Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy Komputer

TerroSS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam za około miesiąc (po wakacjach) zamierzam kupno nowego komputera.Oczywiście chce go zbudować sam (Nie będzie to mój pierwszy raz.) bo gotowe są dość nie opłacalne.A więc zaczynajmy, na tej stronie złożyłem sobie cały komputer część po części http://pcpartpicker.com/p/9zPbTW mam zamiar kupić 60GB SSD i przeznaczyć go tylko dla systemu.Co do obudowy to trochę trudno ją dostać w moich okolicach (Mieszkam za granicą) ale mogę ją wymienić na Corsair Carbide 200R (zdjęcia wrzucę na sam koniec.)Wybrałem H100 i ponieważ chce trochę podkręcić CPU tak z 3.5GHz do max 4.2GHz a z tą chłodziarką temperatura nie powinna przekraczać MAX 55 stopni.Jak wyżej wspomniałem bardzo możliwe że kupię Corsair Carbide 200R i z tego co mi się udało wyczytać to jest to pod względem temperatury dobra obudowa (Ma dość dobre miejsce na H100 którą chce kupić).Nie jestem pewien co do zasilacza a dokładniej czy 750 Klasy Bronze da radę to wszystko pociągnąć (Chciał bym prosić o komentarz speca w tej sprawie.).Na swoje GPU wybrałem jednak Gigabyte GeForce GTX 770 WindForce 2GB a nie EVGA Geforce GTX 770 SOC ACX (EVGA wydajniejsza ale Gigabyte chłodniejszy  -Będę chciał też lekko podkręcić swojego Gigabyte'a [nie za bardzo] więc nie widzę powodu kupna EVGA'i ).To chyba tyle.

+Zdjęcia obudowy Corsair Carbide 200R (Wybaczcie za ich wielkość).

Opublikowano

Takie pytania...

Planujesz kiedyś SLI?

Komputer ma też wyglądać? (bo WC i płyta MSI świetnie wyglądają w dodatku z 300R)

I czy potrzebne Ci 16GB RAMu? Bo do grania 8GB to max.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Hmmm czy planuję kiedyś SLI nie, to znaczy chyba nie.Czas pokaże.Nie, komputer nie musi wyglądać :P 16GB RAM'u to może i prawda że do gier za dużo ale zajmuję się też Nagrywaniem i edytowaniem filmów.Dodam jeszcze że mam dodatkowo swój dysk 3TB firmy Western Digital.

Opublikowano

Twoja całość jest niby ok, ale płytę można wziąć z chipsetem Z97 a zasilacz wystarczy spokojnie 650W.

Proponuję takie coś:

Zasilacz CoolerMaster G650M. Nie widziałem go w tym sklepie ale jest dość popularny, więc w innych powinieneś go dostać. A jak nie to Corsair CS650M, który jest w tym sklepie.

Płytę warto zamienić na http://pcpartpicker.com/part/asrock-motherboard-z97extreme4. Nowszy chipset i 12-fazowa sekcja zasilania. Jak drogawo to model Extreme3.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

Hmm no nie wiem, zasilacz może i owszem zmienię na CoolerMaster G650M ale co do MoBo to nie jestem zbyt pewien.Ostatnio miałem zamówienie na komputer z MoBo ASRock Z77 Professional-M i muszę powiedzieć że miałem z nią parę problemów.Co do Z97 to co powiesz na MSI Z97 Gaming 5 ?

Aaa i co do zasilacza jesteś na 100% pewien że nic mu się nie stanie jak zrobię OC CPU i lekki OC GPU ? OC RAM'u nie wchodzi w grę

Opublikowano

O moc zasilacza jestem pewien. Zostanie nawet spory zapas. Na zasilaczach 550W ludzie mają mocniejsze karty i OC tego proca.

Ja byłbym bardziej jednak za tym ASRockiem. Jest świetnie wyposażony i ma więcej wyjść. O awaryjności Ci nie powiem (ASRocka nigdy nie miałem), ale ogółem do problematycznych nie należą.

A jeśli nie masz w planach SLI to warto rozmyśleć nad czymś tańszym. Te płyty co podajemy dobrze nadają się do 3-way SLI/CF. W niższym segmencie też można pobawić się w OC.

Opublikowano

No dobra, w takim razie jeszcze się zastanowię nad tą MoBo i poczekam na wypowiedzi innych ludzi.Dzięki za zainteresowanie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...