Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade komputera.

escaperz.lordm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chciałbym zrobić upgrade swojego komputera, mam na to maksymalnie 2000zł. 

Obecne podzespoły:

CPU: i5 3470 3,20 GHz x4 
GPU: Gigabyte GTX 560ti
RAM: GoodRam 2x8GB 
MOBO: MSI h61mp20 
PSU: LC Power 550W

Sprawa wygląda tak, że nie wiem czy jest sens wymieniać MOBO pod kartę graficzną i zasilacz bo i tak do tego zestawu w przyszłości nie będę nic dodawać. 
CPU i RAM'y zostaja na 1000% i ich się pozbywać nie mam zamiaru. Kolejną sprawą jest to, czy ta obudowa jest dobra i czy wejdzie tam nowy zasilacz. 
Teraz pytanie czy po sensownym upgrade pomiędzy wydajnością będzie jakiś duży przeskok? Zauważyłem że 560Ti już nie daje rady w grach i niestety muszę grać w BF4 na średnich/minimalnych przy rozdziałce FHD. Ważne żeby karta uciągnęła przez następne kilka lat wymagające gry i żeby miała w grach takich jak BF4 na ultra w FHD po te 60 FPS. 
Moje myśli krążą w okół radeona ale nie jestem do niego przekonany, co proponujecie? 

PS komputer nie będzie podkręcany na 1000%. 

lownfast

Opublikowano

Opublikowano

Za 2000zł można wybrać porządny zasilacz, nową, równie dobrą obudowę (nie najtańszą) i wydajne GPU. Jednak nie trzeba wydawać całej kwoty.

Pozwolę sobie z tylko nowych części bo budżet pozwala na to.

http://www.morele.net/inventory/info/BxQBZa/

W koszyku masz jedną z najlepszych znanych mi obudów, jeden z lepszych zasilaczy i najwydajniejszą kartę na jaką można przy tej kasie sobie pozwolić. Można cene zmniejszyć o te 7 dyszek wybierając FD Arc R2 Midi albo Mini (czekając na dostępność bo ludzie wykupili). Równie dobra obudowa. Jak weźmiesz wersję Mini to tylko ograniczy Cie to do płyty mATX, której większej w przyszłej modernizacji nie wsadzisz. Bo przy Midi masz obudowę na lata. To samo się tyczy zasilacza (w sensie że dobry i na lata ;) ).

Kartę można pokroju GTX 770/R9 280X. Będzie taniej ale mniej wydajnie.

Cenę całości można ocz zmniejszyć biorąc standardowego Zalmana Z3 Plus. Jednak przy możliwośći Arc R2 i Define R4 to nie wahałbym się :)

@L0X0S K.O.M.P TT 530W może mieć problemy z tym GTXem

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Chodzi Ci o tą co masz teraz?

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

To wywal ją albo zachowaj jako eksponat w dziale "piecyki" xD Lepsza karta może nie wejść a wentylacja i brak filtrów nie będzie służyć karcie za niemałe pieniądze.

Jak dalej pisałem. Z3 Plus to minmum.

Opublikowano

Wydajności w stosunku do 290tki wiele nie zyskasz. W BF4 wręcz stracisz. Do 780tki starczy ten CM G550M ale dla większego zapasu osobiście celowałbym w coś 600/650W. To już są koszty. W tej opcji ta płyta i nawet sam Z3 Plus wyglądają blado. Do 780tki wypadałoby obudowę min Z9 U3 (do 290tki zresztą też). Nie licząc już zablokowanego procesora.

290tka to wydajność 780tki przy wiele niższej cenie. I nie da się ukryć że całokształt będzie nieopłacalny.

Opublikowano

Czyli najlepiej brać R9. 

Teraz pytanie którą "odmianę" najlepiej wybrać?

Sapphire Tri-X, Asusa czy jeszcze coś innego? 

Mógłbyś rzucić mi jakieś testy benchmarkowe tego co mi polecisz? Nie mam dziś czasu na guglowanie. 

Wszystko upcha się w tą płytę? Obudowę wezmę taką aby wszystko weszło. 

lownfast

Opublikowano

Ta zetka jest o tyle dobra że tylko o cooler CPU można się zastanawiać :D Więc o długość nie martwić się. Najlepszą wersją 290tki jest ta co podałeś od Sapphire.

I benchmark w sensie program czy portal? :D

Opublikowano

Opublikowano

Zasilacz to jedna z lepszych konstrukcji 550W a sama moc wystarczy nawet na to + odblokowany i podkręcony procesor. Budę zmień na wersję U3. Nie ma wad wersji Plus przez co jest jedną z lepszych propozycji i najlepszą do twardego 250zł.

http://www.morele.net/obudowa-zalman-z9-u3-usb3-0-czarna-z9-u3-478364/

Płyta niech sobie będzie. Najbardziej budżetowa jaka możliwa ale slot PCIe 16x jest więc nie ma przeciwskazań.

Opublikowano

Windforce nawet nie tykaj bo to jest głośna grzała (sam cooler jest bardzo cienki i malutki przez co te 3 wiatraki są zbędne).

Wersja MSI się troche grzeje i zbija takty bynajmnie u mnie pewno zmiana pasty by dała temp -10C ale gw. nie chcę tracić. Ja wziął bym Saphire był test na pclabie około pół roku temu jak Ci się chce szukać to droga wola.

graphic.png
Opublikowano

Kilka osób Ci doradziło? Tylko zapomnieli Ci doradzić mocniejszego zasilacza. To jest topowa karta. A kart tego segmentu się nie wsadza do byle zablokowanego procesora i najtańszej płyty.

Sam ten radeon jest średnio (żeby nie powiedzieć mało) opłacalny. Na jego miejsce już wolałbym GTXa ale też nie z tych samych powodów co wyżej. A to dlatego że pobór prądu, grzanie i głośność sprawiają o ból głowy.

PS Maczak dał Ci najrozsądniejszą, możliwą opcję ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...