Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ta karta dźwiękowa a zakup dobrych słuchawek

Szteker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż nie znam się zbytnio na kartach dźwiękowych i mam pytanie, a mianowicie aida64 wyświetlił mi jako kartę dźwiękową ATI Radeon HDMI oraz integrę Realtek ALC887, nie wiem czy są dobre i nie wiem czy kupować pod to jakieś dobre słuchawki do gier za cenę sklepową 300+, sklepową bo będę używane kupować więc mnie taniej wyjdzie, ale nie wiem czy jest sens nabywania jeśli karta dźwiękowa nie udźwignie ich mocy. Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam

PS: Co powiecie na to?

i na to

http://allegro.pl/sluchawki-sennheiser-hd555-poprzedniki-hd558-i4505991782.html

i na to - Audio Technica ATH-TAD400

Opublikowano

Po pierwsze - integra nie ogarnie dobrych słuchawek, odczujesz dużą różnicę, jeśli kupisz lepszą dźwiękówkę.

Po drugie - podaj budżet na słuchawki i swoje preferencje. Lubisz bas, wokal czy wysokie tony ? Detaliczność, dobrą separację np. instrumentów, dobrą przestrzenność ?

Opublikowano

1. Hmm, a dużo kosztowałaby nowa dość dobra karta dźwiękowa? (dodam, że rozmyślam nad zakupem mixera - do 500 zł, ponieważ chcę się powoli uczyć masteringu muzycznego, ale nie wiem czy to ma sens, jeśli na kartę dźwiękową musiałbym wydać np 1000 zł)

2. Zależy mi na przestrzenności, ponieważ do muzyki mam już superluxy, a teraz potrzebuję coś do gier, a głównie do CS:GO, tak abym słyszał graczy idących nade mną, pode mną, zbliżających się do mnie itd. - budżet na dźwięk +/- 500 zł, ale wiadomo cena cenie nie równa, ponieważ są sprzęty, które są lepsze od sprzętów dużo droższych i o takie właśnie mi chodzi.

3. Mam płytę główną Gigabyte B75M-D3V i tu jest najważniejsze pytanie, co z nią robić? Dokupić do niej osobno kartę dźwiękową (jeśli to możliwe) czy sprzedać ją za np 150 zł i kupić lepszą bez integry + do tego kartę dźwiękową?

PS: Trafiłem na takie coś na allegro, co to w ogóle jest? http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-muzyczna-usb-7-1-dla-graczy-i4465359759.html

Opublikowano

Superluxy mają bardzo dobrą przestrzenność, nie wiem czego Ci w nich brakuje jeśli chodzi o gry FPS. Są to wymagające słuchawki, możesz je uzupełnić kartą pokroju Xonar D1/DX (100-150 używane i 200+ nowe) lub coś tańszego, powiedz tylko ile chcesz wydać. W przyszłości możesz kupić słuchawki pokroju Pioneerów SE-A1000, będą dobre do amatorskiego masteringu, posiadają dość płaską charakterystykę oraz bardzo dużą scenę, dobrze pozycjonują dźwięki.

Opublikowano

Ze swojej strony mogę polecić tanią opcję 45-50 zł - Tracer Reto, słuchawki mają dobrą jakość dzwięku porównywalną do marek z górnych półek, do tego dobrze wyważony bass - dobra oferta dla osób które nie chcą wydawać dużej ilości pieniędzy na dobry sprzęt. Sam korzystam z tej alternatywy i jestem zadowolony, kolega zainteresowany kupnem nowych słuchawek wpadł do mnie na kawę i powiem Ci że wyraz jego twarzy po odsłuchaniu preferowanego przez niego gatunku muzyki - bezcenne, słuchawki posiadają również mikrofon na pałąku o czułości 105dB +/- 3 dB więc nie jest najgorzej.

Opublikowano

Ze swojej strony mogę polecić tanią opcję 45-50 zł - Tracer Reto, słuchawki mają dobrą jakość dzwięku porównywalną do marek z górnych półek, do tego dobrze wyważony bass - dobra oferta dla osób które nie chcą wydawać dużej ilości pieniędzy na dobry sprzęt. Sam korzystam z tej alternatywy i jestem zadowolony, kolega zainteresowany kupnem nowych słuchawek wpadł do mnie na kawę i powiem Ci że wyraz jego twarzy po odsłuchaniu preferowanego przez niego gatunku muzyki - bezcenne, słuchawki posiadają również mikrofon na pałąku o czułości 105dB +/- 3 dB więc nie jest najgorzej.

A jest może dźwięk przestrzenny w grach? Bo na tym też mi najbardziej zależy, poza tym jakie wcześniej miałeś słuchawki? Pytam bo łatwiej będzie ocenić doświadczenie na słuchawkach.

Opublikowano

Jest, wcześniej były to jakieś A4Tech'y też z dolnej półki, za to znajomy posiadał Sennheiser HD 201/202 a został mile zaskoczony słysząc dźwięk u mnie.

Opublikowano

Przerąbane z tymi słuchawkami, sklepy powinny mieć stoiska ze swoim produktem i możliwością przetestowania, a tak to zawsze trzeba w ślepo kupować :/ Kupię chyba jednak najpierw kartę dźwiękową, potem może te co ty mówisz, bo jak za 50zł to można zaryzykować, a jak nie to chyba się zdecyduję na Steelseriesy 5H, bo daaawno temu miałem Steelseries 4H i to były najlepsze słuchawki jakie miałem - w CS 1.6 miałem znakomitą kontrolę ruchu graczy, że zamiatałem jak diabli, a teraz mam taki dźwięk, że jak ktoś mi wyskoczy to co chwila zawału dostaję ^^

Superluxy mają bardzo dobrą przestrzenność, nie wiem czego Ci w nich brakuje jeśli chodzi o gry FPS. Są to wymagające słuchawki, możesz je uzupełnić kartą pokroju Xonar D1/DX (100-150 używane i 200+ nowe) lub coś tańszego, powiedz tylko ile chcesz wydać. W przyszłości możesz kupić słuchawki pokroju Pioneerów SE-A1000, będą dobre do amatorskiego masteringu, posiadają dość płaską charakterystykę oraz bardzo dużą scenę, dobrze pozycjonują dźwięki.

Właśnie w grach fps nie mam przestrzenności, nie wiem kto idzie nade mną, kto pode mną itd, nie ma najgorzej, ale dezorientacja jest, natomiast pod muzykę nie ma jak dla mnie lepszych. Dodam, że są to HD 681.

Na jakość dźwięku mogę wydać około 400 zł, może być 300, może być nawet 500. Ważne żeby dźwięk był dobrze odtwarzany, ponieważ zmysł słuchu odgrywa dużą rolę w moim przypadku.

Opublikowano

Najlepsze są karty na USB. Karty na PCIE zbierają różny syf z płyty głównej...

Nie gram w starocia typu CS, a w Dayz na HD681 potrafię z kompasem określić kierunek, +/- odległość i rodzaj broni. Dla mnie one jak najbardziej się nadają do gier.

Jako że już masz dobre słuchawki, to polecam najpierw kupić dobrą kartę dźwiękową, a zakup słuchawek do gier zostawić na później, albo wcale.

Opublikowano

Też właśnie tak rozmyślałem, żeby najpierw kupić tą kartę dźwiękową, a potem kombinować z słuchawkami. Co do Xonar D1 i Asus są niby jakieś problemy ze sterownikami, a co do kart na USB Zenek, to jaka jest różnica pomiędzy nimi, a tymi na PCI-E? Jaki efekt z gry? I co masz na myśli, że zbierają syf?

Opublikowano

@Zenek97 Że co? Jaki syf z płyty głównej?

Minusy Karty na usb:

• Najczęściej muszą być małe
  • Słabe zasilanie (nie wiem jak jest, mój domysł, no chyba że USB 3.1 ale mało tego jest na rynku, jak w ogóle wyszło...)
  • Więcej kabli (czyli zło wcielone)
  • USB może ci wypaść (a na PCI-E / PCI masz śrubkę do "blokady")
  • PCI-E jest szybsze (~100MB/s vs PCI-E 250MB/S)
  • Zajmują ci gdzieś miejsce
  • Najczęściej mniej portów

Minusy Karty na PCI/PCI-E:

• Jedyny minus to to że ci zajmują jeden slot na MOBO (ale ty masz port PCI-E na płycie)
  • Co najwyżej może się osadzać kurz (raz na rok/dwa dmuchniesz w kartę i po problemie bo żadna karta dźwiękowa nie ma wentylatorów) 
Opublikowano

@zenek Takowa karta dźwiękowa ma jakieś możliwości wykraczającą poza granice komputera? Np opłaca się ją podpiąć do DVD wraz z głośnikami lub PlayStation 3 lub 4 i TV, czy to raczej zbędne ze względu na słabość dźwięku w takowych sprzętach?

@Cody jak odczuje w dźwięku szybkość w MB/s między USB a PCI-E?

Opublikowano

• Słabe zasilanie (nie wiem jak jest, mój domysł, no chyba że USB 3.1 ale mało tego jest na rynku, jak w ogóle wyszło...)

1. Rozmiary są nieograniczone, bo nie muszą być w środku komputera.

2. Po USB idzie transmisja, a zasilanie może być oddzielne.

3. Po USB idzie sygnał cyfrowy, dopiero w DACu powstaje sygnał analogowy, tak więc kabel USB może być w h długi i to w niczym nie przeszkadza.

4. Myszka też może wypaś, a jakoś nikt ją śrubką nie przykręca.

5. Co z tego że 250 MB/S jak używasz pewnie  24 bity na kanał :D

6. Ciekawe stwierdzenie.

7. Ilość portów jest nieograniczona, tymczasem w PCI masz tylko tyle ile się zmieści na śledziu z tyłu komputera...

Co do zakłóceń, chodzi oczywiście o test ciszy. Będziesz słyszał mielenie dysku, zakłócenia z karty graficznej, niektórzy słyszą nawet jak ruszają myszką...

Co do innych zastosowań, oczywiście że możesz podłączyć - w zależności od tego jakie tam masz wejścia (Optyczne,coaxial,RCA itp itd)

Opublikowano

@Szteker Sam nie wiem :D USB powinno wystarczyć (Czyli te 100MB/s = 3.0), ale podałem ci minusy dlaczego nie brać na USB , lepsza będzie na PCI-E.

Poza tym nie bież takich tanich uwien, minimum 100zł (Polecam Asus Xonar i karty od firmy Creative)

Więcej kabli w sensie się plączą.

@EDIT: Dobra, może lekko naciągałem ale jestem za kartami na PCI-E :)

Opublikowano

OK, dzięki. Spróbuję czegoś sam poszukać, a w międzyczasie utworzę nowy temat poświęcony wyłącznie kartom dźwiękowym.

Opublikowano

@Zenek97 Że co? Jaki syf z płyty głównej?

Minusy Karty na usb:

Minusy Karty na PCI/PCI-E:

• Jedyny minus to to że ci zajmują jeden slot na MOBO (ale ty masz port PCI-E na płycie)
  • Co najwyżej może się osadzać kurz (raz na rok/dwa dmuchniesz w kartę i po problemie bo żadna karta dźwiękowa nie ma wentylatorów) 

Weź się schowaj, jedyny minus przenośnej dźwiękówki jest taki, że trzeba więcej zapłacić żeby działała lepiej od karty na pci/e(przy tanich kartach). Wiadomo, że jak ktoś chce kupić coś porządnego to kupi przenośną kartę bo będzie po prostu lepsza(i droższa).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...