Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Terraria] Domek dla NPC

Falem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1238214089151081138521.png

Ten poradnik jest stworzony tylko i wyłącznie do nowych graczy!

Z racji tego że dużo nowych graczy robi za duże/małe pokoje lub nie dają czegoś do roomu i NPC nie chcą im przyjść. 

Niektórzy NPC nie mogą mieszkać z nami bo są tylko na danym biomie lub pojawiają się na jakiś czas.

Aby NPC mógł z nami mieszkać potrzebujemy:

• Pustego pokoju w domku o wymiarach minimalnych 8 kratek szerokości na 5 wysokości
  • 2 krzesła
  • stół
  • drzwi
  • oświetlenie 
  • tapeta

Jeżeli mamy już to klikamy na klawiaturze klawisz ESC i klikamy na domek. Wybieramy danego NPC i klikamy na pokój. Yupi nasz nowy lokator niedługo się wprowadzi.

3785814089154711138521.png
2875314089154811138521.jpeg

Najprostszy wygląda tak. 

8195114089155511138521.png

3650014089156071138521.jpeg

A tutaj zdjęcie domku w tym stylu. 

Oczywiście wymiary mogą być jakie chcecie ja podałem najlepsze. A inne warunki co napisałem muszą być w 100%. 

Poradnik by Lord Phoenix dla MPCForum.pl zakaz kopiowania bez zgody autora.

"Upadli powstaną"

Opublikowano

Tylko wiesz... Terraria to nie "standardowa" gra gdzie sam musisz sobie dać radę albo z internetem...

w terrari jak zbudujesz źle domek to dostaniesz odpowiedź co jest źle : P

ale ok xD 

kolejny niby potrzebny "TuT" :D

Opublikowano

@PanTobi

Tut może przydać się paru osobom. Przykładem jest ten temat: 

http://www.mpcforum.pl/topic/1249657-problem-z-domkiem/

Co do tuta jest parę błędów, jak choćby nazwa tematu   :D Wymiary 8x5 nie są minimalne. Jeżeli liczysz tylko pustą przestrzeń w środku to dla 8 szerokości jest 4 wysokości, a licząc ściany i sufit dla 8 szerokości musi być 8 wysokości. Dom może też mieć wymiary bez ścian i sufitu 3x10. Ta tabelka liczy ściany i sufit. Jak chcesz uzyskać wielkość bez ścian odejmujesz od wszystkiego 2.

5 klocków szerokości x 12 klocków wysokości

6 klocków szerokości x 10 klocków wysokości

8 klocków szerokości x 8 klocków wysokości

9 klocków szerokości x 7 klocków wysokości

10 klocków szerokości x 6 klocków wysokości

12 klocków szerokości x 5 klocków wysokości

Jeżeli chodzi o stół i dwa krzesła też błąd. Potrzebny jest jeden mebel z "płaską powierzchnią". Są to stoły, workbenche, pianina, półki z książkami, wanny i szafeczki. Co do krzeseł to jest potrzebny jeden "mebel komfortowy" np.: krzesło, tron, ławka, łóżko lub sofa.

9509214106901691244311.png1395334787-U625839.png

|Moderator Terraria||Mpc Champion||Blue Member|

Opublikowano

Ja tam zawsze robie sciany 2x 5 kratek i podłoga z sufitem 2x 8 czyli tak jak mowilem 8x5 xD

Przyda sie bo duzo osob nie wie co musi sie znajdować w pokoiku lub robią za małe itp. 

Zreszta dałem zdjęcie jak wygląda taki 1 pokój więc problemu nie bedzie raczej xD

"Upadli powstaną"

• 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja po dłuższej grze stwierdziłem, ze taki npc musi miec 2 kartki wolnego miejsca od krzeseł w sesie W- Wolna przestrzeń K - Krzesło S- stół  SCHEMAT: WKSKW  moim zdaniem jest to łatwiejszy sposób tylko trzeba go zrozumiec :)

• Aive zmienił(a) tytuł na [Terraria] Domek dla NPC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...