Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer za 3000/4000

Sokol1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemaneczka wszystkim! Składam sobie PC za ok 3000/4000

mam tu taki zestawik:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=78007&s=70533&s=78213&s=77562&s=75828&s=75533&s=72453

co myślicie o wsadzeniu tu i5 4690?

co dodać, co ująć?

mają zostać:

gtx 780 

zalman z 11

Czekam na propozycje

Możesz dać jakieś SSD jak chcesz.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Proszę przenieść do Komputery - Kupno i modernizacja

Nagrywarka nie będzie Ci potrzebna? Chyba że już ją masz to ok. Koniecznie ten GTX780 musi tam być? Bo sensowniejszy by był R9 290 i stać było by Cie na i5 4690K i dobrą płytę. A i5 4690 nie ma większego sensu. Lepszy by był 4590.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

raddeona to nawet kijem nie tknę, nagrywarkę mam, a ssd to jakie polecicie? 

EDIT 

A dlaczego 4590? jak się on ma do 4960?

EDIT2

Wybieram 780 bo nvidia ma physx CUDA itp plus do tego można go bardzo fajnie kręcić, radek jest głośny a do tego radki mają problemy z enb i renderem w gta sa

EDIT3

A możecie mi powiedzieć jakie są różnice (plusy i minusy) Radków i Nvidi?

Opublikowano

raddeona to nawet kijem nie tknę, nagrywarkę mam, a ssd to jakie polecicie? 

EDIT 

A dlaczego 4590? jak się on ma do 4960?

EDIT2

Wybieram 780 bo nvidia ma physx CUDA itp plus do tego można go bardzo fajnie kręcić, radek jest głośny a do tego radki mają problemy z enb i renderem w gta sa

Hahahahhaa, gta sa? Serio? Po cholerę wydajesz tyle kasy na kompa pod gta.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

A czy powiedziałem że na gta sa? :P. Chciałbym zagrać w far cry 4, crysis 3, bf4 na ultra itp. Ale lubie sobie wracać do starej san andreaski, a ponadto interesuję się pisaniem cofingów enb ;)

Opublikowano

Do pierwszego edita: praktycznie to to samo tylko 7 dyszek tańsze.

Do drugiego edita: Radeona podkręcisz jeszcze fajniej, nie są głośne (a jeśli już są głośniejsze to nie na tyle aby kilka stów przepłacać) i zapewniam Cie osobiście że nie mają z tym problemów ;) Kilka stów taniej a dostajesz tą samą wydajność (ocz zależy od gry) a z chłodzeniem MSI ASUS Sapphire (szczególnie to ostatnie) jest cicho i temperatury w normie. Nie mają oczywiście tego co ma tylko Nvidia. A od siebie dodam że jeśli 780tka to tylko od EVGA ;)

Do edita trzeciego: Skoro wiesz lepiej to po co pytasz?

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

ehh to co brać ;_; gtx 780 ma bajery i jest AWESOME! a r9 290 tańszy ale bez physx cuda i procek ma gorzej, inaczej która karta da mi więcej fps?

Opublikowano

wooo. Jakie bajery? Przecież AWESOME wszystko AWESOME i wogólę nowy komputer AWESOME i AWESOME i ogólnie AWESOME.

Awesome to nie argument.

Nie piernicz i bierz Radosława.

Poza tym oszczędzając na GPU możesz więcej wydać na CPU i wtedy procek wcale nie ma gorzej.

Też się długo dawałem namówić do AMD, mówię ci, bierz i nie marudź.

Karta Graficzna (chodzi mi o GPU) Nie Może Być Głośny! Wszystko zależy od producenta (MSI, Asus, Evga) bo on daje chłodzenie niereferencyjne (swoje własne), no chyba że kupujesz referenta.

Jakie są plusy Radków i Nvidi? No teraz mnie normalnie piorun strzelił. Zgiń! Przepadnij!

Nie istnieją plusy i wady AMD i nVidi, AMD produkuje tańsze i (najczęściej) wydajniejsze (o kilka %) karty graficzne, ale nie ma żadnych PhysXiksów i innych. Z kolei w nVidi przepłacasz (dużo!) za często nieco mniejszą wydajność (lub o 1-5% większą) i jakieś bajery.

ZAWSZE Porównuj modele nigdy firmy.

CUDA ci się wogólę nie przyda jeżeli nie używasz Blender, Ogólnie Mining, modelowanie 3d i inne takie zaawansowane rzeczy.

Opublikowano

No rozpisał się chłopak, nie ma co :D Ale wypisał chyba wszystko co musisz wiedzieć.

Opublikowano

Ok, to poproszę o podsunięcie mi jakiegoś zestawu z radkiem, proszę aby został zalmanik, jeśli można to prosze o troszku więcej niż 8 gb ramu, oraz jakieś ssd :3

EDIT

A na radku moge mieć physx?

Opublikowano

Sokol, da się, albo dokupujesz jakąś tanią kartę nVidii do pary z Radkiem (bodajże najtańsza to by była GT 8600) i ściągasz taki program i stery (nie na wszystkich płytach działa) albo ściągasz jakieś haxy-sraxy które dają obsługę PhysX na CPU!

Opublikowano

ok, to czekam na zestawik :D

EDIT

Na innych forach też piszą że r9 jest troszkę słabsza od 780 (pytam się tak bo chce dobrze zainwestować)

EDIT2

A R9 290X jak wypada z gtx 780?

EDIT3

A może lepiej brać gtx 780 TI? bo znalazłem w świetnej cenie :D

Opublikowano

Ale ten ti jest tańszy od zwykłego 780 z mojego zestawu który podałem :D

R9 290X przebija go tylko pixel rate a tak to leży http://www.hwcompare.com/16369/geforce-gtx-780-ti-vs-radeon-r9-290x/

Poproszę o zestaw z tym 780 http://www.ceneo.pl/27246868#tab=reviews_new

:)

EDIT

Moge go poprostu włożyć do tego zestawu który podałem wcześniej? czy moge coś zmienić?

Opublikowano

gpuboss ponąć nie jest wiarygodny.

Nie jest. Faworyzuje Nvidię w każdym możliwym porównaniu. Wg nich GTX 760 jest lepszy od R9 290X, a R9 295X2 jest gorszy od od GTX 780 Ti a nawet tego bez Ti... Nawet można to wyczytać w komentarzach pod porównaniami.

GTX 780 to nie ta klasa cenowa. Z tą samą wydajnością masz radeona i kilka lepszych komponentów.

Opublikowano

To ja nie wiem, chyba biorę tego TI i wkładam go do zestawu który podałem, pytanie tylko czy można jeszcze coś w nim zmienić? jakiś procek czy cuś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...