Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak ładnie zbudować zamek w stylu gotyckim?

Apollon_v.X

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najlepiej poradnik w formie tekstu, ale video tez przyjme.

Nie chodzi mi o jakis zameczek co sie w 5 minut buduje, tylko bardzo zaawansowany, piekny, MAGICZNY! :) dam liki

Opublikowano

Zamek w stylu Gotyckim w Minecraft? No jako iż są to kwadraty to nie małym wyzwaniem będzie zrobienie w tym stylu budynku.

W stylu Gotyckim budowle opierają się o sklepienia krzyżowo-żebrowe, gwiaździste i palmowe. Njapopularniejsze jednak są krzyżowo-żebrowe.

Niemal większość budowli powinna opierać się o mniej więcej takowy schemat:

292_z1.jpg

Generalnie nie jest to łatwe budownictwo. Wzorować się możesz na Twierdzy Malbork, lecz nie należy ona do najwykwintniejszych, w końcu to twierdza.

Nie można zapominać o Łukowych Oknach przez które wpada światło, zwykle Kościoły i świeckie budowle posiadały dużo Okien łukowych które wpuszczały ogromnie dużo światła, Kolejnym faktem jest Projekt do tak dużej skali budowli i ludzie. Bramy i Zamki nie posiadały zbyt dużo tarasów. Ściany niemal w 70% to otwory okkienne mające za zadanie wypełnić pomieszczenie światłem. Zachęcileś mnie. Podejmuję wyzwanie, może coś zbuduję :)

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Zamek w stylu Gotyckim w Minecraft? No jako iż są to kwadraty to nie małym wyzwaniem będzie zrobienie w tym stylu budynku.

W stylu Gotyckim budowle opierają się o sklepienia krzyżowo-żebrowe, gwiaździste i palmowe. Njapopularniejsze jednak są krzyżowo-żebrowe.

Niemal większość budowli powinna opierać się o mniej więcej takowy schemat:

636631406910027132468.jpg

Generalnie nie jest to łatwe budownictwo. Wzorować się możesz na Twierdzy Malbork, lecz nie należy ona do najwykwintniejszych, w końcu to twierdza.

Nie można zapominać o Łukowych Oknach przez które wpada światło, zwykle Kościoły i świeckie budowle posiadały dużo Okien łukowych które wpuszczały ogromnie dużo światła, Kolejnym faktem jest Projekt do tak dużej skali budowli i ludzie. Bramy i Zamki nie posiadały zbyt dużo tarasów. Ściany niemal w 70% to otwory okkienne mające za zadanie wypełnić pomieszczenie światłem. Zachęcileś mnie. Podejmuję wyzwanie, może coś zbuduję :)

@ara9al Dziekuje bardzo za piekna lekcje historii :) jednak to offtopic, ja chce zbudowac zamek, nie musi byc mistrzowski ale chce ladny.

Opublikowano

@GerbyCraft ara9al właśnie opisał ci jakimi rzeczami masz się kierować i nie jest to żaden offtopic. Po drugie wystarczy wpisać w google grafice zamek gotycki/styl gotycki i masz multum przykładów. W skrócie: dużo światła w środku, sklepienia krzyżowo-żebrowe, strzeliste budowle. 

Opublikowano

Siema!

@GerbyCraft

On Ci opisał praktycznie cały zamek (Ogólnie, ale już powinieneś wiedzieć, czym się kierować!)!

Nigdzie nie znajdziesz poradinka jak zbudować taki zamek, architekci tamtych czasów zostawili jedynie schematy, a to jest poradnik dla każdego budowniczego :)

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Widzę że tu trzeba jak dla ułomnego, a nie mam do tego cierpliwości dziś więc masz Save z najprostszą i najmejszą opcją jaką udało mi się zbudować... Jak po tym co Ci napisałem nie masz na tyle kreatywności to sorry memory... Lepiej nie zabieraj się za budowanie tego.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/62615332/New%20World.tar.gz

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

@GerbyCraft Wiesz ja czytam dokładnie posty i widzę, że nie umiesz budować to wpadłem na pomysł by go Ci podsunąć jak ja się uczyłem, a to będzie prostszy sposób niż pisanie jak ma to wyglądać w wyobraźni ;)

sygnaturka.png
Opublikowano

Ja myślałem że jak chcesz budowac to potrafisz, pisz dobitnie, człowiek zmęczony patrzy i aż się zirytował no :)

Jak zbuduje co też ci podeślę fotki/mapkę fotki napewno bo na serwie będę robił, mapkę nie wiem...

76561198125051086.png

Opublikowano

@GerbyCraft jak na początek ta brama jest super gotycka normalnie zajefajna, jak się nauczysz to powiem Ci masz talent do budowania mi się już podoba ta brama ;) Ale super będzie ten zamek!

Pozdrawiam

sygnaturka.png
Opublikowano

najlepiej poradnik w formie tekstu, ale video tez przyjme.

Nie chodzi mi o jakis zameczek co sie w 5 minut buduje, tylko bardzo zaawansowany, piekny, MAGICZNY! :) dam liki

Najlepiej użyć wyobraźni.

Ja tak robię i jakoś wychodzi.

;)

Q7UQgWE.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...