Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 3500zl - grafika/gry/renderowanie

CODER_BEST

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc 

Od kilku dni probuje zlozyc jakis ciekawy zestaw, ktory sprosta wymaganiom.

- Obrobka zdjec (grafika) lightroom, photoshop, gimp czesto uruchomione jednoczesnie.

- skladanie renderowanie filmow. 

- czasami gry i jesli juz to cos pokroju BF3 czy tez GTA4.

W cene zestawu wchodzi tylko skrzynka.... system mam, monitor tez...

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze interesuje mnie grafika od Nvidii i oczywiscie procesor od Intela. Dysk SSD to koniecznosc (128GB wystarczy) do tego 1TB szybkiego dysku HDD (7200rpm).   8GB Ramu w 100% wystarczy, jesli zajdzie taka potrzeba zawsze te 8GB mozna jeszcze dokupic.

Zestawu nie zamierzam podkrecac i nie mam na to parcia, jesli mieszcze sie w cenie nie ma problemu jesli nie trudno....

Kwota jest ruchoma pare zloty wiecej nie robi roznicy.

Brak polskich liter, poniewaz jestem w niemczech a wiec i niemiecki komputer..... i ta katorga z zamienionym Y i Z masakra ;P

PS :W obudowie powinien byc czytnik kart SD.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Kompletnie nie patrzylem na xenony bardziej na i7 lub i5.... sa jakies znaczace roznice? Procesor troche stary mial premiere rok temu, mimo ze parametrami nie odbiega znaczaco od aktualnych prockow. I z tego co widze, brak zintegrowanej karty graficznej, mimo wszystko lepiej miec taki zapas jakby co.

Obudowa, dokladnie taka wczesniej ogladalem i pewnie przy niej zostane.

Procek raczej zmienie na i7 4790 moze na wersje z turbo do 4.4Ghz.....  lub ewentualnie na i5 4690

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

i7 a Xenon się niewiele różni do twoich zastosować spokojnie wystarczy xenon, nie ma sensu dokładać do i7. Bierz zestaw Kicława bo dobry :D

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

i7 a Xenon się niewiele różni do twoich zastosować spokojnie wystarczy xenon, nie ma sensu dokładać do i7. Bierz zestaw Kicława bo dobry :D

Wolal bym zeby starczal z zapasem niz 'wystarczy do twoich zastosowan'...

Nie patrze nawet na niego z powodu braku zintegrowanej grafiki i tyle....

Jesli ktos ma jeszcze jakies propozycje z checia zobacze  :D

Opublikowano

Po co ci integra jak masz dedykowaną? Tamta i tak byłaby nieużywana. Xeon to po prostu i7 bez integry, a jako że nie idziesz w OC to i7 się nie opłaca.

@Amperoo_PL

Miało być bez OC i 8GB RAM-u, więc tak dałem ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Skontaktuję się z jedną osobą to dam Ci znać jaki on by zestaw zaproponował. Ekspert od zastosowań pro ;)

Dobra, uwaga będę mówił :D

Spytałem się eksperta, któremu w kwestii zastosowań pro ufam jak nikomu innemu, o jego opinię o zestawie Kicława i parę innych ;)

Odpowiedź jaką dostałem jest taka:

Ogólnie zestaw tragiczny .... wszystko nie tak....

Błędy w myśleniu :
1. "8GB Ramu w 100% wystarczy, jesli zajdzie taka potrzeba zawsze te 8GB mozna jeszcze dokupic."
8GB ramu nie wystarczy do niczego, chyba że lubisz jak masz wąskie gardełko (szkoda kasy na mocnego procka i grafę, skoro ram będzie zamulał. Pamięć ram to dla PS / LR / PR / AE podstawa. Na 8GB idzie jakoś pracować z fotkami, ale z filmami to już nic nie podziałasz. Do tego jak naraz chcesz pracować z kilkoma aplikacjami to MUSISZ zapenić odpowiednią ilość pamięci RAM. 16GB to jest bezwzględne minimum - dla PS / LR taka ilość pamięci zapewnia już jakiś tam komfort pracy, ale do filmów to i te 16GB nadal mało, ale idzie już pracować. Także 16GB ramu "must have" jeżeli poważnie myślisz o pracy z grafiką. Jak bedzie mało to się zastanowisz nad kolejnymi kościami.A 8Gb to można sobie w d*** wsadzić ... pracowałem na takich sprzetach i różnica jest kolosalna. Szczerze wolałbym juz i5 w miejsce i7 (Xeon) i 16GB ramu jakbym składał sprzęt dla siebie. 

2. CPU - żaden Xeon z zamulonymi wątkami. Na tą chwile są tylko dwa procki godne uwagi :
- i7 4790K - 4C/8T, odblokowany mnożnik, bazowe taktowanie 4GHz (!) - bez podkręcania ten procek gniecie wszystkie 4 rdzeniowce, wart każdej wydanej złotówki
- i7 4930K / 3930K - 6C/12T, 6 odblokowanych rdzeni, spore możliwości OC (4,5GHz na każdej sztuce do wyciągnięcia), na rynku wtórnym idzie go wyrwać za jakieś 1300-1400zł, czyli w cenie nowej 4 rdzeniowej i7

Pod grafikę 2D :
- nie potrzeba wielu wątków, bo większa część operacji leci jedno-wątkowo, czyli i5 spokojnie już wystarcza
- jako że sporo leci po jednym wątku , to warto zakupić procek z jak najmocniejszym wątkiem>rdzeniem. Konieczne jest OC - podbicie zegara @4,5GHz to około 30% wzrost wydajności (szybkości). Masz 1/3 mocy za free w teorii, bo w praktyce musisz doplacić do MoBo z odpowiednim chipsetem i porządną sekcją zasilania, oraz do wydajnego coolera CPU 

Pod obróbkę filmów:
- wymagany mocny procek z jak największą ilością mocnych wątków - czyli minimum odblokowane i7
Procek praktycznie 70% czasu leci na pełnym obciążeniu, zaś render to 100% obciążenie. Im więcej wątków i im szybsze tym mniejszy czas rendera. Render po GPU również procka obciąża
- ram ... 16GB to minimum ... bezwzględne minium. Ja mam 32GB i podczas pracy z PR / AE pamięć jest zazwyczaj w 100% zawalona. Zastanawiam się na 64GB, z tym że zbyt mało pracuje z filmami żeby ładować kolejnego "kapća" w pamięci,

3.GPU - gtx770 to optymalna karta jeżeli myśli o pracy z filmem. Przydaje się do renderów po GPU gdzie zapewnia już przyzwoite wsparcie. Pod grafikę 2D (PS/LR) taka karta to overkill - spokojnie wystarcza gtx660 2GB, ale jako że zamierzasz grać co nie co to lepiej dołożyć do gtx760.

4. SSD - wybieraj z :
Crucial MX100 
Crucial M550
Samsung 840 PRO
Dyski sprawdzone w boju  ;)

ZESTAW 
Procesor: Intel Core i7-4790K /4.0GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/ 1289 zł
Chłodzenie: Thermalright HR-02 Macho Black-White 185 zł
Płyta główna: MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/ 365 zł
Pamięć RAM: Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix 559 zł
Dysk SSD: Crucial MX100 256GB (550/300MB/s) 430 zł
Drugi dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 199 zł
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit (1072/6008) 869 zł
Obudowa: Zalman Z3 USB3.0 black (b/z) 149 zł
Zasilacz: Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular 259 zł
razem : 4300zł (esc.pl)

Pozdrawiam [...]

Niestety pomylił się w cenie. Ale ten jego zestaw przyda się jeśli miałbyś możliwość dozbierania.

Ale zwróciłem mu uwagę i skręcił coś w zasięgu. No może delikatnie poza ;)

To może coś takiego :

Procesor: Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ 890 zł
Chłodzenie: - -
Płyta główna: MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/ 365 zł
Pamięć RAM: Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix 559 zł
Dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 199 zł
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 770 OC 2GB DDR5 256bit (1124/7010) 1179 zł
Obudowa: Zalman Z3 USB3.0 black (b/z) 149 zł
Zasilacz: Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular 189 zł
razem 3530zł

Do dokupienia :
- chłodzenie CPU (ok.180zł)
- dysk SSD 256GB (ok.430zł)

Jest też opcja zamiany :
gtx760 2GB w miejsce 770
+ SSD 256GB Crucial MX100
razem: 3640zł

i7 4790K w miejsce i5 
gtx760 2GB w miejsce gtx770
...razem 3600zł

Odblokowana i5 w miejsce i7. Po podkręceniu lepiej wypada w 2D od Xeona. Xeon ma tą wadę że niemożna go podkręcić, przez co ma niezbyt szybki wątek. I5 po OC bije go na łeb. Odnośnie filmów to jest słabsze CPU, ale mocniejsze GPU pod rendery, wsparcie podglądu (draft) w AE, oraz kilku efektów. Wstępnie bez dysku SSD. Nie polecam zakupu 120GB - dysk umiera z czasem. Im większa powierzchnia tym na dłużej starczy - mój 3 letni Crucial M4 ma 95% sprawnych banków. Ogólnie 120GB to zbył mała przestrzeń - OS, 1-2 gry, pakiet softu Adobe, kilka innych aplikacji i masz 120GB zajęte. A gdzie 16GB plik stronicowania ? Plik scratch disk i cache dla softu Adobe i innych (od 2GB w górę)? Nie zmieścisz się na 120GB - przynajmniej nie będzie lekko i przyjemnie ... Różnica cenowa jest śmieszna pomiędzy 120GB, a 256GB - naprawdę warto dopłacić  ;)

Tak więc dostałeś najlepsze możliwe zestawy. Można mu ufać. Podał ceny w sklepie Esc.pl więc w Morelach będzie delikatnie taniej. Ja bym brał opcję ostatnią lecz ten SSD się może przydać.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Super i to jest zestaw... sam probowalem sobie cos wczoraj skladac ale caly czas wychodzilem poza granice 4000 i to juz troche boli.....   tez zastanawialem sie miedzy i5 a i7 ale kumputer ma byc na dluzej wiec wole dolozyc do i7....   Co do dysku ssd mam dysk adata 128GB nie pamietam dokladnie modelu ale wersja z tym lepszym rodzajem pameci bodajze z pamiecia synchroniczna.......  system, sterowniki, podstawowe programy zostaje mi 50GB miejsca....  ale zastanowie sie nad wieksza wersja o ile kasa pozwoli.

Co do ilosci pamieci ram.... zgadzam sie na aktualnym kompie po odpaleniu photoshopa i lightrooma potrafi bez problemu lyknac cale 8GB.... ale z racji budzetu kupie 8 na start a potem dokupie kolejne 8GB... Chce troche obnizyc poczatkowa cene zestawu....  

W zestawie nie ma napedu ale i tak skorzystal bym z niego tylko podczas instalacji systemu, wiec przekrece go ze starego kompa  ;)

Po obcieciu tego ramu i dysku wychodzi = 3 893zl. Na styk :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...