Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od jakich plików zacząć naukę ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, dziś postanowiłem się zacząć uczyć tworzenia serwerów mt2 i oczywiście trzeba od czegoś zacząć więc jeśli możecie to napiszcie:

- od jakich plików zacząć nauke

- jakieś poradniki co i jak :)

- ile mi zajmie nauka przy dość intensywnym nauczaniu 

- jakiego/jakich języków do tego najlepiej się uczyć

Z góry dzięki, za sensowne odpowiedzi oczywiście będą like :)

Opublikowano

Ja zaczynałem robić swój pierwszy serwer dzięki stronie o nazwie :

youtube.com

Wpisywałem jak stworzyć serwer metin 2 ?

I wyskakiwało mi tysiace opcji.

Samo zrobienie servera nie jest trudne o wiele trudniejsze jest stworzenie nowych modyfikacji, zbroji itd :)

IRcBXuaz10l20.gif

Opublikowano

Siemka, dziś postanowiłem się zacząć uczyć tworzenia serwerów mt2 i oczywiście trzeba od czegoś zacząć więc jeśli możecie to napiszcie:

- od jakich plików zacząć nauke

- jakieś poradniki co i jak :)

- ile mi zajmie nauka przy dość intensywnym nauczaniu 

- jakiego/jakich języków do tego najlepiej się uczyć

Z góry dzięki, za sensowne odpowiedzi oczywiście będą like :)

zacznij sobie od plików Terenzo, bo są w miarę czyste. podatniki na youtube masz. co do tego w ile się nauczysz wszystko robić to nie zależy tylko od tego ile czasu na to poświęcisz. jeden poświęci rok i się nie nauczy, a inny nauczy się w miesiąc.

Opublikowano

zacznij sobie od plików Terenzo, bo są w miarę czyste. podatniki na youtube masz. co do tego w ile się nauczysz wszystko robić to nie zależy tylko od tego ile czasu na to poświęcisz. jeden poświęci rok i się nie nauczy, a inny nauczy się w miesiąc.

Jeżeli chłopak się uczy nie dawaj mu plików terenzo gdzie dodatkowo będzie musiał konwertować bazę sql do plików txt, ja bym powiedział żebyś zacząć od np. plików 2k10 typu Taki Nieśmiały, Rykox (Na forum dział "Pliki Serwerowe".

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Ja polecam zacząć naukę od plików derina:

http://www.mpcforum.pl/topic/960438-pliki-serwerowe-by-derin/

Bardzo łatwe do ogarnięcia, mało jest z nimi problemów.

Poradnik masz w temacie lub możesz poszukać na YT jeśli Ci nie odpowiada.

To zależy od szczęścia czyli jak Ci pójdzie oraz od czasu(ile godzin możesz poświęcić na siedzenie przed tym)

no i od tego czego się chcesz nauczyć.

Nauka prostej edycji clienta/dodawania broni/mobów etc. nie powinna zająć Ci dużo czasu

lecz jeśli chcesz się zagłębić w lua/python no to trochę będziesz musiał posiedzieć ;d

Lua/Python/C++.

Opublikowano

Jeżeli chłopak się uczy nie dawaj mu plików terenzo gdzie dodatkowo będzie musiał konwertować bazę sql do plików txt, ja bym powiedział żebyś zacząć od np. plików 2k10 typu Taki Nieśmiały, Rykox (Na forum dział "Pliki Serwerowe".

wszystkiego się nauczy od razu na game 34k, fakt, że przykładowo na plikach Nieśmiałego jest game 2089 i nie trzeba konwertować do txt jest jedynym, co przekonuje do korzystania z tych plików. a tak naprawdę jest na nich pełno syfu i sporo bugów. więc chyba lepiej zacząć na game 34k gdzie jest mniej bugów etc. niż, że tak powiem zaczynać z grubej rury z bugami i syfem. to już autor tematu sobie wybierze. ja wyraziłem moje zdanie, co bym polecił.

Opublikowano

Ściągnąć pliki by kociol i wszysyko dodawać. Jeśli od początku będziesz robić na czystych plikach to nauczysz się podstaw czyli dodawanie itemów mobów itp. Clienta czystego z 2010 pobierz i wypakuj i zobacz gdzie co leży co do czego służy itp. Błędy sam ogarnij za pomocą prób i błędów.

Ile ci zajmie zależy od ciebie i Twojego mózgu. Czy szybko się uczysz, szybko ogarniasz itp.

Przydatne języki to tylko LUA na pisanie questow. Questami możesz dużo rzeczy porobić. Oraz Python ponieważ client jest pisany tym językiem.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi jutro zacznę coś kombinować :) @TheGrubyLolek questy już umiem pisać nie jakieś bardzo zaawansowane jednak napiszę kilka średnio zaawansowanych questów :)

Opublikowano

wszystkiego się nauczy od razu na game 34k, fakt, że przykładowo na plikach Nieśmiałego jest game 2089 i nie trzeba konwertować do txt jest jedynym, co przekonuje do korzystania z tych plików. a tak naprawdę jest na nich pełno syfu i sporo bugów. więc chyba lepiej zacząć na game 34k gdzie jest mniej bugów etc. niż, że tak powiem zaczynać z grubej rury z bugami i syfem. to już autor tematu sobie wybierze. ja wyraziłem moje zdanie, co bym polecił.

Im więcej bugów tym teoretycznie lepiej dla niego, o ile zainstaluje maszynę poprawnie game 2089 ma stabilniejsze, co do błędów lepiej dlatego iż przy okazji nauczy się tego i owego, a gdy ogarnie już podstawę będzie mógł myśleć o przerzucenia się na game 34 bądź 40k.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Ja polecam zaczynać zabawę od plików "By derin V2". Potem polecam abyś obczaił co to jest pong itp. więc kolejne to pliki "By TakiNiesmialy". A na sam koniec, jak ogarniesz takie drobne rzeczy to możesz zaczynać pracę na "Czyste SF By Terrenzo", bądź jeżeli chcesz się przesiąść na game 40k to wybierasz pliki "By Bozo". Ja osobiście zalecam dla Cb terrenza. Znajdziesz na niego wiele libów i difów i ogarniesz bez większego problemu co i jak.

Opublikowano

Jak ja to uwielbiam. Pobierze ktoś gotowe pliki, nauczy się posługiwać nimi i już spec na całe forum. Chcesz nauczyć się jeździć samochodem to nie wsiadasz do sportowego wozu 500 KM+... Tak samo chcesz się uczyć robić serwer to zaczynasz od plików 2010, które zostały w jak najmniejszym stopniu edytowane czyli By Shittset.

Pliki By Terrenzo / TakNiesmiały / Badar / Derin / kot w butach i przyjaciele / dziewica Sasha Gray... to gotowce dla leni, którzy gówno potrafią, a chcą na siłę mieć serwer. Tacy ludzie nic nie potrafią i wiecznie proszą o pomoc na forum z najprostszymi rzeczami (niczym: "Mamo mam 30 lat, ale pomóż mi podetrzeć tyłek."). Sam wybierz w której grupie chcesz być. Wybierając gotowce z góry jesteś wg. mnie zerem, natomiast ucząc się od początku głównie na własnych błędach zdobywasz wiedzę, której nie da Ci żaden poradnik. Twój wybór.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

dokładnie popieram kolegę up też tak zaczynałem w 2009 stworzyłem swój 1 serv od tego czasu ten serv co stworzyłem non stop doskonale coś dodaje coś odejmuję itp tak jak inni pisali zacznij najlepiej do czystych plików i dodawaj staraj się bardziej patrzeć na bugi wszelakiego rodzaju znajdź sb kolegę który by ci pomógłby ogarniać  jakie kolwiek bugi i potem staraj się metodą prób i błędów działać :D  jak to mój znajomy mówi nic nie berze się z niczego coś jakoś musi działać :P

Opublikowano

Jak ja to uwielbiam. Pobierze ktoś gotowe pliki, nauczy się posługiwać nimi i już spec na całe forum. Chcesz nauczyć się jeździć samochodem to nie wsiadasz do sportowego wozu 500 KM+... Tak samo chcesz się uczyć robić serwer to zaczynasz od plików 2010, które zostały w jak najmniejszym stopniu edytowane czyli By Shittset.

Pliki By Terrenzo / TakNiesmiały / Badar / Derin / kot w butach i przyjaciele / dziewica Sasha Gray... to gotowce dla leni, którzy gówno potrafią, a chcą na siłę mieć serwer. Tacy ludzie nic nie potrafią i wiecznie proszą o pomoc na forum z najprostszymi rzeczami (niczym: "Mamo mam 30 lat, ale pomóż mi podetrzeć tyłek."). Sam wybierz w której grupie chcesz być. Wybierając gotowce z góry jesteś wg. mnie zerem, natomiast ucząc się od początku głównie na własnych błędach zdobywasz wiedzę, której nie da Ci żaden poradnik. Twój wybór.

Brawo za porównanie. Samochód 500km? Mi się wydaje, że jednak kursanci jeżdżą na nowych, stabilnych w pełni wyposażonych samochodach i nic w nich nie trzeba poprawiać, wszystko jest na miejscu.

Jeśli ktoś zaczyna od zera to ma się rzucić od razu w coś co jest dla niego czarną magią? Ciekawe jak Ty uczyłeś się pisać, od razu zaczynałeś od esejów i rozprawek, naukę angielskiego zaczynałeś od czytania publikacji naukowych z dziedziny biochemii i fizyki kwantowej na poziomie prac doktoranckich? 

Żeby w ogóle zobaczyć o co w tych całych plikach chodzi trzeba sobie wybrać coś łatwego, gotowego, oglądnąć jak to wyglądać powinno od środka, popatrzeć na questy, na .lua, jak to jest napisane. Co tam się w ogóle znajduje i powinno znajdować. 

Co innego jeśli jakiś jegomość siedzi na takich gotowcach kilka miesięcy a potem o zgrozo stawia na takich dedyka, wtedy już przykro. Ale dla ludzi którzy wcześniej nie widzieli od środka plików metka i jak to wszystko się trzyma to nie widzę innego rozwiązania niż gotowiec.

The past has gone

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...