysk serwerowy, one są przystosowane do ciągłej pracy pod obciążeniem przez kilka lat, zawsze większa pewnosc.

Opublikowano

Witam wszystkich, sorry ale trochę odejdę od tematu co myślicie o urządzeniach all-in-one? Chodzi oczywiście o all-in-one dla graczy a nie dla zwykłego użytku domowego. Sprawdziłem ile to mniej więcej kosztuje stego co widziałem sa za ok 1000$ -1500$.

Opublikowano

AIO? Nie. Nie do gier, nie jeśli jest miejsce dla rozstawienia normalnego PC.

PC:
  CPU: 

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie na szybko co myślicie o nowych płytach MSI X99S GAMING 9 AC i nie tylko tych chodzi głownie o nowy chipset x99s i obsługe haswel E

PS wie ktoś gdzie można je kupić?

Opublikowano

To nie jest platforma typowo do grania. Znaczy do grania i owszem... ale dla ekstremalnych entuzjastów albo zawodowców chcących czasami pograć. Z reguły ktoś decydujący się na ta platformę potrafi samodzielnie składać i oceniać opłacalność (to tak w ciekawostce)

Nawet jak masz dużo kasy, którą chcesz wydać (max na granie to ok 5500) to i tak zostaniesz na LGA 1150. Na LGA 2011 nawet nie zwracaj uwagi.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Dzięki według tego co powiedziałeś to chyba komp zamknie się w 5500 według komputronika ale i tak ze by zaoszczędzić będę kupować wszystko osobno po najtańszych cenach. Zdecydowałem się na grafikę 2 GB gtx 770 od MSI płyta ta sama tylko procesor I5 do tego 1 tera od WB black series.

Opublikowano

Obecne technologie to ok 20 nm. 4nm zobaczymy jak wprowadzą grafen, więc patrz co piszesz.

@topic

Dobrze chłodzony dysk raczej nie jest zbyt awaryjny. Żadko kiedy zdarza mi się ktoś, kto chce dysk wymienic. Ilosc talerzy raczej nie ma zadnego wplywu na na arawyjnosc, w takim razie po co dawaliby gwarancje 5-6 letnie na najlepsze dystki (np. na wd black). Chyba ze ktos naprawde się tym martwi, to neich kupi dysk serwerowy, one są przystosowane do ciągłej pracy pod obciążeniem przez kilka lat, zawsze większa pewnosc.

(gimbaza nie w szkole?)

Tak offtop to nie będzie się dało zejść niżej niż 0.25 nm (albo coś w ten deseń) bo ograniczeniem będzie rozmiar atomu (albo niech się ktoś jajogłowy wypowie bo ja nie pamiętam do końca tego postu więc nie wiem czy czasem to nie było coś mniejszego niż nanometr)

Tak samo wkurza mnie Intelowski Tick (mniej nm) - Tock (lepsza wydajność) czyli "Tick-Tock" cały czas (tłukło!) tylko mniej nm i mniej nm.... owszem ma to swoje plusy, ale wynaleźli by coś fajnego (może HT 2.0? bo HT jest troszkę mało wydajny) albo zrobili więcej procesorów do OC (np. i3 4108k) albo jakiś tani i5 z OC no bo czy nie wkurza was to że różnica między i5 4430, 4440, 4460 itd. to tylko więcej/mniej GHz? (no chyba że jestem źle poinformowany :D) a na przykład prawie że wszystkie AMD'ki się kręcą 

Opublikowano

@cody3223

Mam 19 lat, składam komputery od paru lat, i szczerze mówiąc mam głęboko wypierdolone na płacz zjebanych randomów z internetu więc możesz sobie swoje hejty w dupe wsadzic. Nie jestem od tego zeby pisac perfekcyjnie, tylko zeby przekazac to, co przekazać mialem

A apropo ograniczenia technologii twoje "0.25 nm" powstanie tak około 2030r. Obecnie mamy karty graficzne w 28nm, procesory w 22nm, broadwelle będą w 14nm. I to nei rozmiar atomu jest tu problemem, tylko jego wiązania. Aby krzem osiągnął właściwości których używamy w elektronice, wymagane jest wiązenie "trójwymiarowe" czyli w płaszczyznach XYZ, bo każdy atom krzemu potrzebuje sąsiada z każdej strony do uzupełniania brakującego wiązania bodajrze kowalencyjnego (juz nie pamiętam, dawno to bylo). W przeciwienstwie do grafenu, który do osiągnięcia stanu uzywalnosci w elektronice, potrzebuje tylko 2 plaszczyzn XY, więc gdy zostanie on wprowadzony, procesory będą mogły mieć grubość woreczka śniadaniowego. 

Co do twojego bezsęsownego  posta, to tak, między   i5 4430, 4440, 4460 itd.     jest tylko różnica w taktowaniu, ale masz przecierz też i5 4570, 4690, 4670, itd, które różnią się nie tylko taktowaniem.

Nie wiem jak ci nauczyciele dają rade wytrzymywać z dzisiejszą młodzieżą, nie dość że w*****a to tępe jak młot...

Opublikowano

Wczoraj w necie znalazłem przedłużki do kabli w kolorze czerwonym widziałem jak ktoś używa ich dlatego że kontrastują z jego podzespołami i są bardziej ciekawsze niż czarne oploty kabli z zasilacza. Stwierdziłem ze też chcę takie u siebie w kompie i moje pytanie do was ile będę ich potrzebował i ile pinów muszą mieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...