Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam pomocy

ZekeX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dopiero gram od 3 tygodni i nie za bardzo rozumiem niektóre postacie. Mam więc kilka pytań:

-Na jakie postacie powinno się składać Battle Fury i na jakie powinno się tego omijać?

-Jak budować Nature's Prophet, Juggernaut, Anti-Mage, Terrorblade i Clockwerk?

-Jak grać w jungli Nature's Prophet? (Nie rozumiem jakie obozy w jakiej kolejności)

Dzięki za pomoc.

"A na ulti rozbija szampana na głowie przeciwnika

icon_wink.gif )

Pod Q rozlewa szampana (taki sam zamach jak toporem)

Ale co na E? Jak miałby przyciągać?"

-"Wsysanie do butelki ;o"

Opublikowano

1. Bfury to dla postaci, które farmią, czyli dla Anty Maga i sytuacyjnie dla Voida lub Mortred.

2. Furiona możesz składać różnie od carry, który kupuje wszystkie modyfikatory (Mjolnirr, Deso, Dedalus) po dagony i full pusha czyli Necro. Jugg, TB, AM to carry, kliknij na książke w górnym rogu i bierz promowane buildy. Clocka budujesz sytuacyjnie, ale jako tanka.

3. Albo siedzisz na klifie i się męczysz pół godziny z 1 campem albo używasz 3 skilla i z drzew robisz treanty, żeby ułatwić sobie grę rób micro żeby odsuwać te z najmniejszym hp do tyłu by przestały je bić stwory z jungli.

Opublikowano

Battlefury składa się na niektórych carry, bo tylko oni mogą to wykorzystać do walki/farmy. Dla przykładu, Anti Mage z blinkiem(skill, nie item) i BF farmi w mega tempie; Faceless(chociaż tu i tak lepszy Mjollnir) może bić kilku ludzi at once jeśli dobrze ulti trafi; na Phantom Assassin się składa, bo ludzie lubią jak crit za 1.5k leci obszarowo(mimo redukcji dmg fajny) w ludzi/creepy.

Ogólnie to teraz nie spamują już tych BFów jak kiedyś. Na pewno nie składaj tego itemu na Bounty Huntera, Juggernauta, Svena, Tonego i gankerów(no m.in. wymieniony Bounty, Jugger poniekąd). Omijasz na wszystkich oprócz tych, których wymieniłem na początku posta. Raczej nie ma sensu się zagłębiać.

Nature's Propheta można robić w ten sposób:

start: gloves + 2x mana potion -> rush Midasa(przeważnie jest koło 6:30, raczej przed aniżeli po) ->Power Treads(nie musisz się bawić w switchowanie jakoś specjalnie jeszcze- jak jest bezpiecznie, to trzymaj na int, w przeciwnym wypadku- str; ew. do many na int)->Shadowblade/Blink Dagger(normalnie Shadowblad, jakby się tak zdarzyło, że cię wkurwią konkretnie dustami/sentry, to wtedy Blink)-> Orchid -> Desolator->Scythe of Vyse(dmg+utility)/Assault Cuirass(dmg+przeżywalność, -armor)/BKB(spellcasterzy w enemy)/Daedalus(imba dmg).

Ja gram yolo, bo umiem się ustawić tak, żeby nie zebrać wpierdolu zanim się tf zacznie(ani w trakcie, jak nic się nie sypnie) i lecę standard: Midas->PT->SB->Orchid->Deso->Scythe/Daed->Daed/Scythe->AC; oczywiście sprzedajesz najpierw Midasa(zwraca się po około 17-18 minutach jak regularnie używasz, jak daję radę to trzymam jak najdłużej). Raczej preferuję Scythe przed Daedalusem, bo wtedy enemy nie ma szans na ucieczkę jak robię pick offa. No i złota zasada: na równych warunkach wygrywa ta drużyna, która ma więcej supportów/hexów. #potwierdzone_info

Necro nie składam, bo Orchid wychodzi lepiej co do DPSu, pomijam już mana regen i CC, do pushowania też lepszy. Necro jest mocno overrated na Furionie.

Maelstorm też tak fajnie nie wygląda wbrew pozorom.

Anti Mage to klasyka: zaczynam z Quellin Bladem(tak, umiem lasthitować bez niego), Stoutem i Tango -> Power Treads -> Battlefury -> Manta -> Heart/Basher->Basher/Heart->Abyssal.

Juggernaut: start taki sam, rush Phase Boots -> opcjonalny Maelstorm(jak umiesz dobrze farmić, jesli nie- pomiń) -> Agh. -> Deso/Basher(Abyssal)/Mjollnir(średnio polecam). Żadne Battlefury.

Furionem w lesie zaczynasz od medium campa, easy nie robisz bo nie podpierdalamy creepów do pullowania i nie opóźniamy Midasa; przed 3 lvlem warto omijać: Hellbeary, ptaki, 3 duze Satyry, opcjonalnie odradziłbym Wolfy/Centy, ale bez przesady. Najlepsze campy to 4 Satyry, 3 Ogry, duży Troll, Mud Golemy. Jak będziesz jednak robił las i np. (będąc w Dire) w pierwszych 3 campach nie będzie nić z tych łatwych do zabicia(ale będą to np. Wolfy/Centy), to nie lataj do najbardziej oddalonego campa(tego przy side shop na topie), tylko bij to. 1sze treanty przywołujesz jeszcze w bazie(różnie, jak zamulę pizdę to i o 00:25 je robię, byle nie przed 00:15 raczej), regenerujesz manę w bazie i, będąc na miejscu, respisz nowe ASAP. Łykasz potiona w międzyczasie i lecisz dalej. Nie jestem w stanie napisać ci, w którym momencie łykam oba, bo robię to raczej odruchowo i się nie zastanawiałem nigdy nad tym. Na 4 lub 5 levelu teleportuję się do bazy i powtarzam manewr z Treantami, jak mam dobre campy i 0 problemów z enemy to czasami czekam do Midasa, wtedy zgarniam go samemu i nie czekam aż dojdzie do kogoś i wróci). Ogólnie to raczej easy jest.

Tylko, k***a, nie bij z cliffa.

Zapomniałem. Terrorblade to grałbym teraz 100% rat doto(24/7 solo push i uciekasz jak przyjdą enemy). Travele->Manta->Skadi->Butterfly do końca. Towery cię nie ruszają, supporty padną od iluzji, jak ich carry po ciebie przyjdzie to nie zrobią teamfightu i twoich 4 powinno pushować, a ty uciekniesz na trzeci lane.

Na Clocka to można generalnie połowę itemów poskładać i będzie fajnie. Blademail, Aghanim, Hex(Scythe of Vyse), Mekansm, dużo by wymieniać.

A, i większość tych ingame guides to taka c**jówka, że tylko retardy z nich korzystają, tak tylko dodam.

Opublikowano

Tak, tak, tak,  BF jest na nim tak NIEZBĘDNY jak na Juggernaucie.

Ember, 16 level.

Phase+1xBF = 153 DPS, 5.7k gold

Phase+1x Crystalys = 140 DPS, 3.5k gold

Phase+1x Deso = 148 DPS, 5.4k gold(wzlęgem pierwszej opcji tracisz 5DPS, zyskujesz 300g i dużo lepszy push, który u Embera jest arcychujowy)

Phase+1x Daedalus = 225 DPS, 6.9k gold

Phase+2x BF = 210 DPS, 10k gold(nadal mniej niż sam Daedalus, BF op)

Phase+1x BF + 1x Crystalys = 206 DPS, 7.8k gold

Phase+1x BF + 1x Deso = 206 DPS, 9.8k gold(still better than 2x BF)

Phase+1x BF + 1x Daed = 303 DPS, 11.2k gold

Phase+2x Daedalus = 386 DPS, 12.5k gold

Phase+ 1x Daedalus + 1x Deso = 297 DPS, 11k gold

Phase+1xDaed+1xCrystalys= 283DPS, 9k gold

Phase+3x Daedalus= 563 DPS, 18k gold

Phase+3x BF = 268 DPS, 14k gold

Phase+2x Daed+1x BF = 480DPS, 16.8k gold

Phase+1x Daed +2x BF = 382DPS, 15.6k gold

No i bonus

Phase + 3x Crystalys = 318 DPS, 12k gold

Reasumując, BF ssie, ale wy dalej z nim grajcie. Ember to ganker, a nie carry, jak brakuje wam many to róbcie bottle crowa.

Edit.

Tylko nie wpadnijcie z argumentem, że mając BF walicie takie SOFy, że 5 ludzi cleave dostaje, bo nie mam nawet siły tego komentować.

Opublikowano

Sorry, ale na siłę się czepiasz. Oczywiście, że ember to ganker, nigdzie temu nie zaprzeczyłem. Twojego porównania do juggernauta nie skomentuje, bo tam ten item jest po prostu bezużyteczny. I tak, mając 3 BF masz 105 % cleave co jest cholernie OP przy SOFie (biorąc pod uwage że ember to nie carry). I oczywiście nie twierdze, że to jedyny słuszny build, bo wszystko zależy od sytuacji, masz sporo opcji, pod tym względem właśnie dota to świetna gra.

Opublikowano

Nie wiem, co wolisz, ale ja wolę wyjaśnić teamfight w pierwszej sekundzie. Ty może lubisz się bawić w 200 dmg cleave zamiast 500-600 crit, ale ja nie.

Opublikowano

Jeszcze zależy przeciw czemu grasz, np. przeciw takiej Naga moim zdaniem bardziej jest pożądany cleave. Przy czymś bardziej tanky, choćby Axe lecisz w DPS, takie moje skromne zdanie.

Opublikowano

Naga? Jak jej się teamfight nie ułoży tak, jak ona tego chciała, to was zultuje i wszyscy uciekną. Niby masz rację co do iluzji, ale w praktyce to i tak lepiej poczyścić resztę jej teamu, bo ona solo w życiu was nie zrobi, a jeśli robi to znaczy, że już jest po grze.

Bardziej chodzi mi o to, że cleave w supporty nie jest fajny, a crit, którym zgarniesz 50% ich hp, już tak. Wszystko opiera się na tym, że Emberem możesz robić dmg zanim się teamfight rozpocznie. Jak wybijecie im supporty(/a) i gra jest wyrównana, to nikt nie zrobi /yolo i nie wejdą w was bez CC, które poszły się bujać razem z 700hp squishy CMką czy, na dobrą sprawę, niemalże każdym innym suppem.

Opublikowano

Masz rację, chodziło mi o iluzje. I często widuje jak naga inicjuje tf z ultem :D Jak to bywa, rzadko kiedy jej to wychodzi, wszyscy pchają się do środka(z jej teamu), po ulcie ember kosi sporo hp supportom, carry dobija, naga zostaje z iluzjami które padają od sofa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...