Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odbugowanie Aline2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pomyślałem że odbuguję w całości pliki aline2

Widziałem listę bugów i stwierdziłem że z dwoma nie dam rady

Chodzi o bug że można mieć kilka mln na ludzi i kilka mln hp

Co powoduje ten bug i jak się to robiło ? to mi pomoże w usunięciu jego.

Komenda nan że na jednym mobku wbija max lvl. Gdzie mogę odbugowywać komendy ?

Opublikowano

Omg, i ty chcesz "odbugowywać" plik?!

'nan' to nie jest żadna komanda, tylko string/ciąg znaków, czyli uproszczając po prostu tekst, który wpisujesz do input'u. (czyli musisz edytować quest)

;_______;s

Opublikowano

Omg, i ty chcesz "odbugowywać" plik?!

'nan' to nie jest żadna komanda, tylko string/ciąg znaków, czyli uproszczając po prostu tekst, który wpisujesz do input'u. (czyli musisz edytować quest)

;_______;s

Tak chcę odbugować :)

Nie wiem bo wcześniej nie miałem z tym problemów.

Opublikowano

local wartosc = tonumber(input())

if wartosc == null then

return

else

end

Zadziała to tylkona same wartości liczbowe 0-9 jeżeli wprowadzisz znak a-Z zwróci brak wartości czyli null'a albo piszesz zmienne

if wartosc == Nan then

return

end

lub do CMD dodaj sobie

80892730880771175522.png

Opublikowano

local wartosc = tonumber(input())

if wartosc == null then

return

else

end

Zadziała to tylkona same wartości liczbowe 0-9 jeżeli wprowadzisz znak a-Z zwróci brak wartości czyli null'a albo piszesz zmienne

if wartosc == Nan then

return

end

lub do CMD dodaj sobie

Ok dzięki, a jeszcze jedno głupie pytanie mam

W którym queście na plikach aline są pety ? tzn chodzi o to gdzie się dodaje wartości.

w pet.quest i pet_change_name.quest nie ma tego ;/

Opublikowano

bonusy ? to masz niemiecki quest w quest.lua :) albo questlib.lua nie pamiętam jak się to nazywa :)

a przywołanie masz w horse_summon jakoś tak :) pisz mi na PW to ci pomogę.

80892730880771175522.png

Opublikowano

bonusy ? to masz niemiecki quest w quest.lua :) albo questlib.lua nie pamiętam jak się to nazywa :)

a przywołanie masz w horse_summon jakoś tak :) pisz mi na PW to ci pomogę.

Chcę zrobić żeby nie wpisywało się w polu liczbę dodanie pkt umiejętności tylko żeby się wybierało od 1 do 5 pkt bez możliwości wpisywania :)

Znalazłem już to w questlib.lua :)

Dobra pety już odbugowane :)

Czy jakieś moby jeszcze oprócz niebieskiej śmierci powodowały bug expa ?

Nieb śmierć już odbugowałem :)

Opublikowano

Nie wiem ale te pety mają inny bug ;) wyjebie ci game przy większej ilości petów bo nie mają one swoich katalogów w data, co do bugu expa napraw tabelkę w game po 99 poziomie bo się exp zmniejsza.

80892730880771175522.png

Opublikowano

Nie wiem ale te pety mają inny bug ;) wyjebie ci game przy większej ilości petów bo nie mają one swoich katalogów w data, co do bugu expa napraw tabelkę w game po 99 poziomie bo się exp zmniejsza.

Zmniejsza się w sensie że czasami się cofa czy wg nie idzie dalej ?

Opublikowano

k***a idioto ty nic nie potrafisz a chcesz pliki odbugować co moją więcej bugów niż wszystkie serwery do tej pory startujace razem wzięte? nie masz pojęcia o plikach a bierzesz się za tak zbugowane pliki ale spoko powodzenia kolega up napisał że tabelkę expa się zmniejsza exp więc co piszesz jakieś k***a że nic nie leci wtf? w tabelce od 99 masz coraz mniej expa do zdobywania nastepnie w tych plikach jak naprawisz jeden bug wyskakuje 10 innych tych plików nawet z nasa nie odbugują powodzenia i pozdrawiam 

Opublikowano

k***a idioto ty nic nie potrafisz a chcesz pliki odbugować co moją więcej bugów niż wszystkie serwery do tej pory startujace razem wzięte? nie masz pojęcia o plikach a bierzesz się za tak zbugowane pliki ale spoko powodzenia kolega up napisał że tabelkę expa się zmniejsza exp więc co piszesz jakieś k***a że nic nie leci wtf? w tabelce od 99 masz coraz mniej expa do zdobywania nastepnie w tych plikach jak naprawisz jeden bug wyskakuje 10 innych tych plików nawet z nasa nie odbugują powodzenia i pozdrawiam 

Nic nie potrafisz ?

A o ile zakład że odbuguje te pliki w całości ?

Nie wiedziałem o co chodzi i to nie jest powód żeby pokazywać swoją kulturę, robiłem już pliki na zlecenie ale robiłem od zera a nie z gotowca i bugów nie miałem. Pierwszy raz mam dotyczenia z takimi bugami jak aline2. To nie takie proste jak php czy grafika :)

Edit:

Wgrałem nowy game i nie zmniejsza się już wymagane pd tylko stoi w miejscu jakoś po 129 lvl

Opublikowano

Nic nie potrafisz ?

A o ile zakład że odbuguje te pliki w całości ?

Nie wiedziałem o co chodzi i to nie jest powód żeby pokazywać swoją kulturę, robiłem już pliki na zlecenie ale robiłem od zera a nie z gotowca i bugów nie miałem. Pierwszy raz mam dotyczenia z takimi bugami jak aline2. To nie takie proste jak php czy grafika :)

Edit:

Wgrałem nowy game i nie zmniejsza się już wymagane pd tylko stoi w miejscu jakoś po 129 lvl

Hmm ciekawe, a co dla Ciebie jest zerem? A w sumie i tak to co uważasz za zero posiadało/a 'bugi'.

Opublikowano

Hmm ciekawe, a co dla Ciebie jest zerem? A w sumie i tak to co uważasz za zero posiadało/a 'bugi'.

Za zero uważam czyste pliki, nie edytowane :)

Ja przeważnie używałem plików terenzo i jakoś nikt nie narzekał :)

Edit: Mam game o wadze 7mb z sf alios2, otwieram go w exp_edit 1.5 i wszystkie wartości wymaganego pd mam 2kk na minusie albo kilka kk na początkowych lv.

To ma tak być i muszę zmieniać każdy pokolei czy Ja coś źle robię ?

Opublikowano

Aline2 to syf po prostu :)

No ale Sheila raczej nie napieprzył tak w tym game :D

Zna może ktoś tabelę expa do 250lvl ? bo mogę ustawić max 2147483647 wymaganego pd a tyle to jest prawie w 98lvl ;/

Opublikowano

@SensualxD a wgrałeś diff do game 2089 na naprawioną tabeli exp?

Nie wgrałem, nie znam takiego difa.

Widziałem tylko dify do starszych game.

Możesz podesłać ?

Edit:

Podmieniałem ciągle te game i teraz wiecznie łączy mi się z serwerem.

Opublikowano

Nie wgrałem, nie znam takiego difa.

Widziałem tylko dify do starszych game.

Możesz podesłać ?

Wystarczy poszukać ;)

http://www.mpcforum.pl/topic/1126794-spis-wielki-spis-difow/

W tym temacie masz wszystkie Diffy do Game 2089 itd.

Naprawa tabeli expa po 100 lvl

This difference file is created by KizioRCK

00024491: 63 FF

00024492: 7F 74

Opublikowano

Trochę racji ma.

Po co odbugowywać pliki, gdzie jest więcej bugów niż działających rzeczy?

Opublikowano

Zostało mi tam do udbugowania: exp i duszek u sury :)

Bawiłem się tym game i podmieniałem wiele razy i teraz serwer wiecznie mi się łączy, nic innego w ostatnim czasie nie robiłem.

Kiedyś na plikach terenzo to miałem i powodem były uszkodzone symlinki do game więc game wgrałem ręcznie do ch1 itd....

W tym przypadku również wgrałem ręcznie ale to nie pomogło ;/

Opublikowano

diff na licencje wgrany? xD

aż Ci dam z tego co pan @xMrJoint dał :)

na licencje :

This difference file is created by The Interactive Disassembler

game2089
000A5D62: 7E EB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...