Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie chłodzenie, płyta główna do Intel Core i5 4690K?

Gqonvi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wcześniej już pisałem tutaj z prośbą o pomoc w złożeniu komputera, teraz przychodzę ponownie. Szukam najlepszej płyty głównej i chłodzenia pod procesor i5 4690K (abym mógł go ładnie podkręcić). Budżet wynosi do max. 350zł za chłodzenie i do 600zł za płytę główną. Obecnie myślałem o:

- chłodzenie: be quiet! Dark Rock Pro 3 (około 280zł)

- płyta główna: MSI Z97 GAMING 5 (około 520zł)

Planuję zaopatrzyć się w obudowę Zalmana Z11, lub inną w podobnej cenie (jeżeli macie jakieś propozycję, to słucham). Zastanawiałem się również nad najlepszym ramem w cenie koło 400zł. Aktualnie wybrałem G.Skill TridentX 2400MHz (2x 4GB). 

Jako że jestem totalnym nubem w tych sprawach, nie będę zwracał uwagi na propozycję bez mniej więcej opisanych plusów/minusów, lub też ogólnie dlaczego dany komponent będzie lepszy. Każdą odpowiedź nagrodzę kciukiem (jakby ktoś się tym podniecał).

FyvzeeY.png

Opublikowano

ASRock Z97 Extreme4 to jedna z najlepszych jeśli nie zważasz na desing płyt głównych. Ma świetny stosunek cena/możliwości za sprawą obsługi SLI i CF (8/8 i 8/4/4), slot M.2, i SATA Express, eSATA, 8 USB 3.0, wyświetlacz kodów i przyciski ułatwiające OC i komplet wyjść z tyłu. Ma też mocną, aż 12-fazową sekcję zasilania na której są potężne radiatory (chipset także ma nie gorszy) co z pewnością sprzyja OC.

Jak chcesz coś wyglądającego to w ostatecznym akcie desperacji można brać Asus ROG Maximus VII Ranger. Jest mocno droższy od ASRocka i ma gorsze wyposażenie. Płacisz głównie za piękne podświetlenie i zmodyfikowaną kartę dźwiękową. Ale na pochwałę należy aż pięć lat gwarancji. A rozsądniejszym wyborem będą z pewnością MSI Gaming Z97 5/7.

BQ Dark Rock Pro 3 jest bezpośrednim konkurentem dla topowych Noctua'y. Wydajność i jakość wykonania na najwyższym możliwym poziomie. Lecz jest dla kogoś komu się podoba i ma duużo miejsca w obudowie. Za dobrą kasę mniej masz równie dobrego Dark Rock 3. Jednak najrozsądniejszy byłby Thermalright HR-02 Macho BW.

Ramy będą dobre.

Podaj konkretnie ile chciałbyś wydać na obudowę. Z11 nie jest żadną rewelacją. Oczywiście jeśli Ci się podoba to będzie dobry. Ale najlepsze w budżecie są:

- Gelid Darkforce - najlepszy. Jest rebrandem ceniącego się CM 690

- Zalman Z9 U3

- Corsair 300R i droższy 330R. Oba pomieszczą duże chłodzenia (wodne także) ale 330R jest w dodatku wyciszany.

- FractalDesing Core 3000 - FD jest mistrzem jakości wykonania

- FD Arc R2 MIDI

- FD Define R4 - wyciszana, pojemna i najwyższa jakość

- Corsair 500R - obudowa huragan. Wejdzie wszystko i jest mega przewiewna. Lecz braki w filtrach.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Dzięki za bardzo przejrzystą odpowiedź. Chyba kupię MSI Z97 GAMING 7, bo nie jest wcale znacznie droższa od MB ASRock Z97 Extreme4 + do tego zastanawiam się nad tym Zalman Z9 U3 (inne są trochę za drogie w porównaniu do ich wyglądu). Co do chłodzenia to dalej mam wątpliwości czy kupić ten Thermalright HR-02 za 40euro, lub też po prostu dopłacić 30 i zaopatrzyć się w Dark Rock Pro 3. 

Ah i jeszcze jedno. Czy jeżeli zakupiłbym np tego Zalmana Z9 to czy powinienem również dokupić jakieś dodatkowe wiatraki? (jak tak to jakie i ile).

FyvzeeY.png

Opublikowano

W Zalmanie Z9 Plus nie potrzeba dodatkowych wentylatorów. Jeżeli chciałbyś chłodzenie z bardzo wysokiego segmentu to można pomyśleć nad Phanteks PH-TC14PE. Wybór należy do Ciebie.

| i5 4670K 4.5 GHz | MSI Z87-G45 | MSI GTX 770 2 GB GAMING | Kingston HyperX 2x4 GB 1600 MHz | SSD Plextor M5S 128 GB | Seagate Barracuda 1 TB | Corsair RM650  | Phanteks Enthoo Pro |

Opublikowano

Dzięki bardzo za odpowiedź, co do chłodzenia to nie jestem do końca pewien czy potrzebuje aż takie dobre.

FyvzeeY.png

Opublikowano

Dlatego jak wcześniej napisałem, chłodzenie BQ bez PRO będzie wystarczające. A jeśli nie potrzebujesz czarnych radiatorów (można też samemu pomalować, żaden problem) to Macho BW to najlepsza opcja.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...