Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierwszy OTS - masa problemów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna zastanawiam się ze znajomym o stworzeniu jakiegoś ots'a . Powiedzcie mi jaka wersja byłaby najbardziej przyciągająca oraz jaki typ serwera ? Myślałem nad rl map z jakimiś vip landami cos jak na he*anie ale nwm czy to wypali . Ogólnie mamy mam małe pojęcie o tworzeniu otsów ale myślę, że jesteśmy osobami szybko się uczącymi dodam, że mamy spore pojęcie o sql oraz php  (jeżeli to w ogóle jest przydatne), fundusze jakie posiadalibyśmy na start to napewno +/- 400zł .

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam, od niedawna zastanawiam się ze znajomym o stworzeniu jakiegoś ots'a . Powiedzcie mi jaka wersja byłaby najbardziej przyciągająca oraz jaki typ serwera ? Myślałem nad rl map z jakimiś vip landami cos jak na he*anie ale nwm czy to wypali . Ogólnie mamy mam małe pojęcie o tworzeniu otsów ale myślę, że jesteśmy osobami szybko się uczącymi dodam, że mamy spore pojęcie o sql oraz php  (jeżeli to w ogóle jest przydatne), fundusze jakie posiadalibyśmy na start to napewno +/- 400zł .

Myślę, że teraz nowsza Tibia bardziej przyciąga na real Tibie, coś typu 10.41 lub 10.37 (dice jeszcze było na depo).

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Akurat dobrze się składa bo znalazłem ciekawe datapack z 10.41 w dodatku OS więc coś mógłbym popróbować, a jak myślisz taki budżet początkowy rzędu 400zł by wystarczył na reklamę oraz utrzymanie serwera przez jakiś czas ? W ogóle jaka maszyna jest potrzebna aby utrzymać serwer rl map powiedzmy ~300 osób ?

Opublikowano

Maszyna starczy za +/- 250 zł (wraz z teamspeak) na jakiś czas.

Co do 400 zł ogólnie, myślę, że trochę mało - wiadomo, warto zrobić na start jakiś konkurs z realnymi gadżetami, typu myszka za 70 zł.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano (edytowane)

To już kwestia przyciągania ludzi, mówiąc o tych 400zł miałem na myśli podstawowe rzeczy właśnie typu serwer oraz reklama a co od promowania napewno przeznaczylibyśmy jakies dodatkowe środki choćby pacc scrolle na rl tibi :)

@Edit

Mógłbyś mi powiedzieć czym różni się edycja rzeczy w source silnika a w zwykłym 'datapacku' ? Mianowicie chodzi mi o taki mini podział za co odpowiada source a za co 'data' (po 4h instalacji VS udało mi się w końcu skompilować silnik :P )

Edytowane przez ReDDi
Opublikowano

Czy mógłby mi ktoś pomóc odblokować porty i postawić ots na no-ip? Mam router Livebox 2.0.

Proszę o kontakt GG: 46738344

Z góry dzięki.

,,To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.''

Jonathan Carroll

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ma moze ktos mapke do otsa naruto?? Bo jak odpalam swojego serva to pisze no map description available . No pry jak ktos by mogl pomoc to bym prosil 

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

- Jeżeli chce zmienić catch pokemona, gdzie mogę to zrobić?

- Jest jakiś sposób, na szybkie nauczenie się edytowania skryptów?

- Jak zmienić ataki dzikiego a złapanego pokemona?

- Jest inny sposób niż hamachi abym mógł zagrać z kolegą w 2 osoby tylko?

Pozdrawiam...

Opublikowano

-Catch mozesz ustawić w catch system.lua w lib (przynajmniej w moim wypadku)

local levelChance = getItemAttribute(corpse, "level") * 1 --0.3

local totalChance = math.ceil(basechance * (1.2 + levelChance))
    local thisChance = math.random(1, totalChance)  -- 0
    local myChance = math.random(1, totalChance)        --- 0
    local leveltable = getPokemonExperienceTable(name)
    local chance = (1 * rate + 1) / totalChance

chance = doMathDecimal(chance * 100)

- Praktyka

- w config możesz np.zmienic atak mobów a twoich poków sie nie powinien zmienić

- LAN, statyczne ip, vpn

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Siema, mam pytanie... otóż z kumplem przerabiamy silnik "nowo" (dostępny od @rafaeru ) i mam drobny problem. Jako, że zajmuję się grafiką muszę dodać moje grafiki (tzn. postacie 32x32 z ruchami itp) do klienta ^^ Jak to zrobić? po prostu podmienić w tibia.dat i tbia.spr i spakować moleboxem?

Edytowane przez SuperMarian
Opublikowano

Siema, mam pytanie... otóż z kumplem przerabiamy silnik "nowo" (dostępny od @rafaeru ) i mam drobny problem. Jako, że zajmuję się grafiką muszę dodać moje grafiki (tzn. postacie 32x32 z ruchami itp) do klienta ^^ Jak to zrobić? po prostu podmienić w tibia.dat i tbia.spr i spakować moleboxem?

http://www.mpcforum.pl/topic/1432409-poradnik-dodawanie-nowych-mob%C3%B3w-i-item%C3%B3w/

aby dodac nowy lookType nie trzeba OT item editora wiec powinieneś dać rade

Opublikowano

­@rafaeru właśnie robiłem tak jak to pokazałeś, jednak gdy wrzucam sprite tzn. z rozszerzeniem bmp wym 32x32 pisze mi "bitmap image is not valid" nie kminie ;/

Opublikowano

Okay dzieki wielkie rafaeru, jednak znowu napotykam błąd ... gdy chcę edytować dat, mimo że w spr wszystko jest i się dobrze ładuje w dat nie wyszukuje mi nowo dodanych spritów (tzn, transy nowej psotaci) ^^ jak temu zaradzić!?­

Opublikowano

po 1 sprawdz czy oba pliki dat i spr sa tak samo nazwane ( standardowo Tibia.spr i Tibia.dat )

jak już jesteś pewny że tak samo się nazywają bo po edycji spr powinienes utworzyc jakis plik np. Tibia2.spr a potem zmienić jego nazwe.

po 2 wyłącz dat editor i włącz go jeszcze raz bo może jak go odpalałeś to były załadowane jeszcze stare sprity

po 3 zawsze dodawaj 1 nr do CID sprita w dat edytorze

Opublikowano (edytowane)

@rafaeru , dzięki!!! strasznie mi pomogleś jako początkującemu :D tylko jeszcze w swojej "drodze" napotkałem <kurde> jeszcze jeden problem.... gdy otwieram otiemdeditora wyskakuje mi błąd "error while laoding tbia.spr" , mimo że mam w folderze z otitemeditorem dobry tibia.spr i tibia.dat (tak nazwane)... po prostu załamka ^^

@edit. dodam, że jest tam ok. 50k spritów w tym z 25k których nie używam i nie iwem jak usunąc ;v

Edytowane przez SuperMarian
  • 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...