Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierścien Teleportacji -- POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam questa którego znajdziecie w spoilerku na dole, dodałem do niego dorozrce, a raczej chciałem, nie wiem dlaczego lecz wywala błąd który dam w cytacie, jeżeli ktoś ma chwilkę i go dla mnie poprawi?

quest pierscien_teleportacji begin state start begin when 80009.use begin local q = {} local kat = { [1]={ [0]={"Królestwa M1"}, [1]={"Shinsoo M1", 469300, 964200, 1}, [2]={"Chunjo M1", 55700, 157900, 1}, [3]={"Jinno M1", 969600, 278400, 1}, }, [2]={ [0]={"Królestwa M2"}, [1]={"Shinsoo M2", 360800, 877600, 15}, [2]={"Chunjo M2", 138500, 234900, 15}, [3]={"Jinno M2", 873100, 242600, 15}, }, [3]={ [0]={"Expowiska X1"}, [1]={"Pustynia", 295600, 548100, 25}, [2]={"Dolina Orków", 332600, 746800, 30}, [3]={"Góra Sohan", 434700, 214200, 45}, [4]={"Las Duchów", 281600, 0, 60}, [5]={"Czerwony Las", 1119900, 70800, 65}, }, [4]={ [0]={"Expowiska X2"}, [1]={"Lochy Pająków V1", 60000, 496000, 45}, [2]={"Lochy Pająków V2", 91100, 525600, 55}, [3]={"Grota Wygnańców V1", 9800, 1215100, 75}, [4]={"Grota Wygnańców V2", 153600+87700, 1203200+72200, 85}, }, [5]={ [0]={"Rajdy"}, [1]={"Wieża Demonów", 590800, 111100, 40} }, [6]={ [0]={"Magazyn"}, }, } say_title("Pierścień Teleportacji") say("Wybierz kategorię:[ENTER]") for i = 1, table.getn(kat) do table.insert(q, kat[0][1]) end table.insert(q, "Zamknij") local s = select_table(q) if s == table.getn(kat)+1 then return end local q2 = {} say_title("Pierścień Teleportacji") say("Wybierz miejsce, w które chcesz się przenieść:[ENTER]") for i = 1, table.getn(kat) do table.insert(q2, kat[1].." (Lv. "..kat[4]..")") end table.insert(q2, "Zamknij") local s2 = select_table(q2) if s2 == table.getn(kat)+1 then return end if pc.level >= kat[s2][4] then pc.warp(kat[s2][2], kat[s2][3]) end say_title("Pierścień Teleportacji") say("Nie posiadasz wymaganego poziomu![ENTER]") elseif w_a == 6 then game.open_safebox() end end endend

syntax error : [string "start"]:60: expected near `elseif'Abort trap (core dumped)Error occurred on compile!
Jeżeli jest opcja, abyście podesłali mi link do pobrania naprawionego, bylo by fajnie, otwieranie spoilerków mi coś nie działa ;/
Opublikowano

Dość odważne posunięcie. Zrobienie takiego questu na tablicach których nie ogarniasz ;D

Kiedy to ma się wywoływać? rozumiem że gdy nie mamy poziomu aby dostac sie na daną mapę.
Ale jak to wywołujesz?

say_title("Pierścień Teleportacji")
say("Nie posiadasz wymaganego poziomu![ENTER]")

1EPZ6G.gif

Opublikowano

@DonMamutos to ma pokazywać się w oknie, czyli jeżeli nie mamy poziomu, a klikniemy na dany teleport, otwiera się okno z takową wiadomością a pod tym przycisk ''Ok'' lub ''Anuluj''

Ale nie o to chodzi, głownie chodzi mi o to, abym naduszał w pierścieniu Dozorce, po czym nowe menu otwiera się i pisze ''Magazyn'' ''Item Shop'' po kliknięciu otwiera się okno z hasłem do dozo, tak jak normalnie byśmy do niego poszli ;/

Opublikowano

Nie czaisz o co mi chodzi. Nie posiadasz warunku.

Co się stanie gdy nie spełniamy warunków. 

Czyli np.

if pc.get_level() <= 14 then
say("Wybacz, moge tam teleportować tylko osoby od 15 poziomu.")

Ty tego nie masz. Masz po prostu tekstem napisane 

Questa Ci nie poprawię bo jeśli Ty takich rzeczy nie ogarniasz. A we wszystkim ktoś Ci będzie pomagał i postawisz serwer. To on po chwili padnie a gracze którzy na nim byli stracą czas i pieniądze. Mogę Cię tylko naprowadzić.

1EPZ6G.gif

Opublikowano

Quest nie jest dla serwera publicznego a dla własnej nauki, chce zobaczyć co źle zrobiłem oraz jak jest wykonane dobrze,dlatego proszę o poprawe jego, nie musi być w nim tp od poziomw.

Opublikowano

Nie będę Ci dawał gotowca. Jeśli nie chcesz bez limitu lvl z kolei będą tablice do zmiany. Ogólnie zamiast zmieniać to wolałbym napisać nowego questa.

1EPZ6G.gif

Opublikowano

Widać że nic nie umiesz, i nie znasz się na tablicach, jeżeli ja Cię proszę o dodanie do niego dozorcy, a ty mi wyskakujesz z czymś innym

do zamknięcia, brak inteligentnych ludzi

gotowca? hahahahahaahahah proszę cię o dodanie do questa dozo, quest działa poprawnie, tylko te dozo nie.

Opublikowano

Warunek lvlowy działa dobrze, bo go sprawdzałem kilkanaście minut temu, zaraz potym jak napisałeś mi o tym, jedynie co mi nie działa to dozorca, jak go dodam w sposób jaki dodałem, jest błąd, a jak damJeżeli zamiast tego enda dam else, quest ładuje się okej, bez problemu, lecz gdy klikam na pierścień, nie otwiera on okna z teleportacją,tylko odrazu prosi o hasło do dozorcy.

end
Opublikowano
Gdzie masz tablice która się nazywa w_a ?

Brałem to z innego questa, bo nieogarniam dokładnie tego, o tym else wiedziałem, bo go sam zmieniałem i kierowałem się tym co mi błąd podpowiadał za pierwszym błędem.

Ogarniesz mi to z tym elseif czy nie? znaczy wiem o co z tym chodzi ale nie wiem jak to dokładnie dopisać :/

Opublikowano

@Sensual Nareszcie ktoś udzielił pomocy, zaraz sprawdze i dam editka

//edit

Wielkie dzięki, quest działa tak jak powinien.

Temat do zamkniecia, dla pana like

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...