Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do gier. 3,300 zł

wojtaseq13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie :) 

Czy polecicie mi jak złożyć swojego pierwszego blaszaka do gier przeznaczam na niego około 3,300 zł :)

Za bardzo nie znam się na tym, ale troszkę poszperałem w internecie i oczekuję takich wymagań np. by pociągnął mi komputer takiego BF4 na maksymalnych ustawieniach :) pozdrawiam

Coś w tym stylu ja myślę :) ale proszę o wasze propozycje.

Jakiś procesor 4 rdzeniowy intel core i7

Karte graficzną GTX 660

Min 8 gb ram 

+ ładna obudowa

+ oczywiście płyta główna , zasilacz , napęd , dysk twardy ( i nw czy płyte główną czy Płyta główna jest wraz z procesorem ) Przepraszam ziomeczki zabardzo się nie znam :)

Oczywiście żeby ten cały sprzęt wymieniony powyżej był cały kompatybliny.  Oczywiście chcę na tym komputerze Windows 8

Jeśli pomogłem licze na " + "

Opublikowano

Jeżeli OC to chipset musi być H87 (te droższe modele mają możliwość OC) albo jakiś Z9x

można coś prościej ? bo jestem początkującym w sprawie komputerów ...

gtx 770 zamiebilbym na club3 280x, jezeli zamierzasz podkrecac to podstawka do wymiany

raczej nie zamierzam podkręcać :P   

Czy ten mój sprzęt będzie kompatybilny wszystko git

@ EDIT

Ilość pamięci ram np 4 a 2 w karcie graficznej co to daje ? ?? 

I prędkość przesyłania 512 a 256 ?

Opublikowano

Podałeś zestaw z procesorem który ma " K " czyli do OC, ale na tej płycie nie będziesz mógł go podkręcić.

Każda płyta główna ma jakiś chipset i on daje dostęp "do różnych rzeczy" np. ilość PCI-E, ilość SATA III. Podkręcać można tylko na chipsetach z Z i niektórych H87.

Podkręcanie procesora to sprawa 2 rzeczy: Zmiana mnożnika (1x = 100mhz zazwyczaj) np. z 35 (3.5GHz) do 45 (4.5 GHz) i zmiana napięcia (podkręcanie = podwyższanie napięcia, minusem tego jest większy pobór energii) np. z 1.1v do 1.140 (nie pamiętam standardowych napięć więc podałem przykładowe)

Opublikowano

Czyli z procesora nie wyciągne tych 4,4 mhz ?  potrzebuje inny procesor by podciągać ?

no nie powiem ale by się zawsze przydało coś podkręcić :)

Opublikowano

GHz! Gigaherce! nie Megaherce, Gigaherc jest większy od megaherca.

Potrzebujesz innej płyty głównej.

Chwilowo jestem na telefonie więc ci nie mogę płyty podesłać :/

PS: Bity w GPU to nie prędkość przesyłania a "wielkość szyny pamięci" (tym większa tym więcej danych może przesłać == tym lepiej, ale to nie jest "prędkość przesyłania", to fizyczna część karty graficznej), w sumie to co ty powiedziałeś to takie "na chłopski rozum" ale pojęcie jest inne

szyna pamięci to tzw. magistrala pamięci, czyli połączenie między układem graficznym a pamięcią ram, w której przechowywane są dane obliczeń procesora.Czyli na ogół mówiąc im większa pamięć szyny tym lepsze efekty, zbyt mały rozmiar szyny staje się dużym problemem w grach i powoduje duże straty 3D. Ale nie tylko szyna ma znaczenie w układach graficznych, liczy się rozmiar pamięci, przepustowość, technologia wykonania, ilość jednostek typu TMU, ROP i ilość shading unit.

@EDIT: W sumie ja nie wiem o czym ja pierdziele, @1361622928-U485574.pngAmperoo_PL weź walnij jakąś definicję czym jest "magistrala pamięci" :D

Opublikowano

Jeszcze ta karta sieciowa czy to dobry wybór, czy jest jakaś lepsza bo ta jest chyba bezprzewodowa a ja chcę ją wrzucić do płyty głównej 

Opublikowano

Ehh spokoju nie ma :D

Wydajność pamięci na karcie graficznej zależy od szerokości szyny danych, taktowania, jak i jej opóźnień. Wpływa to bezpośrednio na parametr zwany przepustowością. Generalna zasada jest taka, że im wyższy numerek przy oznaczeniu typu kostek (np. GDDR3, GDDR5), tym kości dysponują wyższą przepustowością.

Co to w rzeczywistości daje? Im wyższa przepustowość pamięci, tym więcej danych można przesłać w danej chwili. Jest to bardzo ważne w grach, gdy procesor graficzny wymaga dostarczenia mu ogromnych ilości informacji. Oczywiście nie zawsze sprawdza się zasada: „im więcej, tym lepiej”. Jeśli chipset graficzny nie będzie dysponował odpowiednią architekturą wewnętrzną i wydajnością, to pomimo podniesienia przepustowości pamięci nie zyskamy na lepszym działaniu gier.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Tak zestaw okej, jeśli masz internet z WiFi to tak, jeśli przez kabel to nie. Co do karty sieciowej to ja polecam tą http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-bezprzewodowy-adapter-wifi-n150-ieee-802-11b-g-n-usb-2-0-transfery-do-150mbit-s-64-128-bit-wep-tkip-aes-wpa-wpa2-psk-obsluga-wps-357685/ mam ją i dobrze się sprawuję nie rozłącza połączenia i spory zasięg.

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Przecież w msi b85 g43 jest karta sieciowa więc po co ma kupować karte sieciową na usb?

@Edit

patrzałem na ten zestaw powyżej ale w tej

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-pc-mate-intel-z97-4xddr3-vga-gblan-atx-z97-pc-mate-640729/

też jest karta sieciowa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...