Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Opłaca się kupować w tej chwili premium tanka ?

Michas303

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opłaca się teraz kupować jakiś czołg premium VIII tieru ? Czy nie lepiej poczekać aż dodadzą jakieś nowe ? Potrzebuje pojazd stricte do zarobków jak największych. No i oczywiście żeby się nim dobrze grało. Na dniach doładuję sobie golda i nie wiem co brać. Doradzicie ?

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że celowałbym raczej w HT ew. MT. Po prostu jak grałem TD to nie za bardzo mi szło. Jak myślisz, brać tą 8.8 czy jednak jest coś co równie dobrze zarabia a jest HT ew. MT ?

Opublikowano

T34, albo Lowe, z HT. Całkiem przyjemne czołgi, ale losuje je na 10.

Chyba T34 albo IS-6. Lowe nie warty uwagi. Rusek i amerykanin są o wiele lepsze... i latwiejsze do ogarniecia.

Opublikowano

Chyba T34 albo IS-6. Lowe nie warty uwagi. Rusek i amerykanin są o wiele lepsze... i latwiejsze do ogarniecia.

Lwa nie lubię, bo bądź co bądź nie jest najlepszy, ale dobra celność, pancerz coś może odbić, dobry zasięg widzenia i penetracja. 

Opublikowano

Lwa nie lubię, bo bądź co bądź nie jest najlepszy, ale dobra celność, pancerz coś może odbić, dobry zasięg widzenia i penetracja.

Celny, dobra pena. Jak nie wiesz gdzie strzelac to odbije. Zasieg widzenia nie najgorszy... I tu koncza sie plusy. Wielki weak spot na przodzie czolgu... w koncu to niemiec. Strzal w dolna plyte czesto uszkadza/niszczy silnik + jest szansa na podpalenie (nawet duza). Malo mobilny, slabo sie obraca, dodatkowo o wiele szerszy od isa, ktory pod prawie kazdym wzgledem lepszy.

Mankamentem isa jest pena... 175 na IX tiery to troche malo, ale walac po weak spotach zwykle wchodzi. Jak nie to gold pestka, ewentualnie zmiana celu. Po UMIEJETNYM skatowaniu praktycznie nie przebijalny, dzialo laduje dosyc szybko, bo kolo 10s.

T34 za to ma duzo wieksza pene, lepszy hulldown (w koncu amerykaniec) 400 sredniego dmg i okolo 14 s przeladowania. Jest dosyc wolny, ale jego wieza to wynagradza. Minusem jest pancerz kadluba, ktory przdbije kazda 8 i wiekszosc 7 nie wspominajac o 9 i 10, na ktore tez niestety rzuca.

Mam nadzieje ze pomoglem w wyborze :P

Opublikowano

T34 za to ma duzo wieksza pene, lepszy hulldown (w koncu amerykaniec) 400 sredniego dmg i okolo 14 s przeladowania. Jest dosyc wolny, ale jego wieza to wynagradza. Minusem jest pancerz kadluba, ktory przdbije kazda 8 i wiekszosc 7 nie wspominajac o 9 i 10, na ktore tez niestety rzuca.

Mam nadzieje ze pomoglem w wyborze :P

12.63 reo

T34 jest świetny do zarobku , duży dmg na strzał rekompensuje koszt pestki (1k) . Nie musisz używać golda bo masz 254 penetracji co starcza na wszystko co spotkasz . Z początku mułowaty ale można nadrobić to perkami .

Ma wejść nowy czołg premium T54 LT , będzie to rasowy med .

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to dalej mam mętlik w głowie.

IS-6 brałbym bez zastanowienia się. Bardzo lubię grać radzieckimi czołgami, i ogólnie wszystkim co ma w nazwie IS. Problem w tym dziale, które ma słabą penetrację.

T34 byłby całkiem dobrym wyborem z uwagi na to że i tam mam zamiar iść w drzewko amerykańców. 

Natomiast JagdTiger bardzo mi się podoba. Oglądnąłem już parę filmów i muszę powiedzieć że bardzo fajnie to wygląda. I w sumie ją bym brał, gdyby nie to że jest TD. Praktycznie nie mam żadnego doświadczenia z TD, jedynym jakim grałem to IV tierem przed SU-85 (bodajże SU-85B czy jakoś tak) no i nie wyglądało to dobrze. Jakby mi się w sumie udało coś to ogarnąć to czemu nie. Zobaczę jak to się gra na tym SU-85 i wtedy zdecyduje.

Oczywiście kolejne opinie mile widziane.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to dalej mam mętlik w głowie.

IS-6 brałbym bez zastanowienia się. Bardzo lubię grać radzieckimi czołgami, i ogólnie wszystkim co ma w nazwie IS. Problem w tym dziale, które ma słabą penetrację.

T34 byłby całkiem dobrym wyborem z uwagi na to że i tam mam zamiar iść w drzewko amerykańców. 

Natomiast JagdTiger bardzo mi się podoba. Oglądnąłem już parę filmów i muszę powiedzieć że bardzo fajnie to wygląda. I w sumie ją bym brał, gdyby nie to że jest TD. Praktycznie nie mam żadnego doświadczenia z TD, jedynym jakim grałem to IV tierem przed SU-85 (bodajże SU-85B czy jakoś tak) no i nie wyglądało to dobrze. Jakby mi się w sumie udało coś to ogarnąć to czemu nie. Zobaczę jak to się gra na tym SU-85 i wtedy zdecyduje.

Oczywiście kolejne opinie mile widziane.

IS 6 - nie grałem nie powiem.

T34 - Świetny czołg wystarczy, że wystawisz wieże (bardzo dobre opuszczanie działa) i jesteś nie do przebicia, a sam możesz nawet i takie Mausa nieźle szarpnąć

JagTiger 8.8 cm Według  mnie najlepszy czołg zarówno do zabawy jak i zarabiania. 1 Hit z działa może dupy nie urywa, ale w ciągu 1 minuty zrobisz więcej niż T34, szybko namierza, strzela, pancerz bardzo dobry, tak samo jak T34 działo nisko się opuszcza, a jak sie gdzieś skryjesz i wystawisz samą górna płytę i jarzmo żadna IX z przodu Cie nie zadraśnie. < - Pograsz trochę tym TD'kiem i będziesz kosił :)

59495175307068268899.jpg

Opublikowano

Ja bym brał ISa-6, ponieważ dużo odbija, jest mobilny, ma szybkie przeładowanie (9,66) i przyzwoicie zarabia. Jeżeli Cię 175 penetracji przeraża do sobie odpuść i kup lepiej Jagodę czy Lowe.

Opublikowano

@kamil9848 - T-54 LT będzie zwykłym czołgiem, lightem VIII tieru, natomiast jako premka pojawi się wczesny prototyp T-54, który będzie praktycznie T-44 z lepszym pancerzem. Coś jak Super Pershing.

@Michas303 - Jak nie umiałeś grać SU-85B, to najpierw się podciągnij w TDkach i potem zdecyduj. To SU-85B jest jak dla mnie OP.

@Gryk - Szkoda tylko że ma T34 ogromny właz, w który wszyscy walą, a np. Borsuk na goldzie czy inny T34 na goldzie może się nawet pokusić o penetrację w jarzmo.

@kYRA. - Wielokrotnie pisał że nie podoba mu się 175 peny.

Najlepszym wyborem będzie Jadźka, najlepiej zarabia, w miarę prosta w grze i sama jest dobrym czołgiem.

Opublikowano

@kYRA. - Wielokrotnie pisał że nie podoba mu się 175 peny.

Nie lubię jak ktoś gada za mnie. Ja osobiście nie narzekam na penetracje jest wystarczająca na VIII i niektóre IX t.

Opublikowano

Napisz jakie masz statystyki bo to bardzo ważne.

1. Jeśli jesteś imbecylem/tragicznym/słabym graczem (czerwonym/pomarańczowym/żółtym) To: najlepszy będzie JT88, w ostatecznosci t-34 (później je opisze)

2. Jeśli jesteś normalnym, przeciętnym graczem (zielonym) To: IS-6 lub t34 (bo juz takich graczy raczej wkurzają takie wolne czołgi jak JT88 :P) lub jeśli lubisz medy to FCM

3. Jeśli jesteś dobrym/bardzo dobrym graczem (niebieskim/fioletowym) To: Najlepszy będzie FCM, ewentualnie jeśli nie umiesz grać papierami (chociaż będąc niebieskim+ to niemożliwe) to is-6

JT88- plusy: Bardzo dobry pancerz, dobry rof, mm do 9 tieru, tanie pestki, średnia penetracja minusy:wolny, słaba alfa, bardzo mała przyjemność z gry. Idealny dla niemyślących graczy, którzy po prostu wyjeżdżają i strzelają... często jest na topie+ dobry DPM+ dobry pancerz sprawia, że nawet grając w taki sposób jak napisałem można naklepać sporo DMG. Nie polecam lepszym graczom, ponieważ pojazd jest za wolny i nie sprawia przyjemności.

T34- minusy:Wolny, słaby dpm, 0 pancerza na kadłubie, losuje na 10, przebijają go nawet 6, nie wygra 1v1 z żadną 8 (chyba, że jest na hull downie), drogie pestki, średnio ogarnięci gracze przebijają wieżę..., skupia godzinę Plusy: Dobra alfa, ŚWIETNA penetracja, dobre opuszczanie działa, wieża (ale ten garnek :/). Ogólnie zarabia dobrze ze względu na penetrację ale ogólnie jest słabym czołgiem. Jeśli jednak ktoś chce go kupić to polecam żółtym/zielonym graczom. Czołg sporo zarobi ale staty lecą w dół :P

IS-6- plusy: twardy, dobra alfa, dobry dpm, jak na ht fajnie jeździ, magiczne boczki, rusek!!, ogarnięty gracz wygra z każdą 8 1v1., mm do 9 tieru Minusy: PENETRACJA!!!! (ale mm do 9 tieru), celność. Polecam go wszystkim graczom zielonym+ (bo tacy gracze poradzą sobie z jego słabą penetracją i wiedzą co to side scrap itp). Sprawia dużo przyjemności i NIE POPSUJEMY sobie stat! Ja gram nim tylko bez złota i mam 60% WR i 2,2k średniego na bitwę (a zawsze nim rashuje żeby szybko bitwę zagrać i normalny czołg farmić), Ogólnie jest czołgiem 100x lepszym od t-34 ale chyba t-34 trochę lepiej zarobi.

FCM- Plusy:dobre działo, mm do 9 tieru, dobra depresja, dobry dpm, dobra mobilność, duża przyjemność z gry. minusy: wielki, papierowy. Polecam niebieskim/fioletowym graczom bo tacy z reguły lubią medy a innego szybkiego czołgu do zarabiania nie ma (nie piszcie mi o żadnym t-34-3). Stosujemy nim taktykę powszechną dla "pro" graczy czyli pestki za darmo :P

Reszta nie jest godna uwagi.

PS. Oczywiście jeśli np. masz 1k bitew i jesteś pomarańczowy to nie patrz na te moje podziały bo mając 10k bitew może będziesz niebieski :P (albo jak masz 100 bitew i jesteś czerwony to nie przejmuj sie, że napisalem ze czerwoni to imbecyle bo z tego pewnie wyjdziesz :P)

Opublikowano

Napisz jakie masz statystyki bo to bardzo ważne.

1. Jeśli jesteś imbecylem/tragicznym/słabym graczem (czerwonym/pomarańczowym/żółtym) To: najlepszy będzie JT88, w ostatecznosci t-34 (później je opisze)

2. Jeśli jesteś normalnym, przeciętnym graczem (zielonym) To: IS-6 lub t34 (bo juz takich graczy raczej wkurzają takie wolne czołgi jak JT88 :P) lub jeśli lubisz medy to FCM

3. Jeśli jesteś dobrym/bardzo dobrym graczem (niebieskim/fioletowym) To: Najlepszy będzie FCM, ewentualnie jeśli nie umiesz grać papierami (chociaż będąc niebieskim+ to niemożliwe) to is-6

JT88- plusy: Bardzo dobry pancerz, dobry rof, mm do 9 tieru, tanie pestki, średnia penetracja minusy:wolny, słaba alfa, bardzo mała przyjemność z gry. Idealny dla niemyślących graczy, którzy po prostu wyjeżdżają i strzelają... często jest na topie+ dobry DPM+ dobry pancerz sprawia, że nawet grając w taki sposób jak napisałem można naklepać sporo DMG. Nie polecam lepszym graczom, ponieważ pojazd jest za wolny i nie sprawia przyjemności.

T34- minusy:Wolny, słaby dpm, 0 pancerza na kadłubie, losuje na 10, przebijają go nawet 6, nie wygra 1v1 z żadną 8 (chyba, że jest na hull downie), drogie pestki, średnio ogarnięci gracze przebijają wieżę..., skupia godzinę Plusy: Dobra alfa, ŚWIETNA penetracja, dobre opuszczanie działa, wieża (ale ten garnek :/). Ogólnie zarabia dobrze ze względu na penetrację ale ogólnie jest słabym czołgiem. Jeśli jednak ktoś chce go kupić to polecam żółtym/zielonym graczom. Czołg sporo zarobi ale staty lecą w dół :P

IS-6- plusy: twardy, dobra alfa, dobry dpm, jak na ht fajnie jeździ, magiczne boczki, rusek!!, ogarnięty gracz wygra z każdą 8 1v1., mm do 9 tieru Minusy: PENETRACJA!!!! (ale mm do 9 tieru), celność. Polecam go wszystkim graczom zielonym+ (bo tacy gracze poradzą sobie z jego słabą penetracją i wiedzą co to side scrap itp). Sprawia dużo przyjemności i NIE POPSUJEMY sobie stat! Ja gram nim tylko bez złota i mam 60% WR i 2,2k średniego na bitwę (a zawsze nim rashuje żeby szybko bitwę zagrać i normalny czołg farmić), Ogólnie jest czołgiem 100x lepszym od t-34 ale chyba t-34 trochę lepiej zarobi.

FCM- Plusy:dobre działo, mm do 9 tieru, dobra depresja, dobry dpm, dobra mobilność, duża przyjemność z gry. minusy: wielki, papierowy. Polecam niebieskim/fioletowym graczom bo tacy z reguły lubią medy a innego szybkiego czołgu do zarabiania nie ma (nie piszcie mi o żadnym t-34-3). Stosujemy nim taktykę powszechną dla "pro" graczy czyli pestki za darmo :P

Reszta nie jest godna uwagi.

PS. Oczywiście jeśli np. masz 1k bitew i jesteś pomarańczowy to nie patrz na te moje podziały bo mając 10k bitew może będziesz niebieski :P (albo jak masz 100 bitew i jesteś czerwony to nie przejmuj sie, że napisalem ze czerwoni to imbecyle bo z tego pewnie wyjdziesz :P)

Czy ja wiem Jagoda 8.8 nie musi być nudna, bo również można nią grać w pierwszej linii. W IS-6 ta celność jakoś tragiczna nie jest, bo prawie zawsze się trafia w ten cel, który zamierzaliśmy.

Co do FCM'a nie trzeba być niebieskim czy fioletowym, by nic grać. Możesz być i żółty, ale trzeba ogarniać medy.

Opublikowano

Czy ja wiem Jagoda 8.8 nie musi być nudna, bo również można nią grać w pierwszej linii. W IS-6 ta celność jakoś tragiczna nie jest, bo prawie zawsze się trafia w ten cel, który zamierzaliśmy.

Co do FCM'a nie trzeba być niebieskim czy fioletowym, by nic grać. Możesz być i żółty, ale trzeba ogarniać medy.

Przecież napisałem właśnie, że jagodą gramy w 1 linii (wyjeżdżamy i strzelamy) ale mimo wszystko ****strzela jak się nią jeździ... bo ani się nie wrócisz ani nic :P IS-6 owszem często trafiamy w cel bo tak jak napisałem w zaletach to jest rusek :P FCMem oczywiście może grać żółty gracz... ale co z tego skoro będzie jechał nim na mordor i pisał: "co to za ht... każdy mnie przebija... działo wali po 240... najgorszy czołg w grze" i będzie miał dmg na bitwę koło 1k

Opublikowano

Już nie przesadzajmy. Nie jestem pomidorkiem. Jakiś najlepszy też nie jestem, ale bez przesady. Macie tu http://www.noobmeter.com/player/eu/Michas303/500382337/ najgorzej nie jest. Nie wiem dlaczego są te dziwne zapytajniki, ale WN8 jest. W każdym bądź razie IS-6 jest fajny, tylko że ta penetracja trochę mnie przeraża. A jagoda z tego co widziałem na filmikach itd. jest super, ale nie wiem jak to będzie z TD. Jak już pisałem wcześniej, muszę kupić SU-85B i zobaczyć jak będzie mi się nim grało. Z drugiej strony, oOlewyOo piszę że ona jest "nudna". W sumie to właśnie lubię być w centrum uwagi a nie chować się w krzakach. Tutaj więc idealnym wyborem byłby IS-6. W dodatku to rusek, a ruskami zawsze super mi się grało. Jak widzicie mam trudny orzech do zgryzienia, spieszyło mi się z kupnem premium tanka, ale z tego co widzę będę musiał jeszcze wszystko dokładnie przeanalizować itd. 10 czy tam 12k golda to wcale nie tak mało.

Opublikowano

Mam is-6, po nauce weakspotów tylko 2 czołgi będą stanowiły problem: E-75 i VK B. Reszta ma weakspoty, wystarczy w nie trafić.

Opublikowano

Jeśli stać cię na regularne wydatki, to kup sobie konto premium na pół roku. Ja aktualnie mam i tylko dzisiaj zarobiłem milion kredytów grając IX tierem.

Opublikowano

@Fireho

Niestety, jak na razie nie mam możliwości regularnych wydatków. Już i tak dość długo zbierałem golda na możliwość kupna premium tanka. Wiem że premka daje dużo możliwości, no ale cóż. Albo rybka albo akwarium. Przynajmniej z premium tankiem nie będę się musiał martwić o kredyty.

Opublikowano

Jak dobrze wykorzystasz tą premkę to też przez długi czas nie będziesz musiał martwić się o kredyty. Zakładając nerdzenie pół dnia przez pół roku mógłbyś zdobyć nawet 180 000 000 kredytów. Ofc. to ci się nie uda, ale opłacalność premki zależy od tego ile grasz. Ja zamierzam co miesiąc kupować za 40 złotych.

Opublikowano

I tu pojawia się zasadniczy problem, a mianowicie nie jestem takim graczem aby siedzieć nie wiadomo ile przy tej grze. Więc również opłacalność tej premki w moim przypadku maleje. Oczywiście, nie neguje tego że to jest niezły boost, jednak premium tank to jest coś co starczy na dłuzej.

A nie wiecie przypadkiem czy mają robić coś z IS-6 albo jagodą w najbliższym czasie ? Słyszałem coś o nerwie dla jagody.

Opublikowano

I tu pojawia się zasadniczy problem, a mianowicie nie jestem takim graczem aby siedzieć nie wiadomo ile przy tej grze. Więc również opłacalność tej premki w moim przypadku maleje. Oczywiście, nie neguje tego że to jest niezły boost, jednak premium tank to jest coś co starczy na dłuzej.

A nie wiecie przypadkiem czy mają robić coś z IS-6 albo jagodą w najbliższym czasie ? Słyszałem coś o nerwie dla jagody.

IS-6 dostał nerfa już i nie dostanie kolejnego, ale nadal dobry jest.

Jagoda została bez zmian.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...