Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Własna czcionka klienta, oraz system zwierzątek

lazarus.1988

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

#1 - To jest dla mnie najważniejsze!

Zacznijmy od tego, że na google fonts znalazłem bardzo ładną czcionkę, którą chętnie bym widział w swoim kliencie, a 

dokładniej to czcionka Source Sans Pro Light.

Źródło (styl light 300):

https://www.google.com/fonts/specimen/Source+Sans+Pro

No i wrzucić czcionkę do klienta to żaden kłopot, rozpakuję sobie locale_pl.epk i zmienię odpowiednie wpisy w locale_game.txt
oraz dorzuć plik czcionki do locale_pl, no żadna filozofia... No ale jest jednak pewien kłopocik...

Czcionka w oknie logowania ładnie się prezentuje itd, ale gdy postać zaczyna się logować do gry, to całego klienta wywala.

#2 - To już mniej ważniejsze... Ale też przydałoby się rozwiązać.

Wgrałem sobie system zwierzątek, który wymagał wrzucenia w game diff'a o objętości ponad 2000 linijek. Sam system

w sobie działa bez zarzutu, złego słowa o nim powiedzieć nie mogę, problem ze zwierzątkami pojawił się gdy zmieniłem

binkę w kliencie, by jednak jakieś SkyBOX'y odpalić. Mianowicie problem jest taki, że po użyciu pieczęci widoczne są

tylko pierwsze 3 zwierzątka, tj. Ognisty Feniks, Lodowy Fenix oraz Bambi. Pieczęcie pozostałych zwierzątek owszem, działają

tj. zmienne w queście poprawnie są przetwarzane, ale zwierzątka są "niewidzialne"... W pierwszej chwili pomyślałem, że to

niekompletne zawartości w folderach NPC, lub błędne wpisy w npclist.txt, ale nie, ale nie... 

Używając komendy /m id_zwierzątka to zwierzątko się pokazuje, a komendą /poly id_zwierzątka przemieniam się w każde

wgrane zwierzątko. 

arijh2.jpg

Opublikowano

hmm czcionke moze zamiast grzebac w localach zmien poprostu w pliku font.cfg tak jak ja mam zrobione i wszystk odziala a co do zwierzakow stawiam ze masz game 2089 i te pety z expieniem z ktorymi jest zawsze problem bycmoze tylko ja tak mialem ze niewszystkie zwierzaki mi dzialaly i kolidowaly mi tez z koniem

Opublikowano

hmm czcionke moze zamiast grzebac w localach zmien poprostu w pliku font.cfg tak jak ja mam zrobione i wszystk odziala a co do zwierzakow stawiam ze masz game 2089 i te pety z expieniem z ktorymi jest zawsze problem bycmoze tylko ja tak mialem ze niewszystkie zwierzaki mi dzialaly i kolidowaly mi tez z koniem

No właśnie to jest ciekawe, bo jak miałem starą binkę, nie pamiętam wersji, ale była wyciągnięta z klienta Terenzo v2.1 (jeśli pamięć mnie nie myli), to wszystko działało idealnie.

Gdy przesiadłem się na binkę r34760u (coś takiego) to właśnie tylko te pierwsze 3 zwierzątka się pokazują a syserry czyste, bo w questach bardzo dobrze się obracam i wiem co jest grane, może to jest tak, że te nowe binki mają jakoś inaczej napisane funkcje na zwierzątka i ich wywołanie? (To tylko moje domysły).

Co do czcionki, to mnie dziwi, bo pliku font.cfg nie mam w swoim kliencie O_o

arijh2.jpg

Opublikowano

Czcionka w metek powinna być w ttf'ie, inaczej może crashować.

Żeby dodać font.cfg do klienta musisz dodać token do locale.py z tego tematu

http://www.mpcforum.pl/topic/963445-tut-konfiguracja-czcionki-w-kliencie-przez-gracza/

Co do zwierzątek to nie wiem :|

Dzięki za link, a co do zwierzątek to na 90% jestem pewien, że to wina binki klienta. 

Posiadam obszerną kolekcję binek klientowych, ale te zaznaczone markerem wywalają mi HACK_SHIELD_UPDATE_ERROR...

http://scr.hu/1yl7/j73l0

arijh2.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...