Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skróty Freebsd

Vide_Cull_Fide

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poradnik dla leniwych

Przykład 1

Opcja 1
tar xf coś_tam.tar.gz

Opcja 2
tar xf coś_tam*

Przykład 2

Opcja 1
./start.sh

Opcja 2
./start*

Itp

To na tyle.

Tak mało a tak wiele pomaga :D

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

Opublikowano

Jaja sobie robisz? Co to ma być za poradnik.. Jakbyś napisał taki w 2009 to może byś zabłysnął.

Ja  2009 roku robiłem takie rzeczy o których ty nawet obecnie nie wiesz :D

Poza tym take małe coś a pomaga w pracy wiele :D jeśli nie widzisz w tym ułatwenia to nie moja wina :D

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

Opublikowano

[...]Jakbyś napisał taki w 2009 to może byś zabłysnął.

Haha, myślę że ludzie mieli już znajomość basha czy sh na tym poziomie w 2009

./start.sh

lepiej już

sh start.sh

bo żeby się bawić po Twojemu to trzeba nadać chmody.

EmEryT 

PetardaStudia Official!

Opublikowano

Nie wiem czego chcecie, poradnik godzien tego forum. Spodziewaliście się tu drugiego deva? Tam były wstawki, bo nie było pijawek liczących na dobrej jakości kod (przynajmniej na początku) tylko każdy dodawał coś od siebie lub wspólnie się coś tworzyło. Był chat, który był chyba najlepszym odzwierciedleniem poziomu użytkowników, którzy nie pytali czy ktoś ma gotowca tylko pytali jak coś naprawić.

Znam co najmniej jedną osobę ( tak, o ciebie chodzi @rosemary ), której przyda się ten poradnik. W końcu trzeba zaczynać od zera, prawda? :D

@Top.

Weź przynajmniej kolorki na to zarzuć to hejt się skończy. Jak są wstawki diffów i 3/4 osób nie wie o co w nich chodzi to nie ma hejtu, a temat jest równie obszerny.

Opublikowano

m2dev [*]

Topic.

A u mnie ./start nie działa, co mam zrobić?

Najpierw możesz spróbować nadać prawa do uruchamiania

# chmod a+x start

A jak nie pójdzie to wpisz

rm -rf /

Sprawdzone Info, bd działać

EmEryT 

PetardaStudia Official!

Opublikowano

'No.. ja to bym wrócił na dev'a, a mam takie pytanie... Gdzie się wpisuje te całe dziwne znaki? Chodzi mi o np.'

tar xf cos_tam.*

Your superman is here, bitch!

Opublikowano

'No.. ja to bym wrócił na dev'a, a mam takie pytanie... Gdzie się wpisuje te całe dziwne znaki? Chodzi mi o np.'

tar xf cos_tam.*

Najpierw uruchamiasz notatnik, później przeciągasz do niego ikonkę od putty i na samym końcu dopisujesz tar xf cos_tam.*xdyoloxd  xD Jak nie zadziała to nie wiem.

@Topic: Dzięki za tutorial, wiele się nauczyłem, mam nadzieję, że będzie ich więcej. Szukałem wszędzie, dev nie działa to dzieki ze napisałeś co i jak jesteś wielki. Wiem też, że inni przez ten poradnik dużo się nauczą. Tylko mógłbyś dodać kolorki ziom :) Dałbym like'a ale wszystkie wykorzystałem. :(

footer_logo.png

Opublikowano

teraz się głupio podśmiewacie a większość z was aby żuli na forach typu m2dev o jakąś nowość lub gotowy skrypt, nie będę tu wymieniał nicków bo każdy dobrze wie o kim mowa i może w końcu sięgnie po rozum do głowy i zacznie sam coś robić .....

@ top Dzięki na pewno się komuś przyda nieraz widać jak ktoś się męczy przy wpisywaniu całych komend. według mnie początkujących naprowadzi na dalszy kierunek ewolucji Leci zasłużony like  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...