Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tech. Informatyczne czy Budownictwo?

EasyDead

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do was bardzo ważne pytanie. Mianowicie dostalem się do technikum na budownictwo, dostałbym się również na informatyke. Zastanawiam się na przeniesieniem się na infe, bo mama pytała się nauczycielki i pod koniec sierpnia będzię możliwość przeniesienia się. No ale ja lubię budownictwo i informatyke. Bardziej skłania mnie informatyka ale z kolei po budownictwie mogę jechać do pracy np. do Norwegii na budowe i będę na start już nieźle zarabiał. Informatyka mnie interesuje również i od zawsze lubiłem się w to bawić. Lubię robić filmiki, pisać programy, strony www i potem cieszyć się z działania.

Kolega mówi mi, że lepiej iść na budownictwo (on idzie ze mną), mama cały czas mówi mi, że lepsza infa bo budownictwo mnie nie interesuje. Ja bym stawiał swoje zainteresowania miedzy inf a bud na 50/50, luie robić to i to. Ale wiadomo, że jak po budownictwie mi nic nie wyjdzie albo nie poradzę sobię na tym profilu i nie zdam (dużo projektowania, obliczeń itd.) to mama nie da mi żyć i będzie gadała cały czas typu: No i masz, chciałeś iść na bude to teraz sobie radź z tym,. Ja Ci mówiłam, informatyka jest przyszłościowa, że na budownictwie nie dasz rady bo to ciężki przedmiot a Ty sie nigdy tym nie interesowałeś. No i takim gadaniem mnie wykończy.

Panowie co ja mam robić? iść na infe czy na budownictwo? Ostatnio robiłem też na budowie u pewnej pani i rozmawialiśmy o szkole i powiedziała mi, że budownictwo lepsze niby. A jej syn jest po studiach informatycznych i pracuje teraz w Anglii jako projektant gier komputerowych.

Chciałbym koniecznie mieć zawód + mature. Swoją przyszłość chciałbym powiązać również z pracą w policji, wojsku albo straży opożarnej.

Opublikowano

jak chcesz infe to idź do LO. Technikum informatyczne to strata czasu, bo i tak trzeba samemu się uczyć. W szkole nauczą cię podstaw... tylko podstaw. Osoba z 1 gimnazjum interesująca się informatyką i programowaniem wie więcej o tym niż typowy technik informatyk

Opublikowano

jak chcesz infe to idź do LO. Technikum informatyczne to strata czasu, bo i tak trzeba samemu się uczyć. W szkole nauczą cię podstaw... tylko podstaw. Osoba z 1 gimnazjum interesująca się informatyką i programowaniem wie więcej o tym niż typowy technik informatyk

Nie no bez przesady, na pewno aż tak źle nie jest, tym bardziej w technikum do którego będę chodził. Mojej koleżanki chłopak właśnie w tym tech. bł na infie i mówi, że zadowolony. Ale ja mam dylemat.

Opublikowano

Teraz jest pełno takich cwaniaków, co myślą, że skończą infę i będą siedzieć przez kompem zarabiając gruby hajs.Teraz jest wysyp informaktów.Budownictwo jest dużo lepsze.Teraz jest właśnie ogromne zapotrzebowanie na inżynierów, budowlańców, hydraulików.Na Zachodzie czy Północy (np. Norwegia) może być budowlańcem a co dopiero inżynierem i zarabiać naprawdę dobre pieniądze.

Opublikowano

Nie no bez przesady, na pewno aż tak źle nie jest, tym bardziej w technikum do którego będę chodził. Mojej koleżanki chłopak właśnie w tym tech. bł na infie i mówi, że zadowolony. Ale ja mam dylemat.

jak na infę to tylko LO Mat-Fiz

w informatycznym będziesz miał tylko C++ czyli tak naprawdę nic. Idź to budowlanki

Opublikowano

Nie doczytałem do końca, lecz Idź na budownictwo, a informatyki douczaj się w wolnym czasie.

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

I co z tego że jest wysyp informatyków jak są to osoby które nic więcej nie umieją niż składanie kompa czy zrobienie bazy danych, dla mnie informatyka ma wiele dziedzin , programowanie, grafika , modeling ale to chyba bardziej do architekta ale i tak trzeba się znać na kompach jeśli interesuje Cię programowanie lecz nie takie typu kalkulator itd ale coś większego np baza danych program łączący się z chatem na stronie internetowej itd to jest ciekawe . Dla mnie najlepszy wybór to technikum dlatego że sam się nauczę więcej niż w szkole :P wszędzie jest to samo. :D

Opublikowano

I co z tego że jest wysyp informatyków jak są to osoby które nic więcej nie umieją niż składanie kompa czy zrobienie bazy danych, dla mnie informatyka ma wiele dziedzin , programowanie, grafika , modeling ale to chyba bardziej do architekta ale i tak trzeba się znać na kompach jeśli interesuje Cię programowanie lecz nie takie typu kalkulator itd ale coś większego np baza danych program łączący się z chatem na stronie internetowej itd to jest ciekawe . Dla mnie najlepszy wybór to technikum dlatego że sam się nauczę więcej niż w szkole :P wszędzie jest to samo. :D

No właśnie, zależy jak patrzeć na ten wysyp, no ale nadal nie wiem czy iść na budownictwo czy na infe.

Opublikowano

a możesz pracować na budowie nie masz przeciwwskazań medycznych?

to samo z informatyką

No przecież napisałem, że dostałem się na budownictwo więc wiadomo, że musiałem przed zlożeniem podania pójść do lekarza medycyny pracy po zaświadczenie, że jestem zdolny. Więc tak jestem zdolny i na informatyke bo też brałem na infe zaświadczenie i badania i na budownictwo.

Opublikowano

Zależy od szkoły i nauczycieli - informatyka. Powiedzmy, że w szkole średnio uczą, pójdziesz na studia, dojdą całki, itp., i leżysz. Czy aby na pewno interesuje Cię informatyka? Co z niej potrafisz? Grafika, strony www, pokaż jakieś swoje projekty. Poza tym, niekoniecznie tak kolorowo może być jak w przypadku Twojego kolegi. Skończysz i zostaniesz z niczym lub będziesz jakoś na własną rękę zarabiać w sieci lub jakimś biurze, może uda Ci się wybić, powodzenia.

Co do budownictwa, skoro sam napisałeś, że skończysz szkołę i robota w Norwegii, nawet bym się nie zastanawiała :p W Polsce również jest masa prac budowlanych, więc raczej coś się znajdzie. To jest praca fizyczna, więc też musisz patrzeć na swoją kondycję i siłę.

Skończyłam tech.inf. i niewiele nauczyłam się, więc zadowolona nie jestem. Jedyne ciekawe zajęcia były z systemów i sieci komputerowych, programowanie i grafika - totalna lipa.

Opublikowano

Zależy od szkoły i nauczycieli - informatyka. Powiedzmy, że w szkole średnio uczą, pójdziesz na studia, dojdą całki, itp., i leżysz. Czy aby na pewno interesuje Cię informatyka? Co z niej potrafisz? Grafika, strony www, pokaż jakieś swoje projekty. Poza tym, niekoniecznie tak kolorowo może być jak w przypadku Twojego kolegi. Skończysz i zostaniesz z niczym lub będziesz jakoś na własną rękę zarabiać w sieci lub jakimś biurze, może uda Ci się wybić, powodzenia.

Co do budownictwa, skoro sam napisałeś, że skończysz szkołę i robota w Norwegii, nawet bym się nie zastanawiała :P W Polsce również jest masa prac budowlanych, więc raczej coś się znajdzie. To jest praca fizyczna, więc też musisz patrzeć na swoją kondycję i siłę.

Skończyłam tech.inf. i niewiele nauczyłam się, więc zadowolona nie jestem. Jedyne ciekawe zajęcia były z systemów i sieci komputerowych, programowanie i grafika - totalna lipa.

A dlaczego ma leżeć na całkach? W 4 klasie technikum jest chyba już jakaś część z materiału ze studiów, więc potem na politechnice będzie mu łatwiej.

Prędzej czy później będziesz musiał wyjechać za granicę, a czy to w Niemczech czy Norwegii owszem jest sporo pracy, ale takiej, którzy nie chcą wykonywać Niemcy czyli fizyczna robota.Nie mówię, że informatyk nie znajdzie roboty w Niemczech, ale raczej nastawiałbym się na budownictwo.Dodatkowo np. jak będziesz sobie budował dom czy remontował mieszkanie, to przydadzą ci się takie umiejętności.

Opublikowano

Jakie całki? Wystarczą podstawy - dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie...

Nawet żeby pierwiastka użyć w c++ to potrzebna już jest biblioteka math. Da się numerycznie, ale do tego wystarczą powyższe działania.

Kobiety i komputery, hehe...

Opublikowano

A dlaczego ma leżeć na całkach? W 4 klasie technikum jest chyba już jakaś część z materiału ze studiów, więc potem na politechnice będzie mu łatwiej.

Prędzej czy później będziesz musiał wyjechać za granicę, a czy to w Niemczech czy Norwegii owszem jest sporo pracy, ale takiej, którzy nie chcą wykonywać Niemcy czyli fizyczna robota.Nie mówię, że informatyk nie znajdzie roboty w Niemczech, ale raczej nastawiałbym się na budownictwo.Dodatkowo np. jak będziesz sobie budował dom czy remontował mieszkanie, to przydadzą ci się takie umiejętności.

Dlatego napisałam, że zależy od szkoły. Bo w mojej nie było takiego materiału jak np. całki :)

To i to jest dobre, przydatne w życiu, ale budownictwo wydaje mi się bardziej, nawet dla samego siebie. Kobieta lubi 'złotą rączkę' :p

Opublikowano

Idąc na technika budownictwa, możesz fajnie się rozwijać, po takim technikum możesz spokojnie iść na studia architektoniczne bądź rozwijać się w zakresie budowlanym, co naprawdę przynosi sporo zysków, po samym technikum już będziesz mógł zarabiać dość ciekawe pieniądze, po studiach jeszcze lepsze. Teraz na informatykę pcha się bardzo dużo osób, jeżeli nie planujesz iść na studia to nie opłaca Ci się iść na ten kierunek. 

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Polecam informatyczne, ale w takiej klasie sam musisz się doszkalać, oczywiście zależy to też od poziomu technikum.

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

Opublikowano

Ale ty masz problemy. Jesteś zdrowy, możesz pracować. Nie jestes chory na cukrzyce. To w czym problem?

Nie idz na infe. Tam nie nauczysz się dużo, a znajdą się tam na pewno gnojki, które przyszły do tech, bo stary ma hajs.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...