Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

czy ufacie virustotal/antywirusom?

ankieta  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy uwasz antywirusowi na komputerze/virustotal w 100%?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, bo jeśli zależy nam na jakimś pliku, a popularny antywirus nie wykryje żadnego wirusa to znaczy, że albo go nie ma, albo jest niegroźny.

Opublikowano

A dlaczego miałbym nie ufać? Jeżeli av mówi, że plik jest bezpieczny, to na jakiej podstawie mam go nie odpalać? Tym bardziej, że nie ściągam plików z jakiś podejrzanych stron.

Opublikowano

A dlaczego miałbym nie ufać? Jeżeli av mówi, że plik jest bezpieczny, to na jakiej podstawie mam go nie odpalać? Tym bardziej, że nie ściągam plików z jakiś podejrzanych stron.

Dokładnie, jeśli można mieć zaufanie do odwiedzanych stron i z tego powodu wyłączyć antywirusa to jak można nie mieć zaufania do antywirusa? :)

Opublikowano

Jedynym wirusem, który na prawdę jest dla mnie groźny i go nie cierpię to "Polizja". Halo, policja? Proszę przyjechać na fejsbuka

Opublikowano

Jedynym wirusem, który na prawdę jest dla mnie groźny i go nie cierpię to "Polizja". Halo, policja? Proszę przyjechać na fejsbuka

za pare dni wysle ci plik na pw, czysty virustotal i na twoim antywirusie, odpalisz go? antywirusy sa glupie - umieja sie bronic przed tym co znaja

Opublikowano

Jeśli ktoś jest już przezorny do tego stopnia to może włączyć funkcję zapobiegania wykonywania danych albo inne w swoim antywirusie, ale osobiście nie mam się czego obawiać, po przecież co mogą mi wykraść z komputera? hasło do gry komputerowej? Pliki cookies?

Opublikowano

Do danych z gry wystarczy spreparowana strona i bum masz hasła praktycznie do wszystkiego ponieważ większość osób daje te same hasła praktycznie do wszystkiego.

Tu już trzeba być totalnym idiotom, żeby 'zarejestrować' się do jakiejś niby-gry poprzez formularz kontaktowy :D

Opublikowano

Virustotal rzadko sprawdzam bo jak coś jest nie tak z plikiem to podczas pobierania avast skasuje wszystkie groźne pliki. To nie tak że ufam antywirusowi bo każdy ma wady i zalety ale ufam swoim czynom, wiem co mogę ściągnąć bez obaw a wiem czego lepiej nie próbować ściągać. Jak użytkownik jest ogarnięty to nawet nie potrzebuje antywirusa.

Opublikowano

Ja nie korzystam z antywirusa bo mam z nimi złe wspomnienia:D Korzystam z jednego programu który ma wiele zabezpieczeń. Nie wiem czy jest dobry ale lepszy rydz niż nic;]

4043121350.png

Opublikowano

Co za problem napisać jakiś skrypt do niby rejestracji ustawić captcha'e, a wszystko co się wpisze ląduje do pliku lub bazy danych?

Dlatego nie można rejestrować się na podejrzanych witrynach.

wystarczy ze zaloze 'forum' czy jakas strone i powiem ci zebys sie zarejestrowal, latwo wymyslic powod

Z tego, co się orientuję to wszystkie popularne skrypty for internetowych zapisują hasła użytkowników w bazie danych uprzednio kodując je tak, aby były nie do odczytu.

Opublikowano

Nie, nie można w 100% zaufać antywirusowi. Dlaczego? Gdyż złośliwy kod powstaje niemal cały czas, a antywirusy skanują jedynie po sygnaturach danych zagrożeń, czyli cały czas są jeden krok wstecz. Poza tym są tzw packery typu upx oraz inne ciekawe kombinacje, które mogą przerobić program, który jest wykrywany jako zagrożenie na program niewykrywany przez antywirus. 

Ja mam antywirusa, żeby się windows nie spinał, a tak poza tym mam program, który pomaga usunąć pozostałe zagrożenia, których zwykły av nie tknie.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Nie do końca...

Jak dla mnie nie trzeba mieć antywirusa (ja go mam dla zasady). Jak n myśli ta ciężko żeby ściągnął wirusa. U mnie w szkole nauczyciel muzyki dał na żądanie 'pobawić się' programem audacity. Na następnej lekcji 3 osoby mają wirusa xD

No bo po co ściągnąć ze strony programu......

Można przecież z innych stron..

Eh, brak słów

Ja jak juz coś ściągam nie z strony produktu to wchodzę na yt i piszę xxxxxxxx download, potem patrzę na ilość łapek w górę i w dół oraz na wyświetlenia i KOMENTARZE. Jest dużo takich filmów z 50000 i 3000 łapek w górę ale jest 0 komentarzy. Wniosek? Wirus. Jak są krótkie komentarze, podobne i nie jest ich wiele to wchodzę na profil takiego użytkownika (który napisał dany komentarz) i oglądam jego aktywność. Jak np. założył kont w dniu opublikowania filmu i jedyne co zrobił to napisał komentarz no to wiadomo ze wirus. Niczemu ani nikomu nie można w 100% ufać.

Ehh

Wiem ze trochę dziwne napisane (auto korekta w klawiaturze)

8654014495912661120289.png

Opublikowano

Najgorszym shitem, który zepsuł sobie moją opinię jest softonic.pl Zarabiają na użytkownikach, którzy nieumyślnie pobierają z takich stron 'instalatory' i bezmyślnie klikają next..next..next a po kilku tygodniach użytkowania komputera cały dzień zmarnowany na usuwaniu wirusów.

Opublikowano

a ja mam wyjebane w antywirusa bo tylko spowalnia PCta.

Nie używałem i nie używam i jakoś nigdy mi się nic nie stało.

Trzeba uważać i tyle.

To jak z prezerwatywami :D

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

@Gxt' Ale się dziwisz, że ludzie nie używają stron programu jak po wpisaniu Audacity od razu masz "audacity download", "audacity chomikuj"... Oczywiście przez lata dobreprogramy sobie wyrobiły dobrą opinie, ale aktualnie pobierając tam można niezłych syfów nałapać, no chyba, że ktoś mądry i używa bezpośredniego pobierania.

Asystent pobierania(DobreProgramy) Audacity przeskanowany przez VirusTotal. Co za debil pisał im to, że żeby AntyVirusy coś wykrywały?

https://www.virustotal.com/pl/file/7d433f4b0757028cc5fb46fdb1333e201ee25dd77a63caa984b00839b89b3991/analysis/1407761794/

Bo asystent pobierania to jest downloader który pobiera program który potrzebujesz + niechciane oprogramowanie zwane również jako adware, dziwi mnie fakt że tak mało antywirusów wykrywa te downloadery jako wirus.

Czasami ufam, czasami nie, zależy.

Opublikowano

Antywirusy np. Eset Smart Security praktycznie codziennie maja aktualizacje bazę wirusów, więc szansa, że trafimy na całkiem nowego wirusa jest zmniejszona.Niektóre antywirusy oferują takie wtyczki do przeglądarki i potem każda strona ma "certyfikat" danego antywirusa lub antywirus alarmuje, że ta strona jest niebezpieczna.Można też zostawić włączoną zaporę systemu, centrum zabezpieczeń i  windows defender.A jak ktoś ściąga np. jakiś program z chomikuj, sofonica czy innego gówna zamiast z oficjalnej strony producenta, to niech się potem nie dziwi, że łapie jakieś syfy.

Opublikowano

A co za problem lastpassa użyć? I masz do każdej gry inne hasło.

A ja do lastpassa moim smartpassem się loguję. Hoho...

Opublikowano

Antywirusy np. Eset Smart Security praktycznie codziennie maja aktualizacje bazę wirusów, więc szansa, że trafimy na całkiem nowego wirusa jest zmniejszona.Niektóre antywirusy oferują takie wtyczki do przeglądarki i potem każda strona ma "certyfikat" danego antywirusa lub antywirus alarmuje, że ta strona jest niebezpieczna.Można też zostawić włączoną zaporę systemu, centrum zabezpieczeń i  windows defender.A jak ktoś ściąga np. jakiś program z chomikuj, sofonica czy innego gówna zamiast z oficjalnej strony producenta, to niech się potem nie dziwi, że łapie jakieś syfy.

To jest oczywiste że antywirus musi mieć aktualizację kilka razy dziennie, teraz jest taki problem że każdy może napisać wirusa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...