Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitor do gier do 400zł

MrC0ke

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Brat chce kupić monitorek tak jak w temacie i mam pytanko jaka matryca? Znalazłem takie dwa:
-http://www.morele.net/monitor-led-benq-vw2245z-nastepca-gl2250-638322/
-http://www.morele.net/monitor-led-lg-22mp55-22mp55hq-p-21-5-ips-led-full-hd-hdmi-5ms-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-621596/

Nadzą się? Jak nie to co polecacie ?

Witam, daje Tobię lik'a ? Widocznie zasłużyłeś.

Opublikowano

LG ma AH-IPS czyli najnowszy IPS, a tamten BenQ VA ;/

Brałbym LG. Sam posiadam LG 23MP65HQ-p bardzo podobny, możesz sobie sprawdzić.

Ja mam 23 cale, a ten jest 21,5. mój jest modelem "65HQ-p" a ten co Ty podałeś "55HQ-p", po tym stwierdzam że są podobne.

Bez wahania możesz brać LG:

- AH-IPS (najnowszy IPS)

- FullHD

- 5ms reakcji

- jeśli kolory są podobne albo takie same jak w moim, to są świetne

Poszukaj jeszcze czy matryca tego LG jest matowa, bo jeśli brat siedzi przy oknie, to może ciągle widzieć swoje odbicie, a to irytuje, przynajmniej mnie kiedy miałem laptopa z matrycą błyszczącą. To już kwestia gustu. Powiedziałbym Ci, aczkolwiek nie wiem czemu nie działa mi wyszukiwarka.

Bierz LG, bo robią naprawdę dobre monitory.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Dobra to już wiem, a jak u Ciebie z czernią, kątami widzenia, ostrością?

Opublikowano

Powiem tak, nie jestem osobą, która wymaga strasznie dużo i potrafi uczepić się do drobiazgów.

Więc ja takich rzeczy mogę nie widzieć. Aczkolwiek za taką cenę? Dla mnie bomba. ;)

Świetne kolory, dobrze wszystko widać, obraz jest jak dla mnie w dobrej ostrości, dobrze wyregulowane wszystko.

Ale zauważ, że tamten monitor jest inny, ale różnicy wielkiej przy 55HQ-p, a 65HQ-p być chyba nie powinno. No tylko jak mówiłem, mój ma 23 cale, 

co różnicy nie robi. Kąty widzenia są bardzo dobre, widać dobrze z różnych perspektyw

Opublikowano

Yhy, dobra to raczej LG chyba, że brat więcej przeznaczy to większy se zamówi. Dzięki. Jak ktoś ma jakieś propozycje to pisać;)

Opublikowano

Też ponoć dobry i polecany jak patrzę na forum. Tamten LG ma 5ms reakcji, a ten 6ms, ale dla mnie to w ogóle żadna różnica.

Specyfikacją podobny do tamtego LG, no i ten AOC ma wbudowane głośniki. I tak zwykle ma się własne głośniki/słuchawki, ale jak się zepsują, to przydatne.

Tamten LG jest tańszy, a AOC droższy. Gdybym ja wybierał, to patrzyłbym chyba tutaj tylko na design. No chyba, że brat nie ma słuchawek, ani głośników i nie chce ich, to brałbym zdecydowanie AOC.

Według mnie kwestia designu i pieniędzy, bo do AOC musisz dołożyć.

Znalazłem jeszcze taki:

http://www.morele.net/monitor-led-lg-22mp65-22mp65hq-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-nastepca-22ea63-639586/ Jest chyba taki sam jak mój, tylko ma 21,5 cala, a nie 23.

Opublikowano

Aha, bez różnicy hdmi czy dvi, wejście? Te cyfrowe i te cyfrowe, tyle że hdmi to też dziwięk. Coś czytałem że jest jeszcze jakaś tam różnica.

Opublikowano

Z tego co czytałem to tak.

Wyczytałem, że HDMI wyświetla 10 bit, a DVI 8 bit. Czyli chyba jakaś tam lepsza głębia kolorów.

Czytałem też, że jeśli nie masz profesjonalnej karty graficznej, to nie dobijesz do 10 bit, więc bez większego znaczenia.

Tu akurat nie chcę skłamać, tak przeczytałem teraz w internecie.

Opublikowano

Zapomniałem dodać. AH-IPS - najnowszy IPS

LG podany wyżej ma AH-IPS, a AOC chyba zwykły IPS, tak czytam, nie jest napisane że ma AH-IPS. Dlatego tu przeważa LG, jeśli to prawda.

Co do tego BenQ. Ma matrycę TN, zwykle wykorzystuje się matrycę TN i wtedy czas reakcji jest zwykle krótszy (np. 2ms), aczkolwiek tutaj ten BenQ ma matrycę TN i 5ms reakcji, a AOC i LG mają IPS (LG AH-IPS) i też 5ms reakcji. Ma też 24 cale, nie chcę tu wjeżdżać na nikogo, ale monitor nie będzie za duży dla Twojego brata? Wnioskuję, że jest młodszy jeśli Ty piszesz ten temat. Zdecyduj, ale po prostu chciałem o tym wspomnień Jakbyś chciał szybszego kontaktu ze mną, bo niedługo będę jechał i nie odpowiem najprawdopodobniej do jutra, to masz moje gg pod avatarem.

IPS miał bodajże lepsze kolory. Dlatego też brałbym IPS (LG albo AOC) mówimy tu oczywiście o podanych w tym temacie.

Opublikowano

Nie posiadam GG, mu się podoba AOC ale mnie jakoś ten LG przekonuje bardziej.

Opublikowano

LG ma AH-IPS, czyli najnowszą technologię IPS stosowaną w matrycach. AOC również ma IPS, ale nie znalazłem informacji, żeby to była najnowsza technologia AH-IPS, jaką ma LG.

Ja jestem przekonany co do LG pewnie dlatego również, że sam posiadam taki, tylko nowszy model. AOC ma głośniki za to, ale mi to wielkiej różnicy nie robi.

Niech zdecyduje. LG ma 21,5 cala chyba (nie zdążę sprawdzić. Piszę serio na szybko, bo muszę lecieć) a AOC bodajże 23, nie wiem czy to nie będzie dla niego za duże, jeśli jest młody. Ok, lecę pomogę jutro. 

Opublikowano

Dzięki, i tak sporo pomagasz ;d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...