Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Manta MS5001 Quad Titan i problem z rootem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Od tygodnia jestem użytkownikiem 5-calowego telefonu Manta MS5001 Quad Titan z 4Gb pamięci wewnętrznej, a przynajmniej wszyscy tak mówili i wszędzie tak było napisane, a w rzeczywistości telefon ma tylko 2.5 Gb pamięci: 1 Gb w pamięci wewnętrznej i 1.6Gb w 'urządzeniu pamięci wewnętrznej'. Chwilowo się z tym pogodziłem i zacząłem pobierać dużo ciekawych gier i aplikacji i w końcu zaczęło brakować mi miejsca w pamięci wewnętrznej i 'urządzeniu pamięci wewnętrznej'. Tą drugą telefon uważa za kartę SD. Telefon ma slot na SD, więc gdy zabrakło mi miejsca włożyłem kartę. Niestety, według moich oczekiwań w telefonie nie ma opcji przeniesienia aplikacji na nośnik zewnętrzny. Wziąłem się więc za Roota, aby zainstalować aplikację FolderMount, która przenosi pliki na SD i udaje że nadal są w wewnętrznej więc aplikacje pięknie działają (wiem o tym ponieważ miałem kiedyś tableta z tym samym problemem) . Najpierw uruchomiłem przetestowaną wcześniej na tablecie aplikację UnlockRoot, lecz ku memu zdziwieniu wyskoczył błąd. Pobrałem więc kolejny program, Kingo Root i też nic z tego nie wyszło.Domyśliłem się, że zapewne dlatego iż to telefon polskiej firmy a polska oczywiście zapomniana i ignorowana. I tutaj mam dwa pytania:

1. Gdzie jest reszta z tych 4Gb którymi telefon się chwali?

2. Jak zrobić roota w tym telefonie 

LUB

2.1 Jak przenieść aplikacje na wymienną pamięć SD?

Z góry dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że jakoś mi doradzicie ;)

Nie.

Opublikowano

1. Resztę może zajmować system, ale nie zabiera on tak dużo miejsca. Jeśli rzeczywiście kupiłeś z 8 Gb zgłoś się do sklepu.

2. Poszukaj na XDA Developers, lub na forum android.

2.1 App2SD

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Przepraszam za pomyłkę, 8Gb to pamięć tabletu, telefon ma tylko 4 gb, czyli zniknęło tylko 1.5 Gb: Razeer123- czy 1,5 gb moze by zajete pzez system czy to tez za duzo?

Nie.

Opublikowano

Razeer123: na XDA Developers ani na forum Android nie ma nic o firmie Manta a aplikacje typu link2sd przenoszą na 'urządzenie pamięci wewnętrznej' a nie na wymienną SD

Nie.

Opublikowano

1.5 GB to dużo, ale tyle może zajmować system. App2SD przenosi dane na Kartę SD (jak sama nazwa wskazuje).

Opublikowano

Razeer123 niestety ale nie. Telefon mysli ze 'urzadzenie pamieci zewnetrznej' to karta sd i wlasnie na nia przenosi, a nie na sd w filemaster pokazuje ze sdcard0 to 'urzadzenie pamieci wewnetrznej' a sdcard1 to wlasnie wymienna, a wszystkie programy tylu app2sd przenosza na sdcard0

Nie.

Opublikowano

Razeer123 niestety ale nie. Telefon mysli ze 'urzadzenie pamieci zewnetrznej' to karta sd i wlasnie na nia przenosi, a nie na sd w filemaster pokazuje ze sdcard0 to 'urzadzenie pamieci wewnetrznej' a sdcard1 to wlasnie wymienna, a wszystkie programy tylu app2sd przenosza na sdcard0

Ten program zawsze przenosi i przenosił na kartę SD. Może ma z Twoim telefonem jakiś problem, jest mało popularny.

Opublikowano

@2up chyba racja, cala manta niezbyt znana jest

@up tu akurat nie chodzi o telefon. Na tablecie and 4.2.2 rowniez przenosil na 'nosnik USB' a nie na karte, a na samsungu galaxy mini 2 z andkiem 2.3.3 sytuacja byla taka sama. Telefon ma wbudowane dwie pamieci: wewnetrzna i druga, nazywana albo 'nosnik USB' albo 'urzadzenie pamieci wewnetrznej' i telefon mimo wejscia na sd przenosi na ta druga wewnetrzna, tak jak wszystkie programy...

Nie.

Opublikowano

Witam. Zakupilem dzisiaj również Mante ms5001 i jestem bardzo zadowolony. Ale do rzeczy mialem jakiś czas temu SE wt19i i mialem taki sam problem tzn malo pamieci , trochę poszukalem i znalazlem bardzo fajny program do smartfonu. Mianowicie nazywa się on "Moborobo" jest to narzędzie do wszystkiego równiez z możliwością przenoszenia aplikacji na kartę SD . Trzeba podlaczyc telefon do komputera z wlaczona opcja debugowania USB , po zainstalowaniu sterowników uruchamiamy program moborobo i mamy dostęp do wielu ciekawych funkcji. W zakladce apps i mamy listę naszych aplikacji i na gorze jest opcja move to SD.

Opublikowano

@miki296: czy do powyższego sposobu przenoszenia apków na SD wymagany jest root? Szukam od jakiegoś czasu jak zrootować mojego ms5001 ale nie udało mi się znaleźć żadnych instrukcji...

Opublikowano

@miki296: czy do powyższego sposobu przenoszenia apków na SD wymagany jest root? Szukam od jakiegoś czasu jak zrootować mojego ms5001 ale nie udało mi się znaleźć żadnych instrukcji...

Pewnie nie, bo programy komputerowe robią to bez dostępu. Sprawdź sam.

Opublikowano

Pewnie nie, bo programy komputerowe robią to bez dostępu. Sprawdź sam.

Sprawdziłem:) I nawet jest częściowy sukces :) 

Podziękowania dla @miki296 za sugestię odnośnie moborobo (http://www.moborobo.com/). Program (moborobo) bardzo czytelny i rzeczywiście w trybie usb-debug umożliwia przenoszenie większości aplikacji z internal storage -> sdcard (nawet w tych przypadkach, kiedy z poziomu androida (Settings->Apps) nie było to możliwe). W efekcie zwolniłem 150MB w sekcji Downloaded (czyli Device Memory/Internal Storage). Ostatecznie w Downloaded pokazuje, że mam wolne 240MB, zajęte 768MB.

Zauważyłem, że przenoszenie na sdcard (za pomocą Moborobo)- nie powoduje całkowitego przeniesienia plików - część z nich zostaje nadal w Downloaded/Device Memory - dlatego napisałem wyżej, że sukces jest częściowy;) Dodatkowo podczas przenoszeniu niektórych appek zanotowałem efekty uboczne - np. aplikacja mBanku przeniesiona na sdcard nie działa i trzeba ją było zainstalować ponownie w internal storage. To wszystko oczywiście bez roota, na którego się jeszcze nie zdecydowałem - boję się, że jak zacznę kombinować to zbrick'uje swojego phona tak, że nawet nie odpalę go w trybie recovery (power+volume up) co zafundowałem kiedyś swojemu SGS2 (uratowało mnie wtedy włączenie phona w tryb download (power+volume down) - ale takiego trybu ms5001 prawdopodobnie nie ma (przynajmniej nie wiem jak go włączyć) - zresztą nie byłoby skąd ściągnąć dla niego (ms5001) ROM'u...).

Opublikowano

Sprawdziłem:) I nawet jest częściowy sukces :)

Podziękowania dla @miki296 za sugestię odnośnie moborobo (http://www.moborobo.com/). Program (moborobo) bardzo czytelny i rzeczywiście w trybie usb-debug umożliwia przenoszenie większości aplikacji z internal storage -> sdcard (nawet w tych przypadkach, kiedy z poziomu androida (Settings->Apps) nie było to możliwe). W efekcie zwolniłem 150MB w sekcji Downloaded (czyli Device Memory/Internal Storage). Ostatecznie w Downloaded pokazuje, że mam wolne 240MB, zajęte 768MB.

Zauważyłem, że przenoszenie na sdcard (za pomocą Moborobo)- nie powoduje całkowitego przeniesienia plików - część z nich zostaje nadal w Downloaded/Device Memory - dlatego napisałem wyżej, że sukces jest częściowy;) Dodatkowo podczas przenoszeniu niektórych appek zanotowałem efekty uboczne - np. aplikacja mBanku przeniesiona na sdcard nie działa i trzeba ją było zainstalować ponownie w internal storage. To wszystko oczywiście bez roota, na którego się jeszcze nie zdecydowałem - boję się, że jak zacznę kombinować to zbrick'uje swojego phona tak, że nawet nie odpalę go w trybie recovery (power+volume up) co zafundowałem kiedyś swojemu SGS2 (uratowało mnie wtedy włączenie phona w tryb download (power+volume down) - ale takiego trybu ms5001 prawdopodobnie nie ma (przynajmniej nie wiem jak go włączyć) - zresztą nie byłoby skąd ściągnąć dla niego (ms5001) ROM'u...).

Sukces jest taki jaki może być bez roota ;) Danych aplikacji (bez roota) nie da się przenieść. Nawet z rootem sposób jest skomplikowany (aplikacja przenosi dane na kartę i tworzy połączenie między kartą a pamięcią wewnętrzną, które przekierowuje aplikację szukającą danych do karty SD). Dlatego sukces aplikacji jest całkowity ;)

Opublikowano

Czyli w tej aplikacji moborobo na karte sd przenoszone są tylko pliki z folderu obb?

Nie, przenosi samą aplikację. Plików obb nie ma jak ruszyć, muszą zostać.

@Marceloni

Niestety już w tym Ci nie pomogę, nie znam tego programu. Spróbuj zainstalować jeszcze raz, może pomoże. Co najwyżej pisz do supportu.

Opublikowano

Hmm.. pobrałem aplikację i program utknął na 100% instalowaniu sterownika i od godziny nic sie nie dzieje...

Nie.

Opublikowano

Udało się! Zrobiłem roota programem framaroot z poziomu telefonu! Polecam wszystkim.

Pozostaje tylko sprawa przenoszenia aplikacji... foldermountem przenioslem jedna aplikacje ale dużo miejsca przez apki jest zajęte w /Mnt/ASEC i nie wiem jak to przenieść...

Nie.

Opublikowano

Udało się! Zrobiłem roota programem framaroot z poziomu telefonu! Polecam wszystkim.

Pozostaje tylko sprawa przenoszenia aplikacji... foldermountem przenioslem jedna aplikacje ale dużo miejsca przez apki jest zajęte w /Mnt/ASEC i nie wiem jak to przenieść...

Link2SD.

Opublikowano

Super!:) btw. Jakiej wersji użyłeś i skąd ściągnołeś (xda czy farmaroot.net?)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Pijawka III , może byś nam powiedział jakiego framaroota zastosowałeś i skąd ściągnięty , i czy miałeś wcześniej wgrany  SU  czy dodawałeś później

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

pobrałem framaroota na telefon z chomikuj

SU zainstalował się automatycznie

@markoval jeżeli tak ciężko o roota było nie wiem czy cyanogemod bedzie kompatynbilny...

przepraszam że tak długo nie pisałem ale miałem awarię internetu a potem najzwyczajniej w świecie zapomniałem...

Nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...