Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zacinanie i crashe

Nezvik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem dzisiaj cdkey do cs:go, wszystko pięknie się zainstalowało. Mam 3 problemy:

1) Gra strasznie ścina. Nie mówię tutaj o małej ilości fpsów, ani o złym pingu, tylko o cięciach przy akcji np. wchodzenia do menu, do sklepu itp. Jak wchodzę np. w opcje video to ekran staje na 2-3s i w głośnikach słyszę tydytydtydytydytdytdytydtydty. Po chwili się odcina, jednak jest to upierdliwe. Gra działa na najwyższych detalach, full hd, AA bez problemu. Zmiana detali i rozmiaru okna nic nie pomaga.

2) Przy długim wciskaniu przycisku control - przycisk kucania (>2s) gra się minimalizuje kilka razy i powraca, kompletnie zawiesza system i dopiero po minucie można cokolwiek zrobić. Po przywróceniu gry z paska czasem działa normalnie.

3) Gra crashuje mi w sumie jak chce. Najczęściej przy zmianie mapy, jednak niestety nie zawsze tylko przy tym. Zwija do paska i wyskakuje, że cs.exe (czy jakoś tak) przestał działać.

Mój sprzęt:
AMD Athlon II X4 OC do 3.11ghz (na wszystkich grach chodzi bez problemu, testy przeszedł w OCCT, Prime)

AMD Saphire HD7770 Vapor-x (bez oc)

Zasilacz OCZ Stealthxstream 2 500W

Ram 2x 2gb 1600mhz

Cooler SilentiumPC Spartan PRO HE924

Płyta główna ASRock N68C-SE

Temperatury w normie, brak bad sectorów, stawiam, że to nie wina pamięci i w ogóle sprzętu, tylko jakiś ustawień / configu, a może zwyczajnie coś się zrypało przy instalacji? Proszę o pomoc, bo praktycznie nie da się grać. Nagradzam likami.

Opublikowano

Podpinam sie. Mam podobna sytuacje z punktem 1. Najbardziej denerwuja mnie te pojedyncze lagi. Gra bardzo plynnie chodzi(wysoka ilosc fps) i od czasu do czasu lapie laga...okropnie to denerwuje. Z menu mam podobne lecz wydaje mi sie ze chyba wiekszosc tak ma

snikersproject1.png
Opublikowano

1. Albo masz rozjebany procesor albo to wina tego, że masz c*****y zasilacz

2. Zainstaluj sobie HWMonitor i odpal CS na jakiś czas, później zwiń grę i sprawdź temperatury.

3. Najlepiej pobierz także program do pomiaru napięć bo OCZ to gówno nie zasilacze

4. Masz tak także w innych troche wymagających grach ?

Opublikowano

1. Nie widzisz, że podałem markę zasilacza? OCZ, bardzo dobry zasilacz. Rozjebany procesor? Proszę bez takich. Jak procesor się uszkodzi, to komp się nie włączy. Co najwyżej może być niestabilny.

2. Mówiłem już, że temperatury są dobre. Wystarczy czytać ze zrozumieniem. W Iddle 40', grafika nawet 36'. problem występuje od razu po odpaleniu gry.

3. OCZ to markowe zasilacze. Mój ma standard 80+ i nie mam zamiaru go ruszać. Poczytaj opinie. Wszystkie inne gry działają bez problemów

4. Nie. Wszystkie nawet bardzo wymagające gry działają bez problemu. System chodzi płynnie, nic się nie zacina. 

Ps. Nie piszcie o wirusach, bo sprawdzam logi FRST i OTL.

Opublikowano

1. Nie widzisz, że podałem markę zasilacza? OCZ, bardzo dobry zasilacz. Rozjebany procesor? Proszę bez takich. Jak procesor się uszkodzi, to komp się nie włączy. Co najwyżej może być niestabilny.

2. Mówiłem już, że temperatury są dobre. Wystarczy czytać ze zrozumieniem. W Iddle 40', grafika nawet 36'. problem występuje od razu po odpaleniu gry.

3. OCZ to markowe zasilacze. Mój ma standard 80+ i nie mam zamiaru go ruszać. Poczytaj opinie. Wszystkie inne gry działają bez problemów

4. Nie. Wszystkie nawet bardzo wymagające gry działają bez problemu. System chodzi płynnie, nic się nie zacina. 

1. Tak widzę, że podałeś markę zasilacza i dlatego napisałem, że jest c*****y.

Poczytaj trochę o nich w internecie, zobacz recenzje, rankingi itp. Większości ich zasilaczy po jakimś czasie zaczyna coś odwalać.

Co do procesora nie chodziło mi o to, że nie działa tylko przez to podkręcenie cos może nie współgrać i właśnie jest niestabliny.

2. No niestety nie doczytałem do końca. Mój błąd. 

3. Nie napisałem abyś rozbierał ten zasilacz czy coś. Napisałem abys sprawdził napięcia. Możliwe, że do procesora idzie złe napięcie i masz te problemy.

OCZ to zasilacze budżetowe.

4.Sprawdź też spójność plików gry

Masz tylko 4GB RAM ale zakładam, że nie odpalasz tysięcy niepotrzebnych programów, więc to raczej nie wina RAMu

Opublikowano

1. Czytałem o nich same dobre opinie.

3. Ale jak zasilacz jest c*****y to trzeba go zmienić.

4. Sprawdzałem spójność gry, znalazło 1 plik, jednak po uruchomieniu nadal jest to samo.

4gb ramu jest wystarczające do większości gier.

Dodawałem w configu różne linijki znalezione po forach i chyba trochę crashe podczas zmiany mapy ustały, ale problem np. 1 i 2 nadal występuje.

Opublikowano

Same dobre opinie?

Zasilacz test chujowy, inwestycja w nowy.

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

Opublikowano

Napisałem, że jest brak bad sectorów. Dysk jest z lutego, a więc praktycznie nowy. Zapomniałem napisać, ale to nie ma znaczenia. Dysk to WESTERN DIGITAL Caviar Blue 10EZEX 1 tb.

@1361622928-U485574.pngToræZ

Nabijanie postów.

Opublikowano

rafor4 mógłbyś napisać co zrobiłeś mniej więcej że masz mniejsze lagi?

Co do zasilacza. Jako że nie mam miernika, to użyłem programu. Zaobserwowałem zmianę napięcia na linii 12v na poziomie najniższa wartość 11,85v/ najwyższa wartość 12,1v. Nie wiem, ale na moje oko nie jest chyba aż tak źle

snikersproject1.png
Opublikowano

@Socom95

Programy mierzące napięcie nie są dobre. Najlepiej jest to zrobić miernikiem. Standard ATX znajdziesz w internecie, ale napięcia na linii 12v mieszczą się w normie. Ogólnie istnieje czarna lista zasilaczy i sprawdź czy twój tam nie widnieje.

Co ja zrobiłem? Hmm.. gdybym to ja jeszcze wiedział. Postaram się przypomnieć, a więc:

1) usunąłem wszystkie pliki .blob z głównego folderu steam

2) w configu zmieniłem

cl_disablefreezecam "0"
cl_disablehtmlmotd "0"
na
cl_disablefreezecam "1"
cl_disablehtmlmotd "1"
3) W pliku video.txt zmieniłem 
"setting.mem_level" "liczba"
na 
"setting.mem_level" "0"
I co ważne ustawiłem to jako plik do odczytu
4) Do configu dodałem
+mat_dxlevel 95

Wszystkie moje zmiany. Znalezione w internecie.
Opublikowano

Może to banał ale zmniejsz ustawienia grafiki. Sproboj odpalic gre w oknie albo Pelny ekran, w oknie. Sproboj raz skasowac gre ccleanerem i zainstalowac z powrotem. Cos z tych rzeczy powinno pomóc.

moja_sygnaturka_by_ad3r-d7wbx1e.png

Jestem początkującym grafikiem. Jeśli chcesz żebym coś dla ciebie wykonał pisz śmiało PW.

Każda wykonana praca nauczy mnie jak obsługiwać się grafiką.

Opublikowano

Zmniejszanie grafiki, rozdzielczości itp. nic nie daje. Po co przeinstalowywać grę, jak nie ma żadnych braków w plikach.

Z problemem 2 poradziłem sobie w taki sposób, że żeby kucnąć trzeba teraz tylko nacisnąć control.

Teraz dręczy mnie problem 1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...