Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 4100zł

Timezpl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Złożyłem taki zestaw:

1189414071739071098013.png

I mam parę pytań do niego

- Co w nim zmienić ?

- Wszystko będzie współgrać ?

- Karta jest dobra ? Nie będzie jakiś błędów typu przegrzewanie ?

- Processor i karta wejdzie do płyty ?

- Obudowa pomieści ?

- Zasilacz dobry ? Uciągnie to wszystko ?

- Pogram w gry FHD na telewizorze 50 cali ?

- Opłaca się taki zestaw ?

Lub taki zestaw dzięki Amperoo_PL.

http://www.morele.net/inventory/info/EpZRjb/

Opublikowano

Odpowiadam na pytania:

- Tak

- Sapphire robi najlepsze chłodzenia dla Radeonów tej klasy. Resztę patrz do ostatniego.

- Tak i jak wyżej (drugie zdanie ;) )

- Bez problemu

- Dobry i jeszcze mu zapas zostanie ;)

- W FullHD bez najmniejszego problemu, taka konf obsłuży nawet większe rozdzielczości. Jednak co co wydajności a rozmiar ekranu to nie do mnie :D

- Nie. Ja typuję 2 warianty dla tego (jednak wymiana karty na R9 290 (bez X) będzie konieczna i najbardziej opłacalna):

1. OC

Wiąże się z tym wymiana płyty na jakąś z Z97 i procesora na i5 4690K. A jeśli już mamy Z97 to grzech nie wziąć szybszych pamięci.

Wtedy wygląda to tak: http://www.morele.net/inventory/info/EpZRjb/

2. No OC (w tym budżecie to lekka głupota ale...)

Wywalamy kartę z Xem na końcu na rzecz tej bez Xa ;) Oczywiście też od Sapphire. Oszczędzić można też na procesorze, wkładając i5 4590 wydajnościowo prawie taki sam jak 4690 ale 7 dyszek tańszy. RAMy zmieniamy na Curciale (tańsze). Zaoszczędzone pieniądze wkładamy np w obudowę i płytę w pełnym ATX albo płytę i resztę w kieszeń ;) Aha i w tym przypadku warto też wymienić zasilacz na jakiś dobry 550W (najlepszy CM G550M, taniej XFX Core 550W). Starczyłby nawet do tego pierwszego ale lepiej mieć większy zapas.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Co do zasilacza a ten co podałem to też dobry ? Nie spaliłby nic ?

@Edit przepraszam ze te pytanie niestety naprawdę boje się. A chciałbym zadbać o jak najlepszą wydajność. Komputer musi mi starczyć na 3/4 lata ;d Nawet więcej ponieważ teraz mam z 2007 roku komputer.

Mogę także dozbierać 200zł i dodać je do procesora i płyty

Z97 i procesora na i5 4690K :) A karta wtedy zostanie i reszta też. Ale moim zdaniem OC dopiero po 5000/6000 tyś powinno być ;d

Opublikowano

Niee ten zasilacz co podałeś jest nie dość że od Corsaira to jeszcze nie jest z budżetowej serii. Żeby się spalił to trzeba mieć niezły "talent" albo "szczęśliwą" sztukę :D

A za te 2 stówy to jedynie można dopłacić do płyty (Extreme3) i obudowy. Aby zmienić coś innego mającego na celu zwiększenie wydajności trzeba by dorzucić ponad 400zł.

Jeśli o obudowę chodzi to polecę Ci:

- Obudowa huragan Corsair Carbide 500R

- Obudowa wyciszana Fractal Desing Define R4

Są jeszcze inne ale podałem najpopularniejsze. Oba pomieszczą pełne, jak i kompaktowe chłodzenie wodne.

A przyszłościowość i brak podkręcania to się nie trzyma kupy. Jest szybkie, bezpieczne (jak wyżej pisałem trzeba mieć ten talent albo nwm w drugą stronę go kręcić by spalić CPU) i daje nawet 25% większą wydajność. A można to robić już od ok 2700zł. Od 3500zł brak tego jest nieopłacalne.

Ale niech się jeszcze inni wypowiedzą, podadzą swoje propozycje bo być może można coś lepszego (jednak ja już nie wiem do czego dokładać na rzeczy wydajności)

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

R9 290X nie opłaca się kupować. SP w tym modelu nie dają tyle co u nVidii. Kupując R9 290X zyskujesz nad R9 290 jakieś +/- 7% do wydajności. Jako że R9 290 ma wiekszy potencjał OC na powietrzu, to te karty po tym procederze osiągają bardzo zbliżoną wydajność. Poza tym dochodzi kwestia nieprzyzwoitego hałasu (nawet na niereferencie), piekarnika w obudowie (80C na Tri-X) i wysokiego poboru mocy. Jeśli już coś miałbym kupować, to GTX 780:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-780-3gb-ddr5-384-bit-hdmi-dp-dvi-box-gtx780-dc2oc-3gd5-598189/

Po pierwsze: zaoszczędzisz na rachunkach za prąd, po drugie: w obudowie będzie chłodniej, po trzecie: będzie znacznie ciszej.

Tak samo jak Amperoo widziałbym w tym zestawie Z97 z pamiątkami 2133/2400 MHz CL10/CL11.

Opublikowano

Tak wiec prosilbym o zlozenie zestawu do 4300.

I czy ten shappire radeon r9 290 x tri-x jest lepsze od asus gtx 780? Komputer musi mi starczyc na kolejne 6 lat.

Opublikowano

O ile się nie mylę to R9 290X Tri-X kosztuję ok 2300zł. Jest wydajniejszy od 780tki ale będzie się niemiłosiernie grzać i będzie go słychać nawet przez wyciszaną obudowę. Za te 3 stówki mniej wolałbym GTX 780 od EVGA. Karta pomimo mistrzowskiego wyglądu i wykonania zapewnia chyba najlepszą gwarancje. Ponad to bogate wyposażenie dodatkowe.

A w tym podanym przeze mnie zestawie trzeba wymienić pamięci na jakieś z mniejszym radiatorem bo będą kolidowały o cooler.

Opublikowano

Nie ten budżet i nie ta klasa (pomijając że jest nieopłacalny). Ale odpowiadając na pytanie to tak, niewiele ale zawsze. Naprawdę GTX 780 od EVGA albo Gigabyte GTX 780 GHz Edition (drugie wydajniejsze) to max.

Opublikowano

Ty czytałeś poprzednie posty? Ale tak ze zrozumieniem?

Opublikowano

Ty czytałeś poprzednie posty? Ale tak ze zrozumieniem?

Oczywiście że przeczytałem przemyślałem sprawę zwiększyłem budżet do 4600zł i biorę 780 gtx może z ti jeszcze nie wiem.

Opublikowano

R9 290X nie opłaca się kupować. SP w tym modelu nie dają tyle co u nVidii. Kupując R9 290X zyskujesz nad R9 290 jakieś +/- 7% do wydajności. Jako że R9 290 ma wiekszy potencjał OC na powietrzu, to te karty po tym procederze osiągają bardzo zbliżoną wydajność. Poza tym dochodzi kwestia nieprzyzwoitego hałasu (nawet na niereferencie), piekarnika w obudowie (80C na Tri-X) i wysokiego poboru mocy. Jeśli już coś miałbym kupować, to GTX 780

Nie ten budżet i nie ta klasa (pomijając że jest nieopłacalny)

Bierz GTX 780 GHz Edition od Gigabyte i jak coś zostanie to dopłać do obudowy. Taki sprzęt to żal trzymać w Z9ątce ;) Min Corsair Carbide 300R.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...