Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Silkroad] Silkroad - Historia jedwabnego szlaku

SUrban

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :) Witam Was tym razem nie koniecznie w tutorialu, ale pewnie sporo z Was nie wiedziało o histori Jedwabnego Szlaku, o którywam zamierzam Wam tu opowiedzieć.

Jak wiecie Silkroad - Silk Road oznacza po Angielsku Jedwabny Szlak Akcja w grze rozgrywa się w VI - VII wieku n.e po Jewabnym Szlaku - był on kiedyś głównym szlakiem łączącym Azję i Europę. Jak wiecie, silkroad to jest gra fantasy , wiec nie ma co oczekiwać tutaj na real life, za to twórcy gry potrafili dość upodobnić grę do prawdziwego Jedwabnego Szlaku.

W grze zostały pozmieniane nazwy miast :

Jangan - Xi'an

Downhang - Dunhuang

Hotan - Hoten

Taklamakan - Takla Makan

Karakoram - Karakorum

Cappadocia - Kilka miejsc (okolice Samarkand)

Bagdad - Bagdad ( Jezeli ktos jest dobry z Geografi to powinien wiedziec ze jest to stolica Iraku :) )

Temple of jupiter - Świątynia Jupitera ( Jowisza)

Samarkanda - Samarkand

Dobra, o miastach poopowiadam Wam potem. Jedwabny szlak prowadził z Xi’an, dawnej stolicy Chin, przez Lanzhou do oazy Dunhuang, gdzie rozdzielał się na szlak główny (północny) i południowy. Droga północna prowadziła wzdłuż krańca Tienszanu, wzdłuż północnego skraju pustyni Takla Makan, przez oazy Hami, Turfan, Korla, Kucza i Aksu do Kaszgaru. Istniał też wariant jeszcze bardziej północny - z Hami biegnący na północ od Tienszanu przez Ałmałyk, Bałasagun, Taszkent, Samarkandę i Bucharę. Droga południowa wiodła przez Czarklik, Czerczen, Niję, Keriję, Hoten i Jarkend do Kaszgaru. Z Kaszgaru istniało wiele dalszych szlaków, m.in. przez Hindukusz do Gandhary i Taksili, przez Pamir do Samarkandy i Buchary, przez Balch i Merw w rejon Morza Śródziemnego (przez Bagdad i Damaszek), do Konstantynopola czy Trapezuntu.

No dobra, to o co chodzi temu Urbanowi z tym Xi'an ? Otóż stąd zaczynał się Jedwabny Szlak, jest na internecie mało zdjęc dotyczących niego, musiałem się troche naszukać.Przejdźmy do rzeczy, te miasto - dzisiejsze Xi'an , o którym nie ma mowy w silkroadzie miało nazwe w latach VI- VII Chang'an - Wystarczy to przeczytać a już kojarzy nam się miasto Jangan, sporo ludzi pewnie by się ze mną sprzeczało, bo jest przecież słynna brama, która bardziej przypomina Jangan niż w mieście Xi'an (Chang'an) Tak wygląda ta brama:

957691406730409925230.jpeg

Tak, jest dość podobna, zapewne w tamtych latach była identyczna, lecz nie zapomnijmy, że wygląd w całych Chinach jest i był podobny, lecz ta miejscowość , w której jest brama - Hwaseong (Fortress) wszystko zaczęło się tutaj w ponad 800 roku co daje nam 9 wiek = IX (odpada) w dodatku zostało to wszystko wybudowane dopiero w 1796 roku . Dobra a zaraz zdjęcie miasta Chang'an .

955831406730409925230.jpeg

Ta dolna  brama moim zdaniem przypomina te miejsce, w którym zaczynamy gre w silkroadzie (Chiny), lecz to jest zdjęcie współczesne .  Wyobraźcie sobie że na samym dole obrazka jesteśmy w miejscu odrodzenia, i to sie wszystko się zgadza, na srodku miasta jest wolne miejsce, po bokach są sklepy, poprostu bardzo podobne jedynie bardziej rozbudowane .

Downhang - Downhuang  

439361406730409925230.jpeg

Przypomina tez to troche wejscie do Downhang Cave MIasto hotan .

Taklamakan :

477221406730409925230.jpeg

558661406730409925230.jpeg

Tutaj widać po bokach nawet krawędzie Karakoram :)

Cappadocia

144431406730409925230.jpeg

Te właśnie budowle przypominają okolice samarkandu , (Ongi )

Bagdad

251781406730409925230.jpeg

Temple of Jupiter

756981406730409925230.jpeg

Jest to obszar w dolnej części terytorium Constantinople , niedaleko doków prowadzących do okolic Samarkand. iygsmcioflhlorkvtnciwuejupcjbwpaszzcvhif od początków nowej ery do ponad 500 roku były prowadzone wojny, dodałem tutaj zdjęcie gotowej świątyni Jupitera, ale skoro w tamtych latach były wojny ( 500+ rok = VI wiek ) to dlatego znajdują się tam ruiny.

Samarkand

262241406730409925230.jpeg

Mam nadzieje, że docenicie moją prace , oraz , że te ciekawostki o Histori Jedwabnego Szlaku spodobały Wam się, jeżeli tak, to możecie zostawić (Lubie To !) , które zmotywuje mnie do dalszej pracy, znalazłeś jakiś błąd ? Prosze o napisanie go i zapraszam do dyskusji - Pozdrawiam :)

Dodam, że nie życze sobie kopiowania tego artykułu , nie zezwalam żadnej zgody, był on w 100% zrobiony przezemnie, wykorzystałem jedynie zdjęcia z google grafika oraz informacje z wikipedi i ksiazek .

420101414077782925230.png

Nie zrozumiales mojej decyzji? Potrzebujesz pomocy? Napisz do mnie! :)

• 1 rok później...
Opublikowano

@Marcin132
Dzięki za docenienie mojej pracy, już 2 lata minęły od napisania tego :D Jak znajdę chwilkę to będę musiał trochę poprawić estetykę bo lekko kuleje. 

420101414077782925230.png

Nie zrozumiales mojej decyzji? Potrzebujesz pomocy? Napisz do mnie! :)

Opublikowano

@SUrban

Przyda się lekkie odświeżenie tematu, zatem na PW wysłałem małą zawartość, która może Ci się przyda.

Szkoda, że dopiero temat, musiał zostać odświeżony tak późno przez jednego z użytkowników.

Opublikowano

Bardzo fajna notka. Wczoraj wlasnie ogldalam film "Dzieci z jedwabnego szlaku" a ze sentyment popchnal mnie tutaj;)

"When this day is through I hope that I will find
That tomorrow will be just the same for you and me"

isro '07
giphy.gif

• 11 miesięcy temu...
  • Biter. zmienił(a) tytuł na [Silkroad] Silkroad - Historia jedwabnego szlaku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...