Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy jest to aż tak potrzebne?

Manio356

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanko do osób znających się na tym. Otóż mam za jakiś czas zamiar kupić nowego kompa, głównie do gier + zapewne nagrywanie/streamowanie.

Komputery na mój budżet wyglądają tak:

i5-4690K + MSI GF GTX660 + reszta pasujących komponentów 

lub

i5-4590 + MSI GF GTX760 + reszta pasujących komponentów

Chodzi mi o to czy do gier i ewentualnego nagrywania/streamowania jest aż tak wymagane OC. Patrząc OC jest to zawsze większy wydatek ze względu na dodatkowe chłodzenie, lepszą płytę główną jak i procek z K jest też droższy.

Ogólnie chcę grać w różne gierki od takich mniej wymagających do bardziej np. FIFA, MC, CS:GO, BF4, ETS2 itd. oraz w niedalekiej przyszłości jak wyjdzie to GTA V, FarCry4,

Czy OC procka da widoczną zmianę FPSów w grach? Dodam że w przyszłości pewnie po niecałym roku mógłbym raczej wymienić tego GTX660 na chociażby GTX760/770 a może i nawet na przyszłe GTX8** (w co niestety wątpię).

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeśli na teraz to najlepiej byłoby tak jak napisałeś w ostatnim akapicie. Albo z marszu używaną kartę graficzną i komputer miód na starcie. OC tego CPU daje naprawde sporo. W najlepszych przypadkach masz "za darmo" ok 25% wydajności. Do tego masz szersze możliwości modernizacji w przyszłości.

A do tych gier co podałeś to zastanowiłbym się nad Radeonem. Co prawda przy takim procesorze Mantle wiele nie da ale zawsze masz te 5FPS więcej np w BF4 i zapowiada się że także w GTA V.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

@Amperoo_PL @Amperoo_PL

Czyli lepiej wziąć i5 z K i tego GTX660/R9 270* i w przyszłości wymienić grafikę na jakiegoś GTX 7** lub zależy ile będą kosztować to 8**?

Czy doo kręcenia tego i5 ta płytka wystarczy?

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-gaming-3-intel-z97-4xddr3-1x-m2-vga-gblan-atx-z97-gaming-3-640720/

Wydaje się całkiem porządna. Albo jakaś inna tej firmy lub innej (byle kolor był czerwony lub czarny) wygląd dla mnie w pewnym sensie też ma znaczenie do ok. 450zł.

Jaką obudowę też mógłbyś polecić do 250zł? Myślałem nad Zalman Z11 Plus lecz ona będzie odrobinę za duża pod biórko. Potrzebuję czegoś najlepiej max. 49/50cm długości.

Opublikowano

Tak, wtedy będziesz miał bardzo dobre połączenie. Płyta jeśli ma wyglądać to chyba najlepsza opcja. Dobrze wygląda i jest dobrze wyposażona o reszcie pierdół nie wspominając. Jest jeszcze Gigabyte GA-Z97X-SLI ale myślę że to średnia opcja... Te radiatory marnie wyglądają i jest mniej popularna przez co masz mniej porad wrazie awarii albo coś w tym stylu.

Obudowy mogę Ci polecić takie (ocz z odpowiednimi wymiarami):

- Zalman Z9 U3. Zmieści się na pewno. Do twardych 250zł to najlepsza opcja.

- Gelid Darkforce. To CoolerMaster CM 690 II po rebrandzie Gelida. Jednak ma 53cm długości i kosztuje 260zł. Jak nie przeszkadza to najlepsza opcja.

- Corsair 230T. Najkrótsza. Jednak niezbyt popularna i mało recenzji ale zdecydowanie godna polecenia jeśli się komuś podoba.

Drożej masz Corsaira 300R/330R (330stka jest wyciszana), Fractala Core 3000 (jak coś droższego to to jest najlepsze z możliwych).

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

na amazonie 4690k jest za 700zł  więc tyle co ten gorszy na morelach

Gelid Darkforce. To CoolerMaster CM 690 II po rebrandzie Gelida. Jednak ma 53cm długości i kosztuje 260zł. Jak nie przeszkadza to najlepsza opcja.

53cm to mu się chyba niezmieści

myślałem że wiatrak 53 cm xD bo pisz ''cooler master''

a co o karty graficznej weź używaną 290

http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B00HS84DFU/ref=sr_1_1_olp?ie=UTF8&qid=1408450091&sr=8-1&keywords=290&condition=used

Opublikowano

@Amperoo_PL

To nad obudową jeszcze pomyślę zastanowię się co do Corsair 300R/330R. Duża jest różnica w głośności pracy pomiędzy tą obudową niewyciszaną a wyciszaną (czy te maty nie będą grzać skrzynki)?

Jeszcze zobaczę bo mam wątpliwości bo z jednej strony chciałbym okno ale z drugiej strony odrobina ciszy też się przyda, jeszcze pomyślę.

Zasilacz ThermalTake 630W modularny starczy ? Chodzi mi też aby później wystarczył na zmianę na tego GTX7**.

Czy przy RAM'ie opóźnienie CL9/CL10 ma dużą różnicę? Bo znalazłem ciekawe RAM'y czerwone 1600mHz ale one są CL10.

Jakie chłodzenie polecacie do tego procka? Myślałem nad:

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-120-rev-a-tr145-621401/

lub 

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-dark-rock-advanced-am3-am2-am2-940-939-775-774-1366-1150-1155-bk014-378516/

lecz nie wiem czy to od BQ wejdzie bo jest trochę większe.

Opublikowano

Dość duża różnica. 300R to obudowa meshowa czyli bez jakiegokolwiek wyciszenia. Stworzona do przewiewu a jedyne wyciszenie to sama blacha. Maty co racja zwiększają temp w środku, ale nie na tyle aby się czegoś obawiać. Najlepszym przykładem jest FD Define R4. Wyciszana i ma gorsze wyniki od konkurencji ale zdobyła popularność i ludzie wkładają do niego najmocniejsze rzeczy ;).

Zasilacz starczy z nawiązką. Dobra konstrukcja jednak budżetowa. Starczy dobre 550W. Przy ramie różnicy nie zobaczysz. Tylko teoretycznie wydajniejsze są CL9. A chłodzenie najlepsze będzie Macho BW co podałeś. Tanie i ma bardzo dobre wyniki. Jest konkurentem bardziej dla Dark Rock 2.

Opublikowano

@Amperoo_PL A to jak piszesz że "słabszy" zasilacz by starczył to mógłby być ten?

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

Zawsze trochę taniej będzie a tak to po co wydawać więcej kasy.

To aktualnie wychodzi mi taki zestaw:

http://imgur.com/9ZYVkSq

Czy ten zasilacz w 100% starczy też na przyszłą zmianę na 7** czy wziąć tego 630W?

Zastanawiam się tylko jeszcze ewentualnie nad zmianą ramu na "czarne", tańsze, które mają CL9 a nie 10.

Opublikowano

Mógłby być. Także starczy. Ale jest jeszcze lepsza opcja. Bierzesz Curciale 1600MHz CL9 za 289 bodajże i dokładasz do XFX Core 550W. Jak chcesz coś z kolorem to może zostać ta opcja co podałeś. Ale ja brałbym mocniejszą wersję bo nie wiadomo co za karta będzie siedzieć. A najlepiej jak weźmiesz XFXa i te pamięci co Ci się podobają i spokój ;)

Opublikowano

Nie ma co teraz oszczędzać 20 złotych, a potem wydawać kolejne 300 wcześniej niż to konieczne ;) Do TT 530W bym nie schodził.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Właśnie myślałem nad tymi Crucialami ale to jeszcze pomyślę,

A zasilacz tak jak pisze Kicław wezmę jednak tego TT 630W. Jest on minimalnie droższy od tego XFX a zawsze ma odrobinę więcej mocy + modularny.

Czyli takie coś będzie git?

http://imgur.com/52ppXqP

Pogram sobie na tym w BF4 na średnich/wysokich w 60FPS (HD/FHD)? Bo jeśli ta gra pójdzie to inne też powinny śmigać na podobnych ustawieniach.

Opublikowano

Do BFa to R9 270 bierz.

Opublikowano

Wiesz ale nie będę grał tylko w BF'a. Mam do przegrania pełno tytułów, które zakupiłem a jeszcze nie grałem np. GTA IV, MaxPayne3, FarCry3, OutLast, Metro LL, SaintRow 3/4, TombRaider, DeadIsland 1/2, Batman ArkhamOrigins, ETS2, NFS Nowe itd.

Oraz przyszłościowo w np. GTA V, FarCry 4, TheCrew oraz te nowe tytuły od bodajże Techlandu (teraz nazwy mi wyleciały).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...