Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana Windowsa 7 na Windowsa 8.1 - Warto?

Dzienny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Ostatnio już tworzyłem jeden temat, dotyczący Transformation Packa Windows 8 (czy jakoś tak ;x). Wspominałem tam, że nie chcę Windowsa 8, bo gry nie działają, itd. Jednak w komentarzach dostałem odpowiedź, że niby na Windows 8/8.1 działają wszystkie gry co na Win7. Chciałbym, żebyście powiedzieli mi czy to prawda i czy ogólnie warto zmieniać system na 8.1.

Pozdrawiam (będą lajki ;x) - za błędy przepraszam, pisałem za pomocą komórki.

PS Proszę, aby wypowiadały się tylko osoby, które posiadały/posiadają Windowsa 8/8.1!

Opublikowano

Miałem XP, potem 7, teraz 8. Na 8 działa wszystko, co działało na poprzednich systemach bez żadnych problemów, jest to system szybszy, lepiej zoptymalizowany, zjada mniej pamięci, lepiej współpracuje z wielowątkowymi procesorami (xeon, i7, FX'y od AMD). DX12 będzie tylko na niego. Same zalety, żadnej wady. Jeśli nie chcesz metro to instalujesz np. Start8 i już masz zwykły start:

http://www.mpcforum.pl/uploads/images/588251406891645364911.jpeg

Opublikowano

Miałem XP, potem 7, teraz 8. Na 8 działa wszystko, co działało na poprzednich systemach bez żadnych problemów, jest to system szybszy, lepiej zoptymalizowany, zjada mniej pamięci, lepiej współpracuje z wielowątkowymi procesorami (xeon, i7, FX'y od AMD). DX12 będzie tylko na niego. Same zalety, żadnej wady. Jeśli nie chcesz metro to instalujesz np. Start8 i już masz zwykły start:

http://www.mpcforum.pl/uploads/images/588251406891645364911.jpeg

A to ja jeszcze dopytam... na tym sprzęcie wszystko uciągnie (nigdy nie formatowałem/zmieniałem systemu operacyjnego komputera):

System: Windows 7 64bit (na razie :P)

RAM: 8 GB

Procesor: AMD Athlon II X4 35 Processor 2.90 GHz

Karta graficzna: ATI Radeon HD 5700 Series

Opublikowano

Uciągnie, to mało powiedziane xD

Wymagania win8 są bardzo niskie:

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/system-requirements
Po przesiadce odczujesz szybsze uruchamianie systemu ;P

Bez problemu

Tak uciagnie.

Dziala bez problemow nawet na netbooku z 512 ramu.

Hmm... a osoba tak zielona jak ja, posiadająca poradnik da radę w ogóle to zainstalować i ogarnąć? :P

8 GB Pendrive starczy na instalację Windows 8.1 Pro x64?

@MPCTaylor

A to 8 GB starczy? ;x

Opublikowano

Przenieś się, bo warto iść do przodu. Ja od dzisiaj używam nowego komputera i po raz pierwszy używam Win 8.1 Szybko się włącza, design mi się podoba. Łatwiej mi się nawet pracuje, niż na 7.

Już się przyzwyczaiłem i nie chcę mieć 7.

@TheDayerPL

System nie zajmuje dużo, chyba tak.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Przenieś się, bo warto iść do przodu. Ja od dzisiaj używam nowego komputera i po raz pierwszy używam Win 8.1 Szybko się włącza, design mi się podoba. Łatwiej mi się nawet pracuje, niż na 7.

Już się przyzwyczaiłem i nie chcę mieć 7.

@TheDayerPL

System nie zajmuje dużo, chyba tak.

Czyli mówisz żeby brać i się nie zastanawiać?

Jeżeli ktoś będzie jeszcze tutaj zaglądał, to niech mi powie czy 8 GB pendrive starczy żeby zmieścić Windows 8.1 na nim.

Opublikowano

Tak starczy. Mi wystarczyl 4gb.

Nie pamietam ile instalka zajmuje.

Jesli chcesz instalowac z pendrive to polecam zgrac system na niego za pomocą programu winToFlash.

gamedevmania.com

Opublikowano

Tak starczy. Mi wystarczyl 4gb.

Nie pamietam ile instalka zajmuje.

Jesli chcesz instalowac z pendrive to polecam zgrac system na niego za pomocą programu winToFlash.

Ok. A ogólnie jak to jest, jak zainstaluję system, to wszystkie dyski mi się sformatują?

Opublikowano

Ok. A ogólnie jak to jest, jak zainstaluję system, to wszystkie dyski mi się sformatują?

W trakcie instalacji mozesz sobie wybrac ktora partycje masz sformatowac ( po to aby zainsalowac win 8). Polecam zgrac sobie wazne dane z partycji C na np. partycje D i w trakcie instalacji spokojnie sformatowac tylko jedna partycje. Mozesz tez sformatowac wszystkie partycje ale to juz zalezy od Ciebi

Opublikowano

W trakcie instalacji mozesz sobie wybrac ktora partycje masz sformatowac ( po to aby zainsalowac win 8). Polecam zgrac sobie wazne dane z partycji C na np. partycje D i w trakcie instalacji spokojnie sformatowac tylko jedna partycje. Mozesz tez sformatowac wszystkie partycje ale to juz zalezy od Ciebi

A powiesz mi w jaki sposób sformatować wszystkie? :P

I jeszcze... ogólnie gdy instaluje się Windowsa 8.1 to podaje się z początku klucz, czy dopiero później (gdy już się wszystko pobierze, chodzi o to, czy można jakby pominąć podawanie klucza, tylko wpisać go np. później).

Opublikowano

Na początku, możesz wpisać byle jaki, wtedy system wykrywa że klucz jest użyty i masz 30 dni na podanie prawidłowego lub nielegalną aktywację systemu. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o drugim sposobie pisz GG/Skype, forum nie wspiera piractwa.

Partycje formatujesz oraz ustalasz ich rozmiar podczas instalacji systemu, zauważysz na pewno okienko z nimi bo trzeba kliknąć dalej.

Opublikowano

Można dodać jeszcze, że przyszła aktualizacja Windows 8.1 zmieni sposób korzystania z systemu.

W urządzeniach z ekranem dotykowym nadal pozostaną kafelki w takiej formie, lub trochę innej jak teraz.

W urządzeniach obsługiwanych za pomocą myszki i klawiatury kafelki zostaną zaimplementowane w Menu Start, które również ostatecznie wróci. 

Jeśli to jeden powód, dla którego się wstrzymujesz to nie masz się o co martwić. :P

76561198093115115.pngAddFriend.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...