Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, do rzeczy. Ten poradnik przedstawia kompilację skryptów do L# (lub dowolnego innego programu w C#) bez użycia SVN Compilera. Na wstępie informuję: metoda jest nietestowana, gdyż nie posiadam na chwilę obecną ani LeagueSharpa, ani Windowsa 7.

1. Zalety i wady

+ kompilacja nie wymaga zewnętrznego programu

+ jeżeli wywali błąd, opisuje gdzie i czemu

+ jest szybsza w użyciu

+ można dołączać inne, zewnętrzne biblioteki oraz definiować nazwy plików wyjściowych

+ skrypt nie wymaga repo na Githubie

+/- program wykorzystuje wiersz poleceń, co może odstraszyć niektórych użytkowników

- jest znacznie trudniejsza w użyciu, choć ten poradnik automatyzuje trochę tę metodę

2. Przygotowywania do kompilacji

Na początku tworzymy nowy plik wsadowy (.bat). Nazywamy go dowolnie, byle z rozszerzeniem .bat (np. compile.bat).

Wklejamy do niego następujący kod:

@echo off
set kompilator=C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319
set binarki=WSTAW TUTAJ SCIEZKE DO BINAREK
if not exist C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\csc.exe goto blad1
if not exist %binarki%\LeagueSharp.dll goto blad2
echo Kompilator C#.

:kod
set /p kodzik=Podaj cala sciezke wraz z plikiem kodu zrodlowego i rozszerzeniem (.cs) do skompilowania. Jezeli plikow jest wiecej niz jeden, podaj jego lokalizacje oddzielone spacja. Pamietaj, aby kazdy osobny plik brac w cudzyslow! Podaj plik(i): 
goto plikwy

:plikwy
set /p plikwy=Podaj cala sciezke do nieistniejacego pliku wyjsciowego wraz z rozszerzeniem (.exe): 
if exist %plikwy% goto blad4
goto kompilacja

:kompilacja
%kompilator%\csc.exe /r:%binarki%\LeagueSharp.dll /r:%binarki%\LeagueSharp.Common.dll /r:%binarki%\SharpDX.dll /out:%plikwy% %kodzik%
goto koniec0

:blad1
echo Brak pliku csc.exe w folderze z .NET Frameworkiem. Czy na pewno zainstalowales .NET 4.5.1?
goto koniec1

:blad2
echo Brak pliku LeagueSharp.dll w folderze z binarkami. Czy na pewno wpisales poprawna nazwe folderu z binarkami?
goto koniec1

:blad4
echo Plik wyjsciowy juz istnieje. Prosze podac inna nazwe pliku wyjsciowego.
goto koniec1

:koniec0
echo Kompilacja zakonczona. Jezeli podczas kompilacji wystapily jakies bledy, prosze zamiescic je w temacie na MPCForum.
pause
exit /B

:koniec1
echo Wystapily bledy programu. Jezeli beda sie powtarzaly, popros o pomoc w temacie na MPCForum.
pause
exit /B

W 3 linijce podajemy ścieżkę do folderu System, znajdującego się w folderze Assemblies, znajdującego się w folderze z L#. Nie dopisujemy ukośnika na końcu! Jeżeli nazwa jakiegoś folderu zawiera spację, wpisujemy całą ścieżkę w cudzysłów. Podobnie robimy w przypadku spacji w plikach źródłowych, wtedy bierzemy całą ścieżkę w cudzysłów (np. "C:\folder jeden\skrypt.cs")

3. Przedstawienie "programu"

195491408547210358546.jpg

Ponieważ nasz programik jest napisany w Batchu, mogą w nim wystąpić błędy. W takim wypadku napisz tutaj.

Skończ proszę się kompromitować. Jesteś nikim.

Opublikowano

Już po wprowadzeniu nazwy nowego pliku wyskakuje mi error :

Nazwa ' csc.exe ' nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny bądź plik wsadowy

Dodam że nazwa jaką wybierałem nie jest csc.exe (zupełnie inna). w czym tkwi problem?

pomogłem? daj like :)

2vlp0kh.png

by @Casso.

Opublikowano

Już po wprowadzeniu nazwy nowego pliku wyskakuje mi error :

Nazwa ' csc.exe ' nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny bądź plik wsadowy

Dodam że nazwa jaką wybierałem nie jest csc.exe (zupełnie inna). w czym tkwi problem?

C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\

Masz tam plik csc.exe?

Skończ proszę się kompromitować. Jesteś nikim.

Opublikowano

To są błędy w skrypcie, nie w kompilatorze.

a to wszystko jasne :D mój skill nie jest jeszcze idealny że tak powiem

dziękuję za pomoc :) like :)

pomogłem? daj like :)

2vlp0kh.png

by @Casso.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...