Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słaby zasilacz.

Adam1360

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio wymieniłem kilka podzespołów w komputerze (płyta główna, procek, grafa i ramy) i dopoiero teraz zdałem sobie sprawę z tego że zasilacz może być za słaby. Kompa jeszcze nie uruchamiałem, czy jak zasilacz będzie za słaby to mogą zjeba* się podzespoły komputera? I jak dobrać odpowiedni zasilacz? 

Opublikowano

Podaj model zasilacza i jakie masz części. Tak będzie najlepiej.

A zasilacz przy obciążeniu poprostu się wyłączy (jeśli jest markowy) albo jest szansa że się spali (jeśli czarna lista). Obciążenie czyli wtedy kiedy komputer będzie potrzebował więcej niż zasilacz ma na lini 12v.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Podaj model zasilacza i jakie masz części. Tak będzie najlepiej.

A zasilacz przy obciążeniu poprostu się wyłączy (jeśli jest markowy) albo jest szansa że się spali (jeśli czarna lista). Obciążenie czyli wtedy kiedy komputer będzie potrzebował więcej niż zasilacz ma na lini 12v.

Nie chce mi się wypisywać wszystkiego. ;P Czyli jak coś to tylko zasilacz pójdzie? ;)

Opublikowano

skoro ci się nie chce wypisywać części to sobie sam poszukaj w necie moc jaką zużywają poszczególne elementy komputera dodaj do siebie i do tego 50% dodaj, wychodzi ci minimalny zasilacz jaki musisz kupić

na dzień dzisiejszy 400-500 W to minimum

nawet na zbyt małym zasilaczu wszystko ruszy jak należy , przy zbyt dużym obciążeniu zacznie się zasilacz porostu grzać 

@2UP

skoro nie masz pojęcia jak działa zasilacz to nie pisz bajek o wzroście napięcia, wzrasta PRĄD pobierany przez elementy bo napięcia są ZAWSZE STAŁE A 12V albo -12V AKURAT MA NAJMNIEJSZE ZNACZENIE BO TO NAPIĘCIE ANALOGOWE, najważniejsze napięcia w zasilaczach to +5V , -5V i +3,3V

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

skoro ci się nie chce wypisywać części to sobie sam poszukaj w necie moc jaką zużywają poszczególne elementy komputera dodaj do siebie i do tego 50% dodaj, wychodzi ci minimalny zasilacz jaki musisz kupić

na dzień dzisiejszy 400-500 W to minimum

nawet na zbyt małym zasilaczu wszystko ruszy jak należy , przy zbyt dużym obciążeniu zacznie się zasilacz porostu grzać

@2UP

skoro nie masz pojęcia jak działa zasilacz to nie pisz bajek o wzroście napięcia, wzrasta PRĄD pobierany przez elementy bo napięcia są ZAWSZE STAŁE A 12V albo -12V AKURAT MA NAJMNIEJSZE ZNACZENIE BO TO NAPIĘCIE ANALOGOWE, najważniejsze napięcia w zasilaczach to +5V , -5V i +3,3V

Chciałem tylko zapytać czy nic mi się nie spali. Z doborem zasilacza sobie poradzę. Chociaż jak mówisz ze 400-500 w to minimum to może wymiana nie będzie potrzebna bo właśnie mam 400 w. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...