Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z Grafiką w laptopie

gurajj

Pytanie

Opublikowano

Otóż problem polega na grafice w moim laptopie. Wszystko działało sprawnie do czasu, aż windows live update wyłączył dany sprzęt... Po ponownym uruchomieniu laptopa wszystko wyglądało... Brzydziej ? Otóż rozdzielczośc z 1240 ( czy jakoś tak ) zmieniła się na 1024x768.. Co lepsze, teraz są tylko dwie rozdzielczości, ta o której pisałem i 800x600. Warto też wspomnieć, że praktycznie żadna gra nie chce działać, a w niektórych wyskakuje błąd odnośnie DirectX. Nie mogę zainstalować nowego directa, ponieważ przy każdej próbie instalacji pisze, że system wykrył nowszą lub aktualną wersję. Sterowniki do karty graficznej także mam najnowsze. Tak jak wspominałem jest to laptop.. Asus model K53TA.. Wszystkie potrzebne informacje o sprzęcie i powiązania z directem pozostawiam w załączniku. Proszę o pomoc, gdyż sama rozdzielczość jest irytująca.. Nie wspominając o rozciągliwości filmów na yt i nie możliwości odpalenia jakiejkolwiek gry. 

post-724402-0-35994400-1407776076_thumb.png

post-724402-0-73536600-1407776077_thumb.png

post-724402-0-30197800-1407776079_thumb.png

post-724402-0-74454500-1407776080_thumb.png

post-724402-0-59265800-1407776082_thumb.png

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam zielonego pojęcia, ale widziałem na forach, że nie tylko ja mam ten problem z modelem karty graficznej. Praktycznie każdy asus ma napisane to samo, ale nie ma podanego danego modelu karty graficznej. Na wielu forach przeczytałem, że należy szukać po modelu laptopa. Mój model to " K53TA ". Niestety nic nie udało mi się znaleźć. Mam tutaj wykaz z GPU-Z. 

post-724402-0-56289800-1407790587.gif

Opublikowano

google się kłania, trudno wpisać : ASUS K53TA  i nacisnąć szukaj ?  wyskakuje jak byk link do strony Asusa ze wszystkim

p.s. pisząc z telefonu nie będę za ciebie szukał bo to nie wygodne i mi się nie chce

o ile jeszcze dobrze  pamiętam google  i strona Asusa są darmowe i dostępne 24h na dobę dla każdego , tam cio pisze jaką masz grafikę w laptopie i możliwe że sterowniki też, jak nie ma to wystarczy Windows update włączyć i zaktualizować sterowniki albo program Asusa Live Update, zresztą to twój laptop i twój problem zarejestrować siew supporcie Asusa

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

To nie jest nazwa karty graficznej.Musisz zapytać się krewnego jeśli wie oczywiście jaką masz karte graficzną lub ojca/matki w domu żeby wysłał na hosting plików (speed.sh) wszystkie pliki z płyty ze sterownikami do karty graficznej, inaczej nic nie zdziałasz bo twój system nie potrafi odczytać tej "nowej" karty i bierze ją jako "starą".

Opublikowano

Tutaj właśnie jest problem, podczas próby instalowania directx ( również tego podanego przez Ciebie ) wyskakuje, że nie można go zainstalować ( jak widać w załączniku ). Co do sterowników, to na aktualną chwilę jestem w Chorwacji i nie mam przy sobie żadnych płyt ze sterownikami. Przy sobie posiadam praktycznie tylko laptopa, a do kraju wracam za około 5 miesięcy. Nie można znaleźć żadnych sterowników na internecie ? 

post-724402-0-56528600-1407785207.png

Opublikowano

masz internet to sobie ściąg i dopiero jak sterowniki zainstalujesz instaluj directx

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Model karty graficznej możesz uzyskać poprzez następujące kroki:

lewy przycisk myszy na pulpit ------>Rozdzielczość ekranu------->Ustawienia zaawansowane

I tam model znajdziesz prawdopodobnie w tabelce typ mikroukładu ;)

Opublikowano

Właśnie po raz drugi przeszukałem stronę AMD i znalazłem swoje sterowniki. Po instalacji już wszystko wróciło do normy, a więc temat mogę uznać za zakończony. :) Dziękuje wszystkim za pomoc. :) Życzę przyjemnej końcówki wakacji. :) 

Opublikowano

Wcześniej już sprawdzałem, ale nie byłem pewien czy to model karty graficznej. To jest ten AMD ATOMBIOS zgadza się ? 

post-724402-0-66967800-1407795775.png

Opublikowano

Wyszukałem, że grafika to Radeon - HD 6720G2. Próbowałem znaleźć sterowniki na stronie AMD, ale za nic w świecie nie mogę ich tam znaleźć...

Opublikowano

Właśnie problem w tym, że w Polsce mieszkam sam. Moi krewni mieszkają około 400 km od mojego aktualnego miejsca zamieszkania, a poza tym nikt nie posiada kluczy do mojego domu. Więc jak na razie najwidoczniej tego nie naprawie. ;/ Ale dzięki za pomoc. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...