Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 4000zł

Gqonvi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mieszkam w niemczech i właśnie jestem w trakcie pracy wakacyjnej, podczas której zbieram pieniądze na złożenie sobie nowego komputera. Aktualnie korzystam z laptopa i nie miałem nigdy większej styczności z komputerami stacjonarnymi. Z takiej praktycznie nikłej wiedzy póki co złożyłem coś takiego:

Plyta glowna + procesor + ram: AMD Bulldozer FX-8350 + Sniper Ram  8GB PC2133 + ASUS M5A97 R2.0 - 335€
Dysk Twardy: Seagate Barracuda 7200.12 1TB 3,5" 1TB - 50€
Zasilacz: MS-Tech 950 WATT ATX - 50€
Buda: Silent Thunder PRO-930B MIDI - 40€
Karta graficzna: Geforce GTX 780 3GB Windforce - 465€

= 940€

Podzespoły znalazłem na ebay'u, ceny są mniej więcej zaokrąglone do tych podanych na aukcjach. Zastanawiam się co mógłbym tu zmienić, czy koszt się zgadza + czy warto dokupić jeszcze dysk SSD. 

FyvzeeY.png

Opublikowano

Do czego ma być ten komputer? Jeśli gry to nawet nie myśl o procku amd

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Do gier oczywiście, widziałem kilka gameplay na youtube właśnie z tą kartą graficzną i procesorem, i gry takie jak np Bf4 chodziły na ultra w 70-80 klatkach spokojnie.

FyvzeeY.png

Opublikowano

Każdy ci powie że amd nie jest do gier :D lepiej zmień na intela zestaw.

Opublikowano

W takim razie jakiego intela byś mi polecał do reszty podzespołów które wybrałem, najlepiej w podobnej cenie?

FyvzeeY.png

Opublikowano

Będziesz robił OC? Jeśli zmieniasz na intela to musisz też inną płytę główną.

Na co ci zasilacz 950W? :O

Propozycja zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/ujfOwq/

Zestaw nadaje się do OC, karta graficzna taka sama wydajność jak GTX 780 a dużo tańsza. Masz tutaj jeszcze SSD na system i programy.

Nie znam żadnych sklepów komputerowych w Niemczech, więc dałem części na morele :D Możesz ich poszukać na ebay czy gdzieś tam gdzie chcesz kupić.

Opublikowano

To w takim razie chyba zostane przy aktualnym zestawie, myslalem tylko o zmianie karty graficznej na nieco lepsza, czyli GTX Ti 780 OC

@Edit

Co do OC to nie mam pojęcia, nie specjalnie się na tym znam więc chyba jeszcze zobaczę.

FyvzeeY.png

Opublikowano

Będziesz robił OC? Jeśli zmieniasz na intela to musisz też inną płytę główną.

Na co ci zasilacz 950W? :O

Propozycja zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/ujfOwq/

Zestaw nadaje się do OC, karta graficzna taka sama wydajność jak GTX 780 a dużo tańsza. Masz tutaj jeszcze SSD na system i programy.

Nie znam żadnych sklepów komputerowych w Niemczech, więc dałem części na morele :D Możesz ich poszukać na ebay czy gdzieś tam gdzie chcesz kupić.

R9 290 przy wydajności 780 grzałby się niemiłosiernie, a 780 też można podbić zegary.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

No to nie wiem już teraz sam, dzięki za pomoc Dinek, ale chyba zostanę przy tym co sobie sam skleciłem. O SSD też trochę myślałem, ale to wtedy kupie z max 60GB żeby było na system i jakieś MMO. Co do zasilacza, to gdzieś w czeluściach internetu znalazłem, że pod GTX 780 lepiej mieć zasilacz przynajmniej koło 750W, a ten 950W znalazłem gdzieś w podobnych cenach do tych 750W więc pomyślałem - czym więcej, tym lepiej (chyba). Myślałem też aby w niedalekiej przyszłości pomyśleć o tym SLI/Crossfire i dokupieniu drugiej takiej samej karty graficznej, więc mocniejszy zasilacz mógłby wtedy się przydać. Oglądałem jakieś benchmarki tych lepszych kart graficznych czyli własnie GTX 780, 780 Ti, R9 290, R9 290x itp i stwierdziłem, że nie szkoda mi wydać troszkę więcej na coś z najwyżej półki. Chyba kupię GTX 780 Ti Windforce OC.

FyvzeeY.png

Opublikowano

GTX 780 Ti od Gigabyte, to jedna z najbardziej awaryjnych kart graficznych jakie wyszły w 2014 roku.

Ogólnie opłacalność 780 Ti stoi na tak niskim poziomie, że szkoda rozmyślać o zakupie tej karty.

Kolega dinek złożył Ci najlepszy zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/ujfOwq/

Nic mu nie brakuje. 650W zasilacz wystarczy do mocnego OC zarówno R9 290 jak i GTX 780.

Nie zastanawiałbym się dłużej nad wyborem PC.

Opublikowano

A no wypada. SPC Grandis to minimum. Najlepszym wyjsciem byłby Thermalright HR-02 Macho BW.

A ja przeglądając moje koszyki wpadłem na to http://www.morele.net/inventory/info/3NNqwP/ . Jednak bez SSD ale z lepszym chłodzeniem, obudową i szybkimi pamięciami. Więc jeśli ma być SSD to zestaw dinka będzie ok. Jak nie to bierz to moje.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Ostatecznie będzie to wyglądać tak:

Plyta glowna: ASRock Z97 PRO4, Socket 1150 Mainboard - 90e

Ram: Kingston HyperX Beast 8GB (2x4GB) Memory Kit 2400MHz - 90e

Procesor: Intel Core i5 4690K Socket 1150 - 210e

Dysk Twardy: Seagate Barracuda 7200.12 1TB 3,5" 1TB - 50e

Zasilacz: XFX Pro-Series XXX 650W Semi Modular - 70e

Buda: Silent Thunder PRO-930B MIDI - 40e
                               lub
          Aerocool X-Warrior Devil - 55e

Karta graficzna: Geforce GTX 780 3GB Windforce - 465e 

Chłodzenie na procesor: Thermalright HR-02 Macho - 40e

Dodatkowe wiatraki: Arctic Cooling F12 3Pin 12V 23,5dB 120x120mm x4 - 20e

Postanowiłem że dokupię jeszcze z 4 małe wiatraczki do obudowy. Jeżeli jeszcze polecacie coś zmienić, to jestem otwarty na propozycję.

FyvzeeY.png

Opublikowano

Obudowy te, które podałeś są naprawdę słabiutkie. LC-Power to typowy chińczyk a Aerocool ma blachy jak z kartonu. Jak chcesz coś w podobnym stylu to bierz Zalmana Z11. Reszta ok.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...