Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań dot. ramu i spadków fps

konfik23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio napotkałem się z dziwną rzeczą, otóż chciałem zwiększyć sobie ram w minecraft (oczywiście premium) i nie mogę dać więcej niż 1gb ram. Ale to nie ważne, dałem ten 1gb i mam bardzo dziwne spadki fps (raz na jakiś czas wszystko staje 0 fps, a tak to 50-70, raz wyskoczył błąd out of memory). Dodam, że jak wyłączyłem ten 1gb ram na standardowe (chyba 500) to fps były powyżej 150.

graphic.png

Opublikowano

Windows 7 Ultimate 64-bitowy

8192MB RAM

AMD Phenom II X4 965 Processor (4 CPUs), ~3.4GHz

NVIDIA GeForce GTX 650

Java 7 64-bitowa, dodam że komputer nie jest zły bo w bf4 na ultra potrafi wyciągnąć do ~45 fps. Bez zaznaczania JVM Arguments w edycji profilu minecraft mam normalnie po 150 fps więc nie wiem co może być przyczyną.

graphic.png

Opublikowano

To może nie przydzielaj 1GB tylko 2GB? Aczkolwiek nie rozumiem, skoro Battlefield na ultra wyciąga te ~45 FPS'ów to jak w takiej grze "Minecraft" możesz mieć 150 FPS. Zapytam też, to laptop czy PC? Masz dodatkowo wbudowaną zintegrowaną kartę graficzną? Jeżeli tak to klikasz na launcher Minecraft --- Uruchom z procesorem graficznym --- Procesor NVIDIA o dużej wydajności. 

Jeżeli mi odpowiesz, zacytuj to, to nie musiałbym latać po poprzednich postach tylko dostał bym normalne powiadomienie.

Opublikowano

Ctrl+Alt+Delete

W procesach zobacz czy nie masz moze ,,stij.exe''

Nie ma nic takiego.

To może nie przydzielaj 1GB tylko 2GB? Aczkolwiek nie rozumiem, skoro Battlefield na ultra wyciąga te ~45 FPS'ów to jak w takiej grze "Minecraft" możesz mieć 150 FPS. Zapytam też, to laptop czy PC? Masz dodatkowo wbudowaną zintegrowaną kartę graficzną? Jeżeli tak to klikasz na launcher Minecraft --- Uruchom z procesorem graficznym --- Procesor NVIDIA o dużej wydajności. 

Jeżeli mi odpowiesz, zacytuj to, to nie musiałbym latać po poprzednich postach tylko dostał bym normalne powiadomienie.

Nie da się przydzielić więcej niż 1gb ram i właśnie to jest pierwsze moje pytanie, dlaczego? (Wyskakuje jakiś błąd),

PC nie laptop,

Nie mam dodatkowej karty zintegrowanej.

graphic.png

Opublikowano

Nie ma nic takiego.

Nie da się przydzielić więcej niż 1gb ram i właśnie to jest pierwsze moje pytanie, dlaczego? (Wyskakuje jakiś błąd),

PC nie laptop,

Nie mam dodatkowej karty zintegrowanej.

Przeinstaluj jave bo według mnie masz jakąś zbugowaną 32-bit'ówkę.

Opublikowano

Przeinstaluj jave bo według mnie masz jakąś zbugowaną 32-bit'ówkę.

Według ciebie? Czyli ty wiesz lepiej co ja mam, tak? 

graphic.png

Opublikowano

Według ciebie? Czyli ty wiesz lepiej co ja mam, tak? 

Weź tak się nie spinaj, wg mnie masz jakąś co ma 1 GB i przy wpisaniu tej wartości wariuje.

Opublikowano

Pierwszy problem naprawiony, okazało się że przy instalowaniu Java Development Kit wgrała mi się przy okazji Java 8 i przez to że były dwie javy wgrane się bugowało coś. 
Ale za to nurtuje mnie to pytanie, dlaczego nie można dać więcej niż 1gb ram? W sumie do minecraft chyba nie potrzeba więcej, ale kto wie... 

Wyskakuje taki crash jakby ktoś nie wiedział:

Error occurred during initialization of VM
Could not reserve enough space for 2097152KB object heap
Java HotSpot(TM) Client VM warning: Using incremental CMS is deprecated and will likely be removed in a future release

graphic.png

Opublikowano

Spadki fps wróciły po jakimś czasie i też co jakiś czas się zdarzają. Jest to bardzo uciążliwe podczas klepy, już raz przez to straciłem eq. Trzeba restartować minecrafta, ale to po jakimś czasie i tak wraca. Muszę chyba grać na przydzielonym standardowym ramie, chyba tyle do minecraft wystarcza. Chociaż bardzo fajnie było mieć 300 fps przez chwile...

graphic.png

Opublikowano

Reinstal javy nie pomógł, a moje fps to masakra ciągle poniżej 50... pomoże ktoś?

Dodam, że zwiększenie/zmniejszenie ramu nie daje nic na fps.

@EDIT: OptiFine pomógł, do zamknięcia.

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...