Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Przegrzewanie laptopa

Ziółko.

Pytanie

Opublikowano

Witam, w zasadzie od początku korzystania z tego lapka (PresarioCQ56) zagrzewa się podczas gry 95-98 stopni to była normalka przedmuchałem sprężonym powietrzem i jest prawie 60, jest bardzo dobrze ale i tak za gorąco, jakie są sposoby na zbicie temperatury ? 

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

60 stopni na laptopie to dobry wynik. Dla porównania masz temperatury z mojego Precisiona M4500.

Podczas korzystania z przeglądarki:

238401408048818394701.png

Oczywiście po wymianie pasty i termopadów. Przed wymianą temperatury były 10-13 stopni większe.

W stresie osiąga 70-85 stopni przy pełnej wydajności.

Mam jeszcze jedno pytanko, co to są termopady? 

Opublikowano

Witam, w zasadzie od początku korzystania z tego lapka (PresarioCQ56) zagrzewa się podczas gry 95-98 stopni to była normalka przedmuchałem sprężonym powietrzem i jest prawie 60, jest bardzo dobrze ale i tak za gorąco, jakie są sposoby na zbicie temperatury ? 

Nie grać xD .

Kup podstawkę chłodzącą dobrą.

graphic.pnggraphic.png

Gość kamil40013
Opublikowano

Niemal to samo co pasta termoprzewodząca - zwykle pakowane są na grafiki i układy w laptopach dla idealnego styku z radiatorem... (mają określoną grubość itd.). Jedno i drugie to niemal to samo, ale po prostu ogólnie stosuje się je w nieco innych sytuacjach.

Stosuje się je wtedy, gdy radiator jest źle dopasowany do układu (np. nie przylega wystarczająco do układu). Można je też zastąpić miedzianą blaszką o odpowiednich rozmiarach.

Stosowane są też w odprowadzaniu ciepła z pamięci karty graficznej (czyli w przypadku, gdzie pasta jest zbędna)

Poniżej masz zdjęcie GeForca 8600GT. Jak widać między pamięciami a radiatorem mógłby być termopad, ale go nie ma. To doprowadziło to powstania zimnych lutów pod pamięciami.

663981408090652394701.png

Gość kamil40013
Opublikowano

Jaka powinna być temperatura? Podczas gry i normalnej pracy 

60 stopni na laptopie to dobry wynik. Dla porównania masz temperatury z mojego Precisiona M4500.

Podczas korzystania z przeglądarki:

238401408048818394701.png

Oczywiście po wymianie pasty i termopadów. Przed wymianą temperatury były 10-13 stopni większe.

W stresie osiąga 70-85 stopni przy pełnej wydajności.

Opublikowano

O ile może to zmniejszyć temperature? Przyda się wymienić paste termoprzewodzaca pod prockiem? 

Powinna spaść. O ile to nie wiem, bo jasnowidzem nie jestem.

Przyda się.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanko, co to są termopady? 

Niemal to samo co pasta termoprzewodząca - zwykle pakowane są na grafiki i układy w laptopach dla idealnego styku z radiatorem... (mają określoną grubość itd.). Jedno i drugie to niemal to samo, ale po prostu ogólnie stosuje się je w nieco innych sytuacjach.

9obpmnjr.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...