Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CPU - który lepszy procesor? ;)

.avaterys_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

ja tylko z krótkim pytaniem do Was, bo byję się z myślami i nie wiem co lepsze...

Procesor Intel Core i7-920 vs. Xeon 2 x E5504 - co lepsze?

Chodzi o ofertę w Kimsufi KS-5A i KS-5B.

--

Pozdrawiam.

Opublikowano

Lepsze 2xXeon E5504, poza tym w tej ofercie jest RAM ECC

Potrzebujesz pomocy przy pisaniu pluginu?

Potrzebujesz pomocy przy konfiguracji pluginu?

Napisz DO MNIE! Chętnie służę pomocą.

CPU: Intel Core i7-5930K  GPU: 2 x Gigabyte GeForce GTX 980 Ti 6144MB GDDR5 MOBO: ASRock X99 Extreme6/3.1 RAMHyperX Fury DDR4 2x16GB 2133MHz CL14 SSD: Crucial MX200 1TB HDD: Seagate 2TB

Laptop: Lenovo y700-17ISK Intel Core i7-6700HQ/GTX960m/16GB/256GB SSD+ 1TB HDD

Opublikowano

Serio ava? Zrobiłeś mcwg a teraz będziesz przenosić? ;(

==================== |KAVOGAMING====================
.:.:.:. Jeżeli masz do mnie pytanie ,bądź chcesz mi na coś odpowiedzieć .:.:.:. 
.:.:.:. Wpisz @KaVoGaming ,a odpowiem Ci jak najszybciej potrafię! .:.:.:.  
==================== |KAVOGAMING====================

Opublikowano

Lepsze 2xXeon E5504, poza tym w tej ofercie jest RAM ECC

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Jesteś pewny, że XEON lepszy? Minecraft, Bukkit itd. jest napisany pod jeden rdzeń, a jeden rdzeń i7 ma znacznie, znacznie lepszy.

Dlatego byłem bardziej skłonny ku i7. Mam aktualnie maszynę/kilka maszyn z Xeon E3-1240 v2, 32GB RAM i procesor jakiś wybitny nie jest - przy 400 graczach zużycie rzędu 300% przy wcale nie takiej złej konfiguracji.

Chyba wezmę i7 i zobaczę, martwi mnie tylko, że troche słaba wersja tej i7.

Jakieś jeszcze propozycje?

Serio ava? Zrobiłeś mcwg a teraz będziesz przenosić? ;(

@EDIT: Post nie na temat.

--

Pozdrawiam.

Opublikowano

Z tego co wiem to Minecraft od nowszych wersji jest już wielordzeniowy (tak tylko słyszałem). Poza tym Xeon wspiera ECC, co może być przydatne

@edit: Jak chcesz coś złowić na Kimsufi to powodzenia, bo od dwóch tygodni poluję na serwery 8GB RAM+ i albo są w Kanadzie, albo ich nie ma :D

CPU: Intel Core i7-5930K  GPU: 2 x Gigabyte GeForce GTX 980 Ti 6144MB GDDR5 MOBO: ASRock X99 Extreme6/3.1 RAMHyperX Fury DDR4 2x16GB 2133MHz CL14 SSD: Crucial MX200 1TB HDD: Seagate 2TB

Opublikowano

Z tego co wiem to Minecraft od nowszych wersji jest już wielordzeniowy (tak tylko słyszałem). Poza tym Xeon wspiera ECC, co może być przydatne

Racja, dziękuję za sensowne odpowiedzi raz jeszcze. Przemyślę to jeszcze.

Proszę o dalsze odpowiedzi, sensowne, uzasadnione od osób, które miały styczność z większymi serwerami gier etc. Każdą sensowną odpowiedź nagrodzę skromnym polubieniem posta.

--

Pozdrawiam.

Opublikowano

@top jeśli nie jest w stanie użyć multithreadingu, to polecam mod tickthreading, nie wymaga nic od graczy, jest czysto serwerowy, i pomaga w zarządzaniu pamięcią itd

Walnij "Lubie to", to nie boli.

mca.pngczu.

Opublikowano

@top jeśli nie jest w stanie użyć multithreadingu, to polecam mod tickthreading, nie wymaga nic od graczy, jest czysto serwerowy, i pomaga w zarządzaniu pamięcią itd

Pamięć RAM, to w moim przypadku najmniejszy problem. Zazwyczaj mam ją na poziomie 15-20GB RAM przy 400 graczach. Głównie problem z użyciem procesora. Zawsze jest zbyt dużo i nie dotyczy to tylko Minecraft'a, muszę nad tym popracować.

Chyba przerzucę się na każdej maszynie na Ubuntu/CentOS z Debiana, zobaczymy.

--

Pozdrawiam.

Opublikowano

Z ramem ok, ale ten dodatek umożliwia używanie przez mc większej ilości rdzeni

Rozumiem, jeszcze raz dziękuję za poradę - sprawdzę to.

Jakieś jeszcze opinie, propozycje? Z tego co poczytałem procesory się niewiele różnią wydajnością, jakiś 1% na korzyść XEON'a, a zawsze i7 ma silniejszy ten jeden rdzeń. Co o tym sądzicie?

--

Pozdrawiam.

Opublikowano

Z tym że zauważ, że Xeony masz 2, czyli wydajność wzrasta dwukrotnie 

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Xeon-E5504-vs-Intel-Core-i7-920

Xeony to procesory typowo serwerowe, są stabilniejsze i ogólnie lepiej nadają się pod serwery niż procesory z serii Core, które są stworzone dla PCtów

Nie sugeruj się taktowaniem, bo to ma małe znaczenie - ważna jest architektura samego procesora

Opublikowano

Z tym że zauważ, że Xeony masz 2, czyli wydajność wzrasta dwukrotnie 

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Xeon-E5504-vs-Intel-Core-i7-920

Xeony to procesory typowo serwerowe, są stabilniejsze i ogólnie lepiej nadają się pod serwery niż procesory z serii Core, które są stworzone dla PCtów

Nie sugeruj się taktowaniem, bo to ma małe znaczenie - ważna jest architektura samego procesora

Taktowaniem się nigdy nie sugeruję - o tym, że XEON'y są typowo serwerowe też wiem, ale przejechałem się na Xeonie, poza tym wyniki w benchmarkach i7 ma lepsze. Ten XEON to dość stary model.

Chociaż faktycznie masz troszkę racji, pomyślę jeszcze, 140zł to nie jest duży wydatek, także kupię Xeona a jak się nie przyjmie to i7 i tyle.

--

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...