Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Adapter SATA do USB ? (Dysk HDD przez USB)

Bluur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, 

przenoszę się na innego kompa i chciałbym to szybciej zrobić przez kupno adaptera do dysku HDD którym połączę się z kompem zewnętrznie.
Jak myślicie czy cos takiego zadziała? 

http://allegro.pl/prosty-w-obsludze-adapteter-usb-sata-dysk-twardy-i4425801204.html

Mam dysk 2,5' z laptopa i chciałbym na nowym kompie go podłączyć. Na zdjęciu ma 15pin + 7 pin tak jak w moim dysku 2,5.

e2TT2Na.png

Gość kamil40013
Opublikowano

Zadziała z dyskiem 2.5. Natomiast z dyskiem 3.5 już nie zadziała. Dysk 3.5 potrzebuje większego prądu, musiałbyś podłączyć zewnętrzny zasilacz 12V

Opublikowano

Ewentualnie, można zasilać dysk z dwóch/trzech portów USB. Kiedyś widziałem coś takiego, tylko nie jestem pewien, czy ten patent dotyczył dysków 3.5".

ㅈㅈ.

Opublikowano

taa, cudotwórca ci zrobi z 5V ( USB ) nagle 12 V dla większego dysku , za mały i tak jest prąd z USB by rozpędzić silnik dysku 3,5 cale , no chyba że masz z przetwornicą napięcia zasilacz pod USB

mały 2,5 cala w sumie też wymaga 12 V ale ma wewnętrzny swój  stabilizator na 5V dlatego część dysków działa a cześć nie działa bez zasilania dodatkowego w postaci zasilacza albo dodatkowego wtyku do drugiego gniazda USB podnoszącego prąd zasilania

nie każdy dysk będzie działał bez zasilania dodatkowego , nie każda przejściówka też zadziała bez zasilania dysku , do byle szajsów z allegro wymagany jest zasilacz dodatkowy  , nie mówię że zawsze ale praktycznie w 50% , dlatego większość sprzedających pisze że jest możliwe podłączenie bez zasilania dodatkowego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Zadziała z dyskiem 2.5. Natomiast z dyskiem 3.5 już nie zadziała. Dysk 3.5 potrzebuje większego prądu, musiałbyś podłączyć zewnętrzny zasilacz 12V

Ewentualnie, można zasilać dysk z dwóch/trzech portów USB. Kiedyś widziałem coś takiego, tylko nie jestem pewien, czy ten patent dotyczył dysków 3.5".

taa, cudotwórca ci zrobi z 5V ( USB ) nagle 12 V dla większego dysku , za mały i tak jest prąd z USB by rozpędzić silnik dysku 3,5 cale , no chyba że masz z przetwornicą napięcia zasilacz pod USB

mały 2,5 cala w sumie też wymaga 12 V ale ma wewnętrzny swój  stabilizator na 5V dlatego część dysków działa a cześć nie działa bez zasilania dodatkowego w postaci zasilacza albo dodatkowego wtyku do drugiego gniazda USB podnoszącego prąd zasilania

nie każdy dysk będzie działał bez zasilania dodatkowego , nie każda przejściówka też zadziała bez zasilania dysku , do byle szajsów z allegro wymagany jest zasilacz dodatkowy  , nie mówię że zawsze ale praktycznie w 50% , dlatego większość sprzedających pisze że jest możliwe podłączenie bez zasilania dodatkowego

Dzięki panowie. Kupiłem ten adapter i napiszę post jak sprawdzę czy działa.

e2TT2Na.png

Opublikowano

Adapter USB SATA działa na dysku 2,5' i 3,5' :D

Można zamknąć.

e2TT2Na.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...